Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Handel – Carls konsumentblogg https://konsumenter.se/blogg Fri, 22 Jun 2018 15:03:51 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.11 Kortköp gör varorna dyrare och göder bankerna https://konsumenter.se/blogg/?p=12432 https://konsumenter.se/blogg/?p=12432#respond Fri, 22 Jun 2018 15:03:51 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12432 Du tror väl inte att kortköp inte kostar något extra? Varje gång du betalar med bankkort får handlaren betala mellan 1-3 kronor till inlösande bank och är det ett kreditkort tillkommer en avgift på mellan 1,5–3 procent av köpesumman.

Vem tror du får betala för det i bortre änden? Eftersom handlarna inte bedriver någon välgörenhet är det naturligtvis du, och alla vi andra. Varje gång du betalar med kort bidrar du till att göra varorna dyrare.

Dessutom göder du bankerna. De kanske till och med tar betalt både för inlösen av ditt köp och kanske även tar en avgift för att du har kortet. Under 2017 gjorde storbankerna en vinst på 106 miljarder kronor. Hur mycket bidrog du med, genom att betala med kort?

För mig är det självklart att betala med kontanter. De företag som kräver kortbetalning bojkottar jag. Det enda undantag jag gör är när jag handlar något för en större summa, planerat. Jag har dessutom betydligt bättre kontroll över min ekonomi när jag använder kontanter.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12432 0
Vem behöver fler köpcentra? https://konsumenter.se/blogg/?p=12312 https://konsumenter.se/blogg/?p=12312#respond Thu, 18 Feb 2016 07:51:10 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12312 När jag nyligen besökte köpcentret vid Globen i Stockholm, Globen shopping, noterade jag att flera lokaler stod tomma och anslag efterlyste nya hyresgäster. Även i Liljeholmens galleria finns tomma lokaler och små aktörer byts ut med ojämna mellanrum.

Den som följt min blogg har kanske noterat att jag är kritisk till stora köpcentra. Mitt främsta argument är att de utarmar stadsbilden, mindre, specialiserade och fackkunniga, affärer försvinner. Bara de stora aktörerna finns i galleriorna, som alla ser likadana ut.

Nu läser jag till min förfäran att flera stora köpcentra planeras runt om i Sverige. Efter den senaste ”suoergallerian”, Mall oif scandinavia i Solna, planera köpcentra med en handelsyta som motsvarar 14 sådana supergallerior.

Det är SvD som tagit del av en kartläggning som gjorts av HUI Research. Den visar att det sammanlagt finns planer för 2,4 miljoner kvadratmeter ny handelsyta i riket. Av dessa planeras 1,4 miljoner kvadratmeter färdigställas fram till 2020.

– Vår prognos är att omkring 75 procent av ytan kommer att förverkligas, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research, till tidningen. Han förklarar att allt som planläggs inte blir verklighet men konstaterar samtidigt att det är bra fart i byggandet av ny fysisk handel, trots en växande e-handel.

Enligt planerna kommer flera nya köpcentra att byggas runt om i Stockholmsregionen. Men även på platser som Göteborg, Umeå,
Kristianstad och Haparanda finns planer.

Vill vi ha dem?

Andra bloggar om: , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12312 0
Måste tjejer betala mer? https://konsumenter.se/blogg/?p=12305 https://konsumenter.se/blogg/?p=12305#respond Wed, 20 Jan 2016 08:04:48 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12305 jeans2Varor som är i stort sett identiska kostar mer när de riktar sig till kvinnor än till män, berättar DN som hänvisar till en brittisk undersökning som tidningen The Times genomfört. Tyvärr måste man betala för att läsa originalartikeln i Times.

Till exempel är en rosa sparkcykel dyrare än en blå och jeans från Levis nästan 50 procent dyrare, enligt undersökningen. Andra exempel är att Tescos rosa engångsrakhyvlar var dubbelt så dyra som de blå och hos Amazon var Playmobils piratskepp billigare än företagets ”Fairy Queen”-skepp. Det ska handla om jämförbara varor, skriver DN.

Men det fanns ett undantag: Underbyxor var dyrare för pojkar än för flickor, skriver tidningen.

