Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsumentverket varnar för leksaksmagneter
  • Under det senaste året har alltfler olyckor inträffat med leksaker som innehåller en ny typ av starka magneter. Om magneterna sväljs kan de orsaka svåra skador på tarmarna. En treårig svensk pojke kunde ha mist livet i fjol sedan han svalt tre små magneter. Nu varnar Konsumentverket för leksaksmagneter som är så små att de kan sväljas. Såna magneter kan finnas i hemmen, på dagis och i julhandeln, berättar Konsumentverket i ett pressmeddelande.

    Istället för att komma ut den naturliga vägen drogs magneterna mot varandra i magen på treåringen. Tarmen punkterades och pojken var tvungen att opereras. I USA och EU har 33 allvarliga olycksfall rapporterats, varav ett dödsfall. I 22 av fallen fick magneterna avlägsnas genom operation. En dansk pojke som hade svalt en magnetisk plaststav fick till exempel bära en stomipåse långt efter operation. Det är inte bara små barn som svalt magneterna, utan även större barn från åtta år och upp till 11-12 års ålder.

    De starka magneterna finns i olika typer av byggsatser, fiskdammar, dockset, pussel, tåg experimentlådor, magnetsmycken och så kallade ”sjungande eller skallrande magneter”.

    Konsumentverket har kontaktat leverantörer av leksaksmagneter i samband med en kontroll som gjordes i oktober. Verket har bett dem bevisa att de magneter de säljer är ofarliga. Försäljningen har minskat, men det kan finnas kvar farliga magneter i butikerna.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:40

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.