Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Lån – Carls konsumentblogg http://konsumenter.se/blogg Wed, 05 Jul 2017 06:12:11 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 KO: JAK:s räntefria lån är inte räntefria http://konsumenter.se/blogg/?p=12387 http://konsumenter.se/blogg/?p=12387#respond Tue, 18 Apr 2017 10:49:21 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12387 JAK Medlemsbank marknadsför sig med argument som ”Bli medlem i den räntefria banken” och ”JAK bedriver räntefri verksamhet”. Men bankens verksamhet är inte räntefri, menar KO som stämmer banken inför Patent- och marknadsdomstolen. Det skriver KoV i ett pressmeddelande.

Det handlar om det som JAK kallar för ”lånekostnad” och tar ut i stället för ränta används till att täcka kostnader för bland annat kreditrisk och administration. KO menar att ”avgiften” i själva verket är ränta och vill att domstolen förbjuder JAK:s marknadsföring.

Uppdatering: Domstolens utslag kom snabbt. Domstolen konstaterar också att det banken kallar lånekostnad är detsamma som ränta och att banken därför vilselett konsumenterna. I och med domen måste banken använda ordet ränta när lånen inte är räntefria. Om JAK inte skulle följa domstolens beslut hotar ett vite på sammanlagt två miljoner kronor. Det skriver KoV i ett pressmeddelande.

Andra bloggar om: , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12387 0
Kraven skärps för sms-låneföretag http://konsumenter.se/blogg/?p=12325 http://konsumenter.se/blogg/?p=12325#respond Tue, 21 Jun 2016 04:56:29 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12325 SMS-lån, även kallade snabblån, är en märklig företeelse där lånebolag utnyttjar människor i trångmål. Följden är skyhöga kostnader för kunden. Men nu kommer förändringar gradvis, från den 1 juli blir det tuffare regler för bolagen och förslag på ytterligare skärpningar är på gång. DN sammanfattar förändringarna i en artikel.

Nu har Finansinspektionen och Konsumentverket ansvar för tillsynen av bolagen. Tidigare krävdes inga tillstånd för att ge sådana lån. Men nu har reglerna ändrats och bolagen måste söka tillstånd hos Finansinspektionen. Hittills har 60 bolag blivit godkända i den nya prövning som görs, skriver DN.

Men flera bolag har fått ändra sin hantering av kunderna för att få godkänt. Det gäller exempelvis kreditprövningar och klagomålshantering.

Från den 1 juli i år skärps reglerna för de här företagen. Då kan Konsumentverket stoppa bolag direkt som missköter sig med sin marknadsföring. Tidigare har bolagen kunnat överklaga myndighetens beslut, skriver tidningen.

– De har fortsatt med utlåningen tills beslutet vunnit laga kraft och det har kunnat ta ett år. Nu kan de överklaga vårt beslut men får inte fortsätta låna ut pengar, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket, till DN.

I höst läggs också en utredning om snabblånen fram. Enligt direktiven handlar den om sanktionsregler när det finns brister i kreditgivningen. Att sätta ett tak för hur hög ränta bolagen får ta ut och ett tak för hur höga kostnaderna kan bli för lån är två andra punkter, enligt DN.

Snaran dras åt om en bransch som länge varit oreglerad och i många fall oseriös.

Andra bloggar om: ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12325 0
KoV får bättre muskler mot snabblåne-ockrarna http://konsumenter.se/blogg/?p=12286 http://konsumenter.se/blogg/?p=12286#respond Thu, 10 Dec 2015 07:13:03 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12286 Ett nytt regeringsbeslut ska ge Konsumentverket möjlighet att utfärda omedelbart utlåningsstopp för snabblåneföretag som inte gör en seriös kreditprövning. Det berättar DN i en artikel.

I dag har Konsumentverket rätt att stoppa de här bolagen om de inte skött kreditbedömningen ordentligt. Men ett beslut att dra in tillståndet kan överklagas till domstol och börjar gälla först när de vunnit laga kraft, skriver DN.

Bra, men jag ser fortfarande fram emot ett förbud mot skyhöga räntor.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12286 0
Räntefritt-bluffarna http://konsumenter.se/blogg/?p=12244 http://konsumenter.se/blogg/?p=12244#comments Sat, 13 Jun 2015 06:44:34 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12244 Numera blir du nästan regelmässigt erbjuden räntefri delbetalning när du köper elektronik eller vitvaror. Tidigare trixades det med uppläggnings- och aviavgifter i samband med ”räntefritt” men det har Konsumentverket (KoV) satt stopp för. Står det räntefritt ska den effektiva räntan, som inkluderar avgifter, vara noll, enligt KoV.

