web analytics
 • Kött och mjölk från klonade djurs avkommor kan finnas i europeiska butiker om ett år. I USA är sådan mat sannolikt redan ute på marknaden, skriver DNs vetenskapsredaktion.

  Det tror två ledande europeiska experter som talade på det amerikanska vetenskapsmötet AAAS på fredagen.

  – Det finns redan ett tusental klonade tjurar och grisar, framför allt i Australien, Japan, Nya Zeeland och USA. Jag skulle bli mycket förvånad om inte någon av dem har givit upphov till avkommor som säljs ute i handeln. Men jag har förstås inga bevis, säger Patrick Cunningham från Dublins universitet till DN.

  Jag ställer mig tveksam. Det djur som klonats fram är i praktiken en enäggstvilling till der djur som arvsanlagen tagits från. Till skillnad från genmodifierade organismer, GMO, så ändras inte arvsanlagen.

  Det framklonade djuret, resultatet, kommer att vara alldeles för dyrbart för att ätas. Det kommer att användas för avel, vi kommer att äta kött eller andra produkter från dess avkomma.

  Men det gör vi redan i dag. En avelstjur med särskilt önskvärda egenskaper kan få åtskilliga tusen avkommor, genom insemination. Kloning skulle kunna åstadkomma nya generationer avelsdjur med närmast identiska egenskaper.

  Det finns också en annan anledning till att klonade djur skulle få någon större spridning i dag. Med nuvarande teknik är risken för defekter hos det framklonade djuret alldeles för stor. Det gör att jag inte tror att uppfödarna är särskilt benägna att satsa på såna avelsdjur. Man vet alldeles för lite om hur dessa defekter kan påverka kommande generationer, eller livslängden hos djuren.

  Tillsammans gör det att jag är ytterst tveksam om ifall kött eller andra produkter från framklonade djur eller dess avkomma kommer att få någon större spridning. I varje fall inom den närmaste tiden.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:38

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.