Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » För mycket vitaminer inte bra för hälsan
 • Varannan svensk äter extra vitaminer. Men en del kosttillskott gör mer skada än nytta. Vanliga vitamintabletter kan leda till fosterskador, hjärtsvikt och benskörhet. Det är GP som granskat kosttillskotten.

  – För mycket A-vitamin kan orsaka benskörhet och ge fosterskador, och höga doser av E-vitamin kan leda till hjärtinfarkt, förklarar Lena Hulthen, professor i klinisk nutrition på Göteborgs Universitet.

  GP:s granskning av tolv vanliga multivitamintabletter visade att en tredjedel kunde ha försetts med varningsflagg. Tre av dem innehöll så pass mycket A-vitamin att det är oförsvarbart, enligt Lena Hulthen

  – Det är väldigt oroande, särskilt om man äter dem under en graviditet, säger hon.

  Ytterligare en fiende i vitaminburkarna, är för mycket av E-vitamin. En överdosering kan leda till hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Flera epidemiologiska studier som presenteras på Livsmedelsverkets hemsida, visar att risken för att dö i förtid ökar redan vid ett intag av 100 milligram E-vitamin per dag, enligt GP.

  Om du äter extra vitaminer bör du alltså fundera på vad du håller på med. Glöm inte att många livsmedel, till exempel mjölk, är vitaminberikade. Vitaminbrist förekommer knappast i Sverige. Det är bara grupper med extrem kosthållning, till exempel veganer, som kan få vitaminbrist. Då är det oftast vitamin B12 som fattas.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 7:11

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.