Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Farliga kramdjur
  • BarnpresentFyra av 22 nallar och mjuka djur i Konsumentverkets stickprov är livsfarliga att leka med för små barn. Några hade ögon som kan lossna vilket kan orsaka kvävning om barn stoppar dem i munnen. Andra hade långa band som kan orsaka strypning. Samtliga leksaker var CE-märkta vilket visar att EU:s CE-märkning inte alltid är att lita på, skriver konsumentverket i ett pressmeddelande.

    – Det är oacceptabelt att inte alla mjukdjur håller måttet, säger Wanda Geisendorf, barnsäkerhetsexpert vid Konsumentverket. Vi har i Sverige haft regler för mjukdjur sedan 70-talet och vi har en lag om leksakers säkerhet som är gemensam för alla EU-länder. Antingen är importörer och säljare okunniga eller så förlitar de sig på CE-märket och kontrollerar inte leksakerna själva.

    Konsumentverket har nu uppmanat leverantörerna att återkalla de farliga leksakerna.

    CE-märket är tillverkarens egen garanti för att EU:s säkerhetskrav är uppfyllda. Leksaker måste vara CE-märkta för att få säljas. Men eftersom det är tillverkaren eller importören som själv sätter på märket utan kontroll av tredje part är det tyvärr inte ovanligt med fusk.

    Fyra mjuka djur fick allvarliga anmärkningar i Konsumentverkets test:

    • Gul nalle inköpt hos Harmoni Barn i Malmö, importör Brigbys AB, Sjöbo. Öga lossnade, kvävningsrisk.
    • Tiger, inköpt hos Ö&B, Överskottsbolaget AB i Sundsvall, importör Soft Toys AB. Öga lossnade, kvävningsrisk.
    • Gul och blå anka med studentmössa och långt band inköpt hos Gallerix i Västerås, importör GIAB, Hedlund Alrik AB, Göteborg. Öga lossnade, kvävningsrisk, långa bandöglor, stryprisk.
    • Älgen Hälge, inköpt hos Falu turistbyrå, Falun, importör Älgbolaget, Båstad. Långa bandöglor, stryprisk.

    Sverige var tidigare känt som ett land med höga säkerhetskrav när det gäller barnens leksaker. Efter EU-inträdet har vi samma krav som övriga EU-länder. Fri rörligghet för varor, ni vet.

    Även Bonniers barnsajt Allt om barn uppmärksammar varningen liksom TT i en artikel som bland annat publiceras i SvD, HD med flera.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 16:40

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.