Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nätauktion granskas av KO
 • Företaget Kvarndammen, som säljer bilar via nätauktioner, granskas av Konsumentverket. Företaget anklagas för att trissa upp priserna med missledande uppgifter, berättar GP.

  Det är de så kallade listpriserna som står i centrum för kritiken. På Kvarndammens sajt anges ett sådant pris för varje bil och detta kan vara ganska högt. Om man läser det finstilta står det att listpriset är ”vad en återförsäljare begär för ett liknande objekt i felfritt skick”.

  De flesta bilar är dock inte i felfritt skick och flera personer har anmält prisuppgifterna till konsumentombudsmannen, KO. ”Folk blir lurade då de tror att de köper en bil till ett bra pris med hänvisning till deras listpris. Listpriset är vilseledande”, skriver en av anmälarna.
  Konsumentverkets experter håller med.

  – Det finns ingen klar definition av ordet ”listpris”. Kvarndammen har en definition på sin webbplats, men den är missvisande i förhållande till hur de använder termen, säger Joel Westerlund som är jurist på Konsumentverket/KO.

  Westerlund har skrivit till företaget och begärt en förklaring. Han konstaterar att ”listpriserna sätts för högt för att utgöra ett rättvisande underlag” och att prisuppgifterna ”sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut”. Därmed kan listpriserna vara ett brott mot marknadsföringslagen, skriver GP.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:54

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.