Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 {"id":590,"date":"2007-11-25T14:19:30","date_gmt":"2007-11-25T13:19:30","guid":{"rendered":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/?p=590"},"modified":"2007-11-25T14:19:30","modified_gmt":"2007-11-25T13:19:30","slug":"giftrester-i-frukt-och-gront-kan-ge-andrade-regler","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/?p=590","title":{"rendered":"Giftrester i frukt och gr\u00f6nt kan ge \u00e4ndrade regler"},"content":{"rendered":"

gr\u00f6nsaksmarknad<\/a>SvD har i tv\u00e5 artiklar ber\u00e4ttat om rester av bek\u00e4mpningsmedel. Den f\u00f6rsta handlar om <\/a>en nyligen publicerad EU-kartl\u00e4ggning.<\/p>\n

N\u00e4stan h\u00e4lften av alla f\u00e4rska och processade varor med frukt och gr\u00f6nt inneh\u00f6ll rester av giftiga bek\u00e4mpningsmedel, visar EU:s sammanst\u00e4llning \u00f6ver de provtagningar som medlemsl\u00e4nderna gjort under 2005.<\/p>\n

Av de sammanlagt 62 569 prover som analyserats p\u00e5tr\u00e4ffades giftrester i 46 procent. Dessutom inneh\u00f6ll omkring 3 000 av proverna s\u00e5 h\u00f6ga halter att de var olagliga eftersom gr\u00e4nsv\u00e4rdet \u00f6verskreds.<\/p>\n

Andelen varor i frukt och gr\u00f6ntdisken, eller bland torkade och processade varor, som b\u00e4r sp\u00e5r av bek\u00e4mpningsmedel har \u00f6kat med tio procentenheter p\u00e5 tio \u00e5r. Samtidigt har andelen som \u00f6verskrider gr\u00e4nsv\u00e4rdet \u00f6kat med 50 procent, fr\u00e5n 3,3 procent 1998 till 5 procent.<\/p>\n

Men mest anm\u00e4rkningsv\u00e4rd \u00e4r \u00f6kningen av antalet olika gifter som p\u00e5tr\u00e4ffas i varje prov. Rekordh\u00f6ga 26,7 procent av proverna inneh\u00f6ll nu mer \u00e4n ett bek\u00e4mpningsmedel. Bland dem som oftast inneh\u00f6ll mer \u00e4n tio gifter fanns paprika och vindruvor och toppnoteringen var 23 olika bek\u00e4mpningsmedel i ett och samma prov – rekord det ocks\u00e5 enligt SvD.<\/p>\n

Den andra artikeln handlar om<\/a> v\u00e4ntade regel\u00e4ndringar. Frukt och gr\u00f6nsaker som i dag f\u00e5r s\u00e4ljas i butikerna kan redan inom n\u00e5gra \u00e5r klassas som otj\u00e4nliga. Det v\u00e4ntas, enligt Kemikalieinspektionen och flera experter, bli f\u00f6ljden n\u00e4r EU inf\u00f6r en ny typ av gr\u00e4nsv\u00e4rden f\u00f6r flera av de mest potenta bek\u00e4mpningsmedlen, skriver tidningen.<\/p>\n

-Dagens gr\u00e4nsv\u00e4rden \u00e4r ett v\u00e4ldigt trubbigt instrument. De f\u00f6rhandlas fram i internationella handelssamtal och i praktiken handlar det f\u00f6r oss oftast om att undvika f\u00f6rs\u00e4mringar. I slut\u00e4nden s\u00e4tts gr\u00e4nsv\u00e4rdena i f\u00f6rh\u00e5llande till vad som genereras vid en normal anv\u00e4ndning inom jordbruket och utifr\u00e5n vad som \u00e4r m\u00f6jligt och rimligt att kontrollera, s\u00e4ger Peter Bergkvist, expert p\u00e5 riskhantering vid livsmedelsproduktion p\u00e5 Kemikalieinspektionen.<\/p>\n

Medan dagens gr\u00e4nsv\u00e4rden utg\u00e5r ifr\u00e5n hur mycket som f\u00e5r stoppas i maten, baseras de nya p\u00e5 hur mycket man t\u00e5l att ha i kroppen.<\/p>\n

Fortfarande saknar m\u00e5nga bek\u00e4mpningsmedel akuta referensdoser som talar om vilken dos som kan ge akut f\u00f6rgiftning vid ett enskilt tillf\u00e4lle. I ett flertal andra fall \u00e4r gr\u00e4nsv\u00e4rdet och den akuta referensdosen s\u00e5 illa synkroniserade att den senare kan \u00f6verskridas p\u00e5 niv\u00e5er som ligger under gr\u00e4nsv\u00e4rdet.<\/p>\n

Vid pr\u00f6vningen av dagens gr\u00e4nsv\u00e4rden studeras dessutom inte risken f\u00f6r kombinationer av olika bek\u00e4mpningsmedel trots att provtagningar visat att mer \u00e4n var fj\u00e4rde vara inneh\u00e5ller sp\u00e5r av mer \u00e4n ett, enligt SvD.<\/p>\n

Andra bloggar om: Frukt<\/a>, Gr\u00f6nsaker<\/a>, Bek\u00e4mpningsmedel<\/a>, Gr\u00e4nsv\u00e4rden<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

SvD har i tv\u00e5 artiklar ber\u00e4ttat om rester av bek\u00e4mpningsmedel. Den f\u00f6rsta handlar om en nyligen publicerad EU-kartl\u00e4ggning. N\u00e4stan h\u00e4lften av alla f\u00e4rska och processade varor med frukt och gr\u00f6nt inneh\u00f6ll rester av giftiga bek\u00e4mpningsmedel, visar EU:s sammanst\u00e4llning \u00f6ver de provtagningar som medlemsl\u00e4nderna gjort under 2005. Av de sammanlagt 62 569 prover som analyserats p\u00e5tr\u00e4ffades […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[33,56,13],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/590"}],"collection":[{"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcomments&post=590"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/590\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=590"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcategories&post=590"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Ftags&post=590"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}