Det här är ett fenomen som jag inte uppmärksammat tidigare. Det vore intressant med en liknande undersökning på den svenska marknaden. Stämmer slutsatsen är det häpnadsväckande.

Andra bloggar om: , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12305 0
Företag förlänger ångerrätt för mer försäljning https://konsumenter.se/blogg/?p=12276 https://konsumenter.se/blogg/?p=12276#respond Sun, 08 Nov 2015 10:51:17 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12276 Trots att många tror det finns ingen lagstadgad ångerrätt. Undantaget är om du handlar på distans, exempelvis via nätet, över telefon eller på gatan. Du kan läsa mer om ångerrätt på Kov:s webbplats.

Men går du in i en butik och handlar kan du inte vänta dig att få någon ångerrätt, men många handlare ställer ändå frivilligt upp med sådan. Flera kedjor har dock börjat tillämpa en längre variant av ångerrätt. Upp till ett år, läser jag i en TT-artikel som publiceras i flera tidningar.

Exempel som nämns i artikeln är Elgiganten som ger en månads betänketid, Clas Ohlson med 90 dagar och Ikea och Intersport som numera har ett helt års ångerrätt.

Anledningen till denna generositet kan, enligt artikeln, vara en tuff konkurrenssituation. Det gäller att komma med något nytt. Men lång ångerrätt kan också leda till fler spontanköp.

– Det är ett sätt att tjäna mer pengar genom att minska köptröskeln, så att färre ska skjuta på köpet och i stället våga slå till på en gång, säger Robert Östling, forskare i nationalekonomi vid Stockholms universitet, till TT.

Andra bloggar om: , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12276 0
Inför kvitto ”on demand” https://konsumenter.se/blogg/?p=11992 https://konsumenter.se/blogg/?p=11992#respond Thu, 20 Feb 2014 07:52:26 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11992 I skatteverkets anvisningar står bland annat att alla företagare som tar emot betalning kontant eller med kort måste ha ett kassaregister och alltid ska ta fram och erbjuda kunden ett kassakvitto. Syftet är att se till att alla köp redovisas och minska risken för skatteflykt.

Men jag tycker att kravet på att alltid ta fram kvitto ofta innebär ett stort resursslöseri. Jag har på sistone roat mig med att fråga i butiker, kiosker, spel- och tobaksaffärer om hur mycket kvitton de får slänga. ”Säckvis” och ”massor” är standardsvaren och några lägger till att det är ett enormt slöseri med naturresurser.

Jag kan förstå att alla köp ska registreras i ett kassaregister, däremot kan jag inte förstå varför kvitto alltid måste tas fram. Det borde i stället fungera så att de kunder som vill ska kunna få kvitto.

Det skulle minska butikernas sopmängd och i bortre ändan bidra till minskat slöseri med naturresurser. Intressant nog.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11992 0
2010 års julklapp blev julens https://konsumenter.se/blogg/?p=11910 https://konsumenter.se/blogg/?p=11910#respond Fri, 10 Jan 2014 07:10:22 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11910 När HUI Research utnämnde råsaftcentrifugen till årets julklapp blev min reaktion – Jaså? Den kändes inte speciellt het.

Enligt hushållsapparat- och elektronikkedjorna blev det i stället surf- eller datorplattan som blev julens storsäljare, skriver TT i en notis. Den utnämndes till årets julklapp 2010. Även olika massageprodukter, som massagedynor och nackkuddar, sålde bra.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11910 0
Jaså – det blev årets julklapp https://konsumenter.se/blogg/?p=11868 https://konsumenter.se/blogg/?p=11868#respond Tue, 19 Nov 2013 06:39:32 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11868 I vanlig god ordning har HUI Research utnämnt årets julklapp. I år blev det en råsaftcentrifug, enligt TT i en vitt publicerad notis.

Min reaktion blev – jaså. Den känns inte speciellt het, själv har jag ingen, har inte tänkt skaffa någon och känner ingen som har en. Den känns som en riktig hyllvärmare.

Förra årets nominering, hörlurar, kändes lite hetare och jag minns fortfarande skojarprodukten spikmattan.

