Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8
Länk: http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article779429.ece
Kalle: Det var väl ingen nyhet, odling av kött skrev jag om för 2,5 år sedan:-) Se:
http://konsumenter.se/blogg/?p=652
/Carl
Med sammansatta produkter menar jag (i det här sammanhanget) sådant som innehåller delar av samma sak, till rxempel skinka. Just den skinka man kan köpa på burk är ett typiskt sådant exempel.
Andra typer av sammansatta produkter som korv eller köttbullar är en helt annan sak. Där är blandningen av olika ingredienser själva grejen med det hela.
Kvalitetsdiskussionen vill jag lämna därhän, den kan bli alldeles för lång. Men jag håller med dig delvis, många svenska produkter håller låg kvalitet. En så dålig produkt som Scans Hot dogs hittar du i få andra länder. Andra produkter av låg kvalitet, till exempel chicken nuggets, kommer ursprungligen från andra länder.
Du kan ju klicka på knappen krönikor ovan, och lyssna på min gamla radiokrönika ”Storsäljare”. /Carl
]]>Sammansatta produkter finns i hela världen, korrekt. Men oftast begränsat till korv och i fåtal fall andra charkprodukter. Skillnaden mellan svensk salami och t ex italiensk salami är uppenbar, men den svenska är väl bättre?
Jo, jag läser innehållsdeklarationen. Och jag gör det alltid i sammansatta produkter. Därför har t ex svenskt halvfabrikat ingen plats i mitt kök. Den håller helt enkelt för dålig kvalitet och är oftast tillverkad av suspekta råvaror.
Vanan att äta denna typ av föda är vanligare här i Sverige än utomlands. Det är inte godtyckligt resonemang. Jag reser mycket. Ta korv med mos som ett exempel, en vanlig rätt i Sverige. Pulvermos med lite köttsmet och blodplasma. Alla vet det, men ändå äter det. Världens mest konstgjorda korv med mos. Men självkritiken uteblir! Ett annat exempel är när jag hade köpt färdig fryst wienerschnitzel i Tyskland som var gjord av riktigt kött (ej pressat), mejlade jag snabbt som attan och frågade Scan varför de inte sålde produkter som de i Tyskland, fick jag svaret att det är vad svenska folket vill ha.
Min konklusion är att vi vet vad som är bäst internationellt och vill gärna framstå som duktiga, men inte på vår egen mark. Detta är självfallet monkeybusiness. Vårt synsätt är självbedrägligt (ref: min första kommentar). Det är det som oroar mig mest!
]]>Att enbart ha ett allmänt krav på märkning räcker inte. Då kanske det räcker med att det anges på innehållsdeklarationen, och hur ofta granskar du den? Dessutom, hur är det med köttet som används i storkök och på restauranger, där kan du inte se vad du får, och därför inte göra ett aktivt val.
Det är också essensen i Åsa Westlunds förslag, som jag därför stödjer. Jag lovar att fortsätta vad jag kan göra mot onödiga tillsatser och fusk. Det är en anledning till att jag skkriver! /Carl
]]>