Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Så får digitalbilderna längre liv
 • digitalkamera Allt fler tar allt fler bilder med digitalkamera. Samtidigt är det kris för de traditionella fotolabben. Men dina digitalbilder lever farligt, experter uppskattar den genomsnittliga livslängden till mellan tre och sju år – om du inte gör något.

  – Det viktigaste för att öka överlevnaden är att göra säkerhetskopior, säger Östen Jonsson, verksamhetsledare vid Centrum för långsiktigt digitalt bevarande (LDB) vid Luleå tekniska universitet. Helst i flera exemplar, som förvaras på olika ställen, understryker han.

  Men hur ska man då säkerhetskopiera, göra back-up? I de flesta digitalkameror används minneskort för att lagra bilder. När kameran ansluts till datorn förs bilderna över till hårddisken. Många bränner ner sina bilder på optiska media, cd- eller dvd-skivor, för att frigöra utrymme på hårddisken.

  – Optiska skivor ska man inte använda som lagringsmedia, säger Jonas Palm, chef för bevarandeenheten på Riksarkivet. Kvaliteten kan variera mycket, inte bara mellan olika märken utan också mellan olika exemplar i samma tillverkningsomgång. Dessutom är datorernas brännare olika bra. Inte ens tillverkarna av optiska skivor betraktar dem som lagringsmedia. De är transportmedia, förklarar han.

  – Själv lagrar jag mina bilder på fyra hårddiskar med identiskt innehåll, två på ett ställe och två på ett annat. Det är lätt att bli paranoid i den här branschen, skrattar Jonas Palm.

  Experterna rekommenderar alltså lagring på flera hårddiskar, och då kan olika lagringstjänster på nätet vara ett alternativ. Många av dessa är inriktade på företag, några på privatpersoner. Kostnaden varierar, men du kan exempelvis lagra 100 GB för några hundralappar per år. Användarvänligheten varierar också, du kan hitta tester i både foto- och datatidningar. Fördelen är att du erbjuds hög säkerhet för dina bilder.

  Glöm inte att säkra informationen i dina bilder på ett annat sätt, tipsar Östen Jonsson. De flesta hanteringsprogram för bilder ger dig möjlighet att tillfoga skriftlig information också, som lagras med bildfilen. Där kan du skriva var och när bilden är tagen, och vilka personer som är med på bilden. Det är lätt att glömma, påpekar han.

  Jonas Palm gillar information i pappersform, på grund av beständigheten. Om du låter ett fotolabb dra ut dina bilder på riktigt fotopapper kommer de förmodligen att bestå betydligt längre än vilken optisk skiva som helst, eller hårddisk, påpekar han. Och du slipper bekymra dig om att hålla filformaten aktuella, de kommer med största säkerhet att förändras.

  Inlägget är pingat till Intressant.

  Andra bloggar om:

  Skrivet av av Carl @ 7:52

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.