Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Test av lågenergilampor
  • Energi, Test & analys 17.01.2010

    Jag har länge haft en skeptisk inställning till lågenergilampor, av två skäl. Dels tar de förhållandevis lång tid på sig att tändas, men framför allt har de tidigare haft ett otrevligt ljus, alltså har en otrevlig färgtemperatur.

    Därför läser jag med intresse Testfaktas test av lågenergilampor, som också publiceras i flera tidningar. Testet är framför allt inriktat på två aspekter, tid för tändning och livslängd.

    Tid för tändning kanske är ett oegentligt begrepp från min sida. I testet handlade det om den tid det tar innan lampan ger 90 procent av sin ljusstyrka.

    Hälften av lamporna kräver över tre minuter innan de kommer upp i 90 procent av sin ljusstyrka. En av testets dyrare lampor från Philips behövde närmare fem minuter.

    Kalle Hashmi, belysningsansvarig på Energimyndigheten, håller med om att lågenergilampor har långa tändningstider. Men han tycker att det stora problemet är hur tillverkarna marknadsför lamporna.

    – Den stora lögnen är att till exempel en lågenergilampa på 11 Watt skulle ersätta en 60-Watts glödlampa. För att komma upp i motsvarande 60 Watt behövs snarare en lågenergilampa på 15 Watt. Hade man hållit sig till sanningen skulle de långa tändningstiderna inte vara ett lika stort problem, säger han till Testfakta.

    Lågenergilampor påstås ha en livslängd på mellan mellan 10 000 och 15 000 timmar. Det har inte undersökts i testet. I stället har ljusstyrkan efter 100 timmar och därefter vid 1 000 timmar. Enligt kraven får en lampa inte tappa mer än 25 procent av sin ljusstyrka. Alla lampor klarar detta krav, men en ligger på gränsen.

    Testfaktas utser en lampa från Osram till testvinnare. Resultaten sammanfattas i en tabell, hos Testfakta och tidningarna.

    En gammaldags glödlampa har en färgtemperatur på omkring 2 800 Kelvin. Lamporna i testet har färgtemperaturer på mellan 2 344 och 2 692 K. Att lågenergilampor har en annan färgtemperatur är kanske inte så konstigt, de bygger på en annan teknik. Men jag tycker att det är viktigt att välja lampor med en färgtemperatur som ligger så nära 2 800 K som möjligt.

    Det gäller också att komma ihåg att trasiga lågenergilampor som innehåller kvicksilver inte kan hanteras hur som helst. Hur du ska göra om lampan går sönder kan du läsa på Kemikalieinspektionens webbplats.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 9:24

  • En Kommentar

    • Det var ett märkligt test tycker jag. ”Varmast sken” kan man tolka som om det skulle vara något positivt. Men ett så lågt Kelvinvärde (2344K) gör att vi ser sämre i ett sådant sken och då behöver lampan vara betydligt starkare. Jag vill uppmana folk att prova lampor som är vitare. Under den mörka årstiden blir vi människor tröttare och en del får problem med depressioner. Det är bevisat att dagsljus minskar produktionen av sömnhormonet melatonin i kroppen och vi blir piggare och friskare. Högskolan i Jönköping har kommit fram till att belysning med dagsljuslikt sken har samma effekt på människan och de tror att framtidens arbetsplatser kommer att ha mer vitt ljus. Dessutom ser man detaljer så mycket bättre med det kallvita ljuset. Kontrasterna blir större så vi som börjar få problem med synen bör välja ett kallvitt ljus i läslampan eller över köksbordet.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.