Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Räntefritt kostar
 • Lån, Privatekonomi 06.10.2007

  Åter igen vill jag påminna om den gamla sanningen som Churchill lär ha formulerat: ”There is no such thing as a free lunch”. Eller i det här fallet – räntefritt är inte kostnadsfritt. Det gäller ett erbjudande du ofta får när du handlar hemelektronik eller vitvaror.

  Svd:s ekonomisajt E24 har en artikel om lånen och har också räknat på kostnaden.

  Om man väljer att ta en kredit på till exempel Onoff eller Siba på sammanlagt 2 000 kronor finns det bara ett sätt att betala av lånet räntefritt. Det är att betala av hela kostnaden för produkten redan månaden därpå. Då tillkommer inga avgifter eller uppläggningskostnader.

  Men så fort man väljer att delbetala tillkommer det finstilta. Om man väljer att betala av kostnaden under låt säga tre månader tillkommer en administrationsavgift om 29 kronor per månad, vilket kan översättas i en årlig effektiv ränta om 4,3 procent.

  Väljer man istället att betala av kostnaden över ett år blir situationen mer dramatisk. Den sammanlagda administrationsavgiften plus en uppläggningskostnad gör att krediten plötsligt kostar 643 kronor över ett år. Detta kan översättas i en effektiv årlig ränta om hela 31,95 procent, skriver E24.

  Det är bara att konstatera, räntefritt är inte kostnadsfritt!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:55

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.