Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Villaägarna: EI går elbolagens ärenden
  • Elmarknad 19.11.2010

    kraftledning Nätavgifterna, den del av elräkningen som nätägarna tar ut för att distribuera elen, har länge varit föremål för diskussioner. Men den modell som Energimarknadsinspektionen (EI) valt är felaktig och ger för höga nätavgifter, hävdar ekonomiprofessor Stefan Yard och Villaägarna enligt DN.

    Konflikten gäller hur mycket bolagens elnät är värda. EI utgår från vad det skulle kosta att ersätta de befintliga elnäten med nya nät, oavsett hur gamla de är eller hur mycket det har kostat att bygga dem. Bolagens nätavgifter kan sedan sättas utifrån det värdet, skriver DN.

    Stefan Yard och Villaägarna underkänner den beräkningsmodellen och vill i stället att man ska utgå från nätens bruksvärde, alltså vad de befintliga näten verkligen är värda.

    -Det är ett märkligt sätt att agera från EI:s sida. Det här är definitivt ett sätt att hjälpa elbolagen. Men myndigheten finns till för att vara på kundens sida, säger Jakob Eliasson på Villaägarna till DN.

    Vi lär inte ha sett sista turen om nätavgifterna.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:23

  • En Kommentar

    • kennet skriver:

      Ni pratar om nätavgifter men VARFÖR talas det inte om ÖVERFÖRINGSAVGIFTEN som av vissa bolag är 19.5 öre Kwh, lägger man till denna summa på det övriga priset blir det MYCKET dyrt. Kanske det bara är jag som tycker det är en otillåten avgift.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.