Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Planeringsmiss bidrog till rusande elpris
  • Elmarknad 23.09.2010

    Det var en planeringsmiss från Svenska kraftnäts sida som bidrog till att elpriset rusade efter nyår, påstår SvD i en artikel. Det är något som myndigheten inte berättar i sin årliga rapport till regeringen.

    Den huvudsakliga anledningen till de mycket höga priserna var att volymen av produktionsbud till börsen var begränsad på grund av att en del effekt var instängd kring Luleälven till följd av lokala nätbegränsningar, skriver Svenska kraftnät, dock utan att tillägga att myndigheten själv bär skulden för problemet, skriver SvD.

    Tidningen säger sig ha hittat bevis i elbörsen Nordpols arkiv för meddelanden till börsaktörerna. Arkivet visar att Svenska kraftnät den 28 januari, mitt i den infekterade elprisdebatten, beslöt att en månad senare, den 22 februari, genomföra ett större reparationsarbete vid Luleälven, i höjd med Boden. Effektbegränsningen bidrog till att elpriset höjdes kraftigt.

    -Hade vi haft alla förutsättningar kända från början så hade vi gjort en annan planering. Det var ingen som förutsåg den 28 januari att det skulle bli så kallt i februari. Det vi meddelade då bedömde vi inte skulle få någon prispåverkan, säger Johan Svensson på Svenska kraftnät, till SvD.

    Hå, hå, ja, ja, tänker jag. Det verkar vara många planeringsmissar bakom de höga elpriser vi fick betala. Men en reparation går väl att stoppa, även med relativt kort varsel.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 8:18

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.