Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dags att betala för nyheter på nätet?
  • Media 21.09.2009

    Tidningarna är illa ute. Som en följd av finanskrisen har annonsintäkterna minskat. Det påverkar naturligtvis tidningarnas övriga innehåll. Eller som en redaktionschef jag talade med uttryckte det – ”Vi har tryckt på fotbromsen, lagt i handbromsen och till och med dragit i nödbromsen”.

    Då kommer naturligtvis diskussionen om andra intäktskällor som ett brev på posten. Till exempel att ta betalt för de nätupplagor som hittills varit gratis. Diskussionen förs även i en del tidningar, här i Sverige har SvD tagit upp saken i en artikelserie.

    Vissa tidningar har redan beslutat att ta betalt. Tidningsmagnaten Rupert Murdoch gjorde ett utspel om att tidningarna i hans mediekoncern, News Corp, inom ett år ska börja ta betalt för nyheter på nätet. ”The days of free internet are over”, deklarerade han.

    Det ödet tycks också drabba N.Y. Times, trots ett lyckat försök att ta bort avgifter. I Danmark har Berlingske Tidende och Jyllandsposten aviserat att det snart är slut med att ge bort nyheter och annan information på sina nättidningar. Här i Sverige har Aftonbladet sedan länge tagit betalt för vissa delar av innehållet.

    Jag tror att tidningarna har samma problem som skiv- och filmindustrin, en oförmåga att tänka nytt. Jag är övertygad om att det finns sätt att öka intäkterna, utan avgifter.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:05

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.