Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Resor – Carls konsumentblogg http://konsumenter.se/blogg Thu, 03 Aug 2017 05:19:30 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 Nu är roamingavgifter inom EU borta http://konsumenter.se/blogg/?p=12402 http://konsumenter.se/blogg/?p=12402#respond Mon, 03 Jul 2017 06:27:52 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12402 Från och med den 15 juni 2017 ska de så kallade roamingavgifterna inom EU-länderna vara borta. Roamingavgift är den avgift man får betala när man använder mobilnät i andra länder än det egna.

Du kan alltså resa och använda mobilen men betalar samma avgifter som om du använder den här hemma.

Men vad innebär det? Själv har jag en fast månadsavgift med fria samtal och SMS samt en gräns för mobildata. Eftersom jag ofta vistas på Åland ringde jag min operatör och frågade.

Enligt kundtjänst kan jag ringa fria lokala samtal där samt ringa och ta emot samtal till och från svenska nummer. För mobildata gäller samma regler som i Sverige.

Men det finns ett antal tilläggsregler, läser jag i ett pressmeddelande från PTS. Några punkter:

  • Operatörer har ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. Kontrollera därför med din operatör om du kan använda röstsamtal, sms och data utomlands.
  • Om merparten av din mobiltelefonanvändning under en fyramånadersperiod används i ett annat EU-land och om du vistas där under större delen av denna period samt använder ditt nationella abonnemang har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift.
  • Operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma.
    En operatör kan också få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming.

Om du är tveksam, kontakta din operatör.

Uppdatering: Mobiloperatörerna Tele 2, Telia TELIA -0.44%, Telenor TELo -0.82% och Tre har sett en dramatisk ökning av surfandet inom EU sedan de nya reglerna började gälla den 15 juni. Det rapporteras i en låst artikel i DN, som i sin tur referens av TT. Det är en följd av den lagändring som rapporteras ivan.

Andra bloggar om: , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12402 0
Oklart om EU-roaming http://konsumenter.se/blogg/?p=12340 http://konsumenter.se/blogg/?p=12340#respond Wed, 05 Oct 2016 05:28:21 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12340 Tidigare har det meddelats att roamingavgifterna, de som du får betala när du använder andra operatörers nät i andra länder, ska tas bort från sommaren 2017. Det verkade som om roamingavgifterna skulle tas bort helt.

Men nu kommer andra signaler. Enligt en talesperson för kommissionen har EU-kommissionen förslagit att mobiloperatörer ska införa en minimigräns på 90 dagar för avgiftsfri roaming inom EU. Det läser jag i SvD.

Söker jag på EU:s officiella webbplats kan jag läsa att från den 15 juni 2017 gäller ” Inga roamingavgifter längre när du tillfälligt använder mobilen utomlands. Operatörerna kan fortfarande ta ut en avgift om du permanent använder ditt SIM-kort i ett annat land”.

Hur det i realiteten ska tolkas är oklart, vi får avvakta ett definitivt beslut.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12340 0
Billigare att använda mobilen inom EU http://konsumenter.se/blogg/?p=12315 http://konsumenter.se/blogg/?p=12315#respond Sun, 01 May 2016 07:19:00 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12315 Från och med 30 april 2016 sänks pristaken för mobiltrafik vid resor inom EU. Det handlar om de så kallade roamingavgifterna, de som du får betala när du använder andra operatörers nät i andra länder.

Jag har skrivit om det tidigare, de nya takpriserna framgår av ett pressmeddelande från PTS och uppmärksammas bland andra av Ekot.