Många känner sig lockade av erbjudandet, men det gäller att se upp. Det räcker med att du missar en enda betalning för att helt andra villkor ska gälla. Det ursprungliga avtalet stryks och du får betala diverse avgifter plus en ganska blodig ränta.

Några av låneföretagen bakom ”räntefritt” försöker på olika sätt vilseleda kunderna så att de hamnar i fällan ovan. Jag har tidigare skrivit om låneföretaget Klarna som bland andra försyndelser aktivt erbjöd kunder med ”räntefritt” att delbetala månadsinbetalningen.

Det senaste exemplet rör låneföretaget Svea ekonomi. Företaget har på sina fakturor förtryckt ett delbetalningsbelopp, avslöjar SvD. Beloppet är dessutom angivet med fetare stil än det belopp som egentligen ska betalas. Det bifogade inbetalningskortet saknar belopp så det är lätt att göra ett misstag, skriver tidningen.

Vi får tydligen lägga Svea ekonomi till listan över oseriösa låneföretag. Men den övergripande sensmoralen är att du ska undvika att nappa på erbjudanden om ”räntefri” delbetalning. Annars får du hålla tungan i rätt mun när du ska betala.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12244 1
Nu måste bankerna redovisa genomsnittsränta för bolån http://konsumenter.se/blogg/?p=12238 http://konsumenter.se/blogg/?p=12238#respond Tue, 02 Jun 2015 06:26:47 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12238 procentHittills har det varit svårt att veta vilken bolåneränta som man verkligen ska få betala hos en bank. Gapet mellan den ränta som bankerna officiellt angivit och den ränta som gått att få för den som varit tuff i förhandlingen har varit stor. Men nu ska informationen bli bättre. Från och med juni 2015 måste alla banker redovisa sin genomsnittsränta för bolån.

Men det gäller att inte bara kolla tiondelar. Hur länge eventuella erbjudanden gäller är också viktigt, varnar SvD i en artikel.

– Det gäller att inte stirra sig blind på den allra sista tiondelen när man jämför bankernas räntenivåer. Hur lång tid man får rabatt är jätteviktigt, säger Annika Creutzer , fristående privatekonomisk expert, till tidningen.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12238 0
Regeringen vill klämma åt snabblåneockret http://konsumenter.se/blogg/?p=12235 http://konsumenter.se/blogg/?p=12235#respond Sat, 25 Apr 2015 07:07:57 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12235 Det är ingen nyhet att jag anser snabblåneföretagen ägnar sig åt ocker. Det tycker tydligen regeringen också, de har tillsatt en utredning som ska se över regelverket. Det skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) i en debattartikel i Expressen. Artikeln uppmärksammas i en TT-notis som publiceras av några tidningar. Men Ekot var först med nyheten, innan debattartikeln publicerades.

Bland annat vill ministrarna utreda ett kostnadstak. Räntor och avgifter ska inte överstiga det lånade beloppet. Dessutom föreslår de ett tak för räntan samt ett skriftligt undertecknande av avtalet.

Dessutom flaggar ministrarna för en strategi mot överskuldsättning, som ska komma i år, samt förändrade regler för skuldsanering så att fler kan bli skuldfria.

Jag kan inte annat än hoppas att utredningen ska sätta stopp för det värsta ockret.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12235 0
Rekord i snabblåneskulder? http://konsumenter.se/blogg/?p=12184 http://konsumenter.se/blogg/?p=12184#respond Tue, 30 Dec 2014 10:53:19 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12184 Tom ficka Antalet obetalda snabblån hos Kronofogden verkar slå rekord i år, rapporterar Ekot.

– Vi har en prognos på nästan 60 000 obetalda snabblån och det skulle i så fall vara den största noteringen sedan starten 2006, säger Tina Häggmark på Kronofogden, till Ekot.

Fogdens uttalande baseras på siffror från första halvåret. Då var det 20 procent fler svenskar som hade fått betalningsförelägganden för snabblån. Prognosen grundar sig på att ökningen hållit i sig.

