Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tog flera låneofferter – Nekades lån
  • När du begär offert för ett lån gör banken oftast en kreditprövning, och tar in en kreditupplysning från ett upplysningsföretag. Men varje kreditupplysning registreras också.

    Men många kreditupplysningar kan ligga dig i fatet, banken kan dra öronen åt sig. Det har Marcus Granbom fått erfara, berättar Svt:s konsumentprogram Plus.

    Han ville hitta det bästa lånet för att köpa en bra bil till familjen. Han fick ett lånelöfte från Ikano bank, men tyckte att en ränta på 10 procent för ett lån på 100 000 var onödigt dyrt, så han bestämde sig för att shoppa runt bland långivarna.

    Hos Swedbank hittade Marcus bättre lånevillkor, men efter några turer bestämde banken att inte bevilja hans låneansökan. Marcus berättar att Swedbank ansåg att han hade gjort för många förfrågningar om lån, skriver Plus.

    Marcus Granbom har inga betalningsanmärkningar. Men trots det blev det aldrig något lån till en ny bil. Nu är han svartlistad som låntagare hos bankerna och kreditinstituten från flera månader upp till flera år på grund av dessa kreditförfrågningar. Det är antalet förfrågningar som gör honom till en lånerisk. Det ansåg även Ikano bank när han hörde av sig till dem igen, enligt Plus.

    Det här tyder på en fyrkantig inställning hos bankerna. Skulle bankerna förstå att man shoppat runt om man sa till på förhand? Många kreditupplysningar kan ju lika gärna tyda på en medveten konsument som en kreditrisk. Vi får väl hoppas att Plus-inslaget gör att bankerna tänker en gång till.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:03

  • 3 Kommentarer

    • Marita skriver:

      Hej

      jag å min sambo har varit med om just samma sak. Kollat på Lyxfällan , följt deras råd om att försöka få ett stort lån å rensa bort alla små krediter. Kollat runt på olika banker men får bara kalla handen på just den orsaken. För många förfrågningar. Har även jag tagit detta med ett brev till U.C. Men dom hjälpte oss inte.

      Det enda man vill är ju att få rensa bort alla små dyra krediter å få en drägligare tillvaro. Och då även se till att få bra räntor.

      Då måste man ju kolla runt. Säger sig ju själv. Just som att kolla runt vid andra priser. På andra saker. El, tele, mobil m.m

      Rävsax kallar jag det….

    • Lotta skriver:

      Jag arbetar själv i bank och blir förbannad på Plus vinkling! Man behöver nämligen inte göra en ANSÖKAN för att få reda på hur lånevillkor ser ut. Vill man UNDERSÖKA MARKNADEN om hur olika villkor ser ut räcker det att man tittar runt på hemsidor och jämför, alternativt ringer och rådfrågar. Det finns hur bra kalkyler som helst att använda sig av om man även vill räkna på den totala kostnaden.

      Att banker reagerar på flera tagna kreditupplysningar beror på att de kan innebära att kunden totalt sett har tillgång till högre krediter än deras ekonomi skulle klara av. Dock prövas varje enskilt fall för sig och man för hela tiden en dialog med kunden.

      Lita inte blint på allt som sägs på Plus är mitt råd.

    • Marita skriver:

      Men så är fallet, vi med många andra har ju drabbas, vi sitter ju med facit i handen. Vi har ringt runt men ändå har det tágits koller. Vi tyckte det var bättre att få prata med någon istället för att surfa runt på nätet.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.