Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svanen sänkte miljökraven
  • Det nordiska miljömärket Svanen är helt dominerande när det gäller miljömärkning av papper. Men Svanen sänkte sina krav för att tillmötesgå företagen. Tvärt emot sin policy om att kontinuerligt skärpa kriterierna som företagen måste följa för att få Svanenmärkningen. Det avslöjar Ekot och TT refererar i flera tidningar.

    Det handlar om klorblekning. Gränsvärdet som företagen måste hålla sattes på en tre gånger så hög nivå jämfört med hur kravet såg ut förut. Och produkter som tidigare inte skulle ha blivit godkända kan nu ligga i butikerna med det grönvita Svanenmärket på förpackningen.

    – Marknaden ändrades helt plötsligt, och vi kände då att det kanske skulle bli så svårt för vissa pappersproducenter att hitta den här massan att de kanske måste överge miljömärkningen helt, säger Ragnar Unge som är ansvarig för Sverige i den nordiska miljömärkningen Svanen till Ekot.

    Svanen tar alltså mer hänsyn till företagen än till miljön. Det är så man minskar trovärdigheten för ett miljömärke.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:32

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.