Glädjande är att antalet unga under 25 år i statistiken har halverats. Däremot är det fler personer över 36 år som tar lån de inte klarar av att betala tillbaka, skriver Ekot.

Maan kan fundera över vad den totala ökningen beror på. Antagligen finns det fler lån hos snabblåneföretagen. Det kan i sin tur mycket väl bero på Alliansens omänskliga politik som gått under namnet jobblinjen. Den har antagligen inte inneburit fler jobb utan i stället ställt allt fler i en ekonomiskt utsatt position genom utförsäkringar, dålig eller ingen a-kassa, och så vidare.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12184 0
Obetalda snabblån minskar – men ökar bland unga http://konsumenter.se/blogg/?p=12004 http://konsumenter.se/blogg/?p=12004#respond Wed, 05 Mar 2014 18:25:01 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12004 Antalet obetalda snabblån, ofta kallade sms-lån, minskar enligt den senaste statistiken från Kronofogden. Men de ökar bland unga, berättar Ekot samt TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

Kronofogden fick in drygt 49.200 anmälningar om obetalda snabblån 2013. Året innan var det 53.700.

Fler än var femte obetalt snabblån kommer från någon som är mellan 18 och 25 år. Ökningen i denna åldersgrupp har gått från 19 till 22 procent av det totala antalet snabblån sen 2010.

Och jag tycker fortfarande att lån av denna typ borde förbjudas. Det är fråga om ocker!

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12004 0
Räntefri julklapp kan bli dyr http://konsumenter.se/blogg/?p=11881 http://konsumenter.se/blogg/?p=11881#respond Thu, 05 Dec 2013 07:47:28 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11881 Många kommer att skuldsätta sig för att klara julklapparna. Det visar en undersökning som låneförmedlaren Advisa beställt från undersökningsföretaget ISS. Var tredje person i undersökningen uppger sig i år vara redo att handla julklappar på avbetalning och var femte är redo att gå till banken för att ta lån till julklappar. Det rapporterar både SvD och DN utifrån undersökningen.

Det är numera vanligt att olika avbetalningsplaner marknadsförs som räntefria. Men det kan bli dyrt, som jag tidigare berättat. Även DN tar upp samma tema. Avbetalningsplanerna kan, trots att de är räntefria, innehålla både uppläggningsavgifter och aviavgifter.

En julklapp som exempelvis kostar 2 000 kronor kan genom avbetalningsplan på 12 månader i slutändan kosta drygt 2 700 kronor om uppläggningsavgiften ligger på 395 kronor och aviavgiften är 29 kronor per avi. Detta trots att avbetalningen är räntefri, exemplifierar DN.

Det gäller alltså att se upp, räntefritt är inte kostnadsfritt. Det bästa är nog att handla för pengar man redan har.

Andra bloggar om: , , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11881 0
Ratade bolånekunder säljs vidare http://konsumenter.se/blogg/?p=11488 http://konsumenter.se/blogg/?p=11488#comments Thu, 11 Apr 2013 06:47:26 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11488 De stora bolåneinstituten har blivit hårdare i sina kreditbedömningar. Det har gett utrymme för mindre aktörer, som Bluestep, som erbjuder frikostigare bedömningar men till betydligt högre räntor. I dagsläget är Bluesteps ränta 6,35 procent, det vill säga mer än dubbelt så hög som bankernas listräntor.

Nu avslöjar SvD att bankerna SEB och statliga SBAB säljer vidare information om kunder som nekas bolån, mot provision. Tidningens avslöjande refereras av TT i många olika media.

Representanter för Handelsbanken och Länsförsäkringar uppger för SvD att de erbjudits samarbete, men avböjt.

Vilken bedömning som SEB och SBAB gjort vet vi inte. Men det verkar synnerligen tveksamt ur etisk synvinkel. Bankerna säger att kunderna inte klarar bolånet hos dem men säljer vidare till Bluestep som har betydligt högre ränta-

Uppdatering: Efter avslöjandet backar SEB och SBAB. De har beslutat avbryta samarbetet med Bluestep, berättar Ekot.

Uppdatering: Även kunder som ratats av Forex har sålts vidare, läser jag i en artikel från SvD. I artikeln ställs även frågan ”När bankdirektörerna irrar bort sig och myndigheterna sover, vem står på konsumentens sida? Svaret är tyvärr att man ofta står ganska ensam.”

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11488 1