Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vi betalar sju miljarder för kortköpen
 • Att kortköpen är en kassako för bankerna har jag konstaterat tidigare. Nu kommer DN med nya siffror; förutom kortavgifterna betalar vi sju miljarder för kortköpen.

  Det handlar om de avgifter som bankerna tar ut av handeln för kortköpen. Dessa avgifter ser vi inte på kvittot, men de läggs naturligtvis på priserna, oavsett om du betalar med kort eller inte.

  De nya siffrorna kommer i en rapport från Handelns Utredningsinstitut (HUI), som ännu inte verkar vara publicerad på deras webbplats. Svensk handel har länge kämpat för att förmå bankerna att sänka den serviceavgift som bankerna tar ut på varje kortköp.

  De totala kostnaderna för kortbetalningarna är 7 miljarder per år, eller 1500 kronor per hushåll, enligt HUI:s rapport. Handeln tycker att det är för mycket, särskilt med tanke på att ny teknik gjort hanteringen billigare, skriver DN.

  – Bankerna tar ut minst en miljard i övervinst, varje år, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel till tidningen.

  Själv vänder jag mig också mot att bankerna tar ut avgifter i båda ändar av köpet. Bankerna tvingar oss att ha betalkort, ändå får vi betala cirka 250 kronor i årsavgift för detta. I dag är det omöjligt att få ett rent uttagskort för bankomaten.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:31

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.