Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dagens kuriositet – Granatäpple hälsobomb?
  • GranatäpplenTidigare har granatäpplet främst förknippats med lägre blodtryck och bättre hjärthälsa. Den senaste forskningsrapporten visar att äpplet dessutom är bra vid prostatacancer, skriver SvD.

    En välkänd riskfaktor för prostatacancer är hur snabbt det så kallade PSA-värdet stiger. Forskarna konstaterar nu att de som drack juice från granatäpple hade fyra gånger så lång dubbleringstid för sitt PSA-värde som övriga, vilket anses öka chansen till att överleva sjukdomen.

    En grupp antioxidanter som är vanliga i granatäpplen, ellagitanniner, bryts i kroppen ner till ett ämne som kallas urolithin. Vid musförsök upptäckte forskarna att detta ämne samlades i höga koncentrationer i prostatan och vid laboratorieförsök hindrade urolithinet sedan tillväxten även av mänskliga prostatacancerceller. Testet gjordes på odlade cellkulturer och det krävs därför andra studier för att säkert avgöra om samma mekanism gäller hos sjuka människor, uppger SvD.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:30

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.