Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ökad efterfrågan på ekologiskt ger varubrist
 • grönsaksmarknadEfterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat så snabbt den senaste tiden att det blivit brist på vissa varor, bland annat ägg, grönsaker och mjölk, skriver UNT.

  – Det råder en generell brist på ekomjölk nu, standardmjölken är indragen, berättar Dirk van der Krogt på Ekolantbruk, en förening som organiserar 1700 ekologiska bönder runt om i Sverige och som har sitt huvudsäte i Uppsala.

  Till följd av efterfrågan lokalt har ett nytt företag bildats Uppsala som fungerar som länk mellan konsumenter och lokala, ekologiska bönder.

  Principen för Ekobeställarna är enkel, medlemmarna väljer vad de vill köpa, gör beställningen via internet och kommer till ett utlämningsställe en gång i månaden. Då finns bönderna där med sina produkter; kött, grönsaker, gryner och mjöl.

  Ekobeställarna startade i liten skala i våras och har nu 90 medlemmar i Uppsala. Företaget finns också i Göteborg. Där har man nästan 1 200 medlemmar och ett tiotal utlämningsställen. Leif Strand är den som för några år sedan startade det hela. Det började faktiskt vid gungorna i Majorna. Leif Strand hade just blivit pappa och märkte att det var svårt att hitta ekologiska varor, trots att han bodde nära Sveriges mest välsorterade ekobutik.

  – Där fanns oxfilé när man sökte köttfärs och köttfärs när man ville ha oxfilé. Jag höll på att bli tokig.

  Han pratade med andra föräldrar i lekparken och upptäckte att de upplevde samma problem. På den vägen är det. Nu arbetar han i princip heltid med företaget, för en tiondels lön, som han säger.

  – Det här är ingen gyllene affärsidé, men det ger många stjärnor i himlen, säger han till UNT.

  Jag tycker idén är lysande. Det borde finnas liknande företag på fler ställen i Sverige. Inte bara för de som är intresserade av ekologiska produkter, utan även för dem som i första hand är intresserade av närproducerat. Så länge som de stora kedjorna inte är intresserade får vi rösta med fötterna.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:42

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.