Andra bloggar om: , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11868 0
Nu är det redan jul igen https://konsumenter.se/blogg/?p=11859 https://konsumenter.se/blogg/?p=11859#respond Sun, 10 Nov 2013 09:34:47 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11859 jultomteI veckan landade de första julkatalogerna i brevlådan. Flera butiker har ställt fram julpymt och annat. Lite tidigt kan man tycka, kalendern visar trots all att vi befinner oss i början av november. Men GP rapporterar att julhandeln har börjat och julgranen står redan på Liseberg. Men den riktiga julskyltningen verkar inte ha kommit igång ännu, åtminstone inte här i Stockholm. Det är inte som i London, där Harrods inleder julhandeln redan i augusti.

Även media har börjat med julrelaterade nyheter. HUI Research har kommit med sin prognos för årets julhandel, något som uppmärksammas av Ekot och TT i flera tidningar. Det ska bli rekord i år igen, spår HUI, handeln kommer att öka med 1,5 procent jämfört med förra året. Nu väntar vi bara på att HUI ska utse årets julklapp, förra året var det hörlurar.

Det finns redan fler julnyheter. Ekot berättar hur julmusik i butikerna styr vår konsumtion. TT har en artikel om priset på årets julgran, den väntas i snitt kosta 300 kronor, men priset beror på var i landet vi bor.

Min egen julallergi börjar redan kännas. Framåt julafton brukar jag vara rejält trött på all kommers kring julen. All julmusik i butikerna ger mig snarast hår på ryggen. Reklamen påverkar knappast mitt köpbeteende, däremot brukar jag hålla koll på lockpriser för mat. Det brukar slinka ner en och annan bit julkorv redan innan jul och en av mina favoriter, pressylta, brukar bara finnas att få under julhelgerna.

Jag hoppas i år igen på en lugn jul, tillsammans med familjen. Vi brukar inte ägna oss åt några excesser när det gäller julklappar. Däremot brukar vi ha ett hyfsat julbord där mycket är hemgjort. Att göra maten tillsammans är också ett sätt att fira jul.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11859 0
EU föreslår tak för avgifter vid kortköp https://konsumenter.se/blogg/?p=11729 https://konsumenter.se/blogg/?p=11729#respond Fri, 26 Jul 2013 05:50:28 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11729 kreditkortEU-kommissionen har lagt ett förslag som innebär ett tak för de avgifter som handeln får betala till banker och kortföretag vid kortköp, enligt TT-Reuters.

Procentavgiften vid ett kortköp ska begränsas till 0,3 procent. I dag kan avgiften vara så hög som 1,5 procent. De nya reglerna kan komma att börja gälla från slutet av nästa år och kommer inledningsvis gälla kortköp över gränserna, skriver nyhetsbyrån.

Jag har tidigare kritiserat systemet där bankerna tar betalt i bägge ändar. Totalt betalar vi i Sverige sju miljarder för kortköpen, cirka 1 500 kronor per hushåll. Handelns avgifter får vi betala i form av högre priser, oavsett om vi handlar med kort eller inte.

Men vi kommer knappast att se lägre priser om EU-förslaget genomförs, det kommer främst att gynna handeln.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11729 0
Bojkotta butiker som vägrar kontanter! https://konsumenter.se/blogg/?p=11618 https://konsumenter.se/blogg/?p=11618#comments Mon, 10 Jun 2013 14:57:18 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11618 slantarJag har själv råkat ut för det. När jag handlade ett litet tillbehör till min mobil i en 3-butik visade det sig att de inte tog emot kontanter, bara kort. Jag vill inte betala med kort, så följden blev att jag gick till en annan butik.

Antalet butiker som bara tar kort ökar, berättar DN i en artikel. Telia, 3-butikerna, datorsäljaren Digital Inn och Kungsängen är några av dem. Utbytet av sedlar som inleds i höst väntas driva på trenden, skriver DN.

Det är många som, liksom jag, inte vill betala med kort. Det har dessutom rapporterats om personer som har vägrats öppna bankkonto, och ännu mindre kan få betalkort, på grund av betalningsanmärkningar.

Jag tycker att det är åt helskotta att inte ta emot reda pengar. Företag som agerar på det sättet vill uppenbarligen inte ha oss som kunder. Bojkotta dem!

Andra bloggar om: , , , , ,

]]>
https://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11618 2