Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » GP testar ljus
  • Test & analys 30.11.2007

    ljusSå här års är en favoritsysselsättning att tända ljus – och bränna ner hus. För att gynna favoritsysselsättningen har GP:s konsumentredaktion testat kronljus.

    De mest prisvärda ljusen till adventsstaken kommer från Ikea. Det visar vårt test av nio olika sorters kronljus. Ljusen från Duka var nästan sex gånger så dyra, enligt GT.

    Om de är tända sex timmar vardera blir prisskillnaden mellan de dyraste och billigaste ljusen 16 kronor och 80 öre.
    Det kostar bara 15 öre att låta Ikeas kronljus Jubla brinna i en timme, jämfört med 85 öre för Dukas ljus.

    Ljusen köpta på Överskottsbolaget var också klart prisvärda. Kostnaden för att låta ett ljus brinna i en timme blev 19 öre. Nackdelen var att de stod en aning ostadigt eftersom de har en något smalare fot än de flesta övriga.

    Det tredje billigaste ljuset av märket Euroshopper var testets enda tillverkat av paraffin. Paraffinljus har några nackdelar. De anses till exempel sota mer och blir lätt krokiga i värme. Dessutom görs de av så kallat kristallint vax som framställs ur petroleum och alltså inte är en förnyelsebar råvara.

    Stearin däremot tillverkas av animaliskt och vegetabiliskt fett – en blandning av palmitin- och stearinsyra – som brinner med hög och klar låga och inte droppar nämnvärt.

    Överlag höll samtliga ljus hög kvalitet. GP har en tabell över resultaten

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 14:40

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.