Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mer öppet på systemet i jul
  • Allmänt, Service 03.12.2007

    Förra året blev hetsen värre än vanligt – nu tänker Systembolaget om. I jul förlängs öppettiderna med flera timmar. ”Det funkar inte att reglera alkoholen med köer”, säger Björn Rydberg, informationschef på Systembolaget till DN.

    Svenskar kan inte planera sina inköp av alkohol – det bevisades slutgiltigt förra julen då 5,1 miljoner kunder vid ungefär samma tidpunkt kom på samma tanke och besökte Systembolaget under några få juldagar. Köerna ringlade långa runt glöggen och julölen.

    Men om inte drickandet kan vara måttligt ska i alla fall köerna bli det. Systembolaget har beslutat att hålla extraöppet under sju dagar i merparten av sina butiker. Mest märkbart blir det under lördagen den 22 december och på nyårsafton. Då ska butikerna ha öppet till klockan tre, och längre än så tillåter inte lagen.

    Systembolaget tror inte att reformen kommer leda till ökat supande. Men alkoholexperter håller inte med.

    – Är det lättare att gå och handla så blir det mer handlat. Och desto mer blir drucket, säger Börje Olsson, föreståndare på Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning till DN.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 19:14

  • 2 Kommentarer

    • Faggorna skriver:

      Klart att det statliga monopolet ljuger om riskerna med alkoholen, det är ju många sköna miljoner inblandade i spelet.

      Att vara fanbäraren i kampen för svenskens hälsa samtidigt som man står för alkoholförsörjningen i landet är två helt oförenliga mål. Istället bör monopolet avskaffas och staten endast ha en övervakande och hälsoorienterad roll som finansieras av en fri och konkurrerande marknad.

    • Niklas skriver:

      Fast i ett normalt europeiskt land behöver man inte ”planera” för att köpa alkoholhaltiga drycker, när kan man helt normalt kan kila ned till närköpet på kvällen, om man har glömt köpa en flaska vin till maten…sådana inplaneringar krävs endast i socialistiska stater…

      Brukar man i andra EU-länder (förutom Finland) tala om att ”bunkra upp” med sprit? Och vad spelar det för roll om det handlas mer alkohol här? Ska det vara en målsättning i sig att en allt större andel av den alkohol svenskarna köper ska inhandlas utomlands? Börjar vi inte vara uppe i en tredjedel snart…?

      Och jag måste erkänna att jag själv ”bunkrar upp” med t. ex. sömntabletter, så fort jag är i resten av EU…jisses, vilket arbete det är för att få tag i det här…men jag slår vad om att det inte heller är enklare i de andra två länderna, Nordkorea och Kuba, som har samma system med statlig monopol…

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.