De nya takpriserna är:
Ringa samtal: 58 öre per minut
Ta emot samtal: 13 öre per minut
Skicka sms: 23 öre
Datatrafik: 58 öre per megabyte

Om knappt ett år, 15 juni 2017, ska extrakostnaden tas bort helt. Då ska du alltså kunna använda telefonen med samma avtal som hemma utan några extra kostnader när du reser inom EU.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12315 0
Nu ska roamingavgifter inom EU bort http://konsumenter.se/blogg/?p=12253 http://konsumenter.se/blogg/?p=12253#respond Sat, 04 Jul 2015 06:07:02 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12253 mobil_pa_strandRoamingavgifter, de som du får betala när du använder andra operatörers nät i andra länder, ska vara avskaffade inom EU om två år, men redan nästa år ska det bli billigare. Det har EU-parlamentet och medlemsländerna har kommit överens om, rapporterar Ekot.

Hittills har EU infört pristak för samtal och sms inom unionen, men något liknande har inte funnits för datatrafik, det man brukar kalla mobilsurf. Eftersom datatrafik är operatörernas nya kassako har det i vissa EU-länder kunnat bli rejält dyrt att mobilsurfa. Det har jag varnat för tidigare.

Men nu är det alltså dags. Från och med april nästa år ska operatörerna bara få ta ut en bråkdel av vad det idag kan kosta att ringa, surfa och skicka sms när man är på resa inom EU. Och sedan, från den 15 juni 2017 ska roamingavgifterna vara helt borttagna, skriver Ekot.

Det är egentligen obegripligt varför det ska kosta så mycket att använda mobilen utomlands. Tekniskt sett är det mycket enkelt att koppla ihop näten, via internet. EU-beslutet är alltså logiskt.

Uppdatering: Nu har borttagandet kommit ett steg närmare. Detta sedan sedan en preliminär EU-uppgörelse slutits i frågan om grossistpriserna – hur mycket telefonbolagen betalar varandra. Det rapporterar TT.

Andra bloggar om: , , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12253 0
Lagändring slog mot fultaxi http://konsumenter.se/blogg/?p=12232 http://konsumenter.se/blogg/?p=12232#respond Tue, 14 Apr 2015 16:23:29 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12232 taxifilJag har flera gånger skrivit om så kallad fultaxi där friåkare tar ut rena ockerpriser. Det har varit ett problem, inte minst för turistnäringen. Resehandböcker och -tidningar har varnat att det gäller att se upp när man sätter sig i en svensk taxibil. Ändå har många, svenskar och turister, blivit blåsta.

Men en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet verkar ha gett resultat, berättar bland andra Ekot och DN.

Ändringen, som jag skrivit om tidigare, går i korthet ut på att föraren i en taxi där högsta jämförpriset (kostnaden för en resa på tio kilometer som tar 15 minuter) överstiger 500 kronor, ska lämna en uppgift om högsta pris för resan innan den startar. Polisen har också kontrollerat att regeln följs.

Det är tydligen poliskontrollerna som gjort att de flesta fulåkare sänkt sitt jämförpris till under 500 kronor. Då gäller regeln inte dem och de kan undvika tidsödande poliskontroller, och besväret med att bevisa att de informerat sin passagerare.

Men det gäller fortfarande att se upp, ett jämförpris strax under 500 kronor är fortfarande dyrt. Här i Stockholm ligger normala jämförpriser under 400 kronor, oftast runt 350.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12232 0
Hårdare passregler http://konsumenter.se/blogg/?p=12223 http://konsumenter.se/blogg/?p=12223#respond Sun, 08 Mar 2015 07:56:03 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12223 Det finns människor som ständigt förlorar sina pass och hämtar ut nya. Myndigheterna misstänker att en del av dessa pass sålts vidare och använts på ett illegalt sätt.

Nu föreslås förändringar i passreglerna. Bland annat ska svenska medborgare bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler ska endast provisoriska pass utfärdas. Det skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar. Dessutom föreslås att data för identifikation via fingeravtryck och automatisk ansiktsigenkänning inkluderas i passet.

Andra förändringar som föreslås gäller giltighetstiden för barn. I åldersgruppen sex-tolv år ska passens giltighetstid vara tre år. För barn under sex år ska den begränsas till två år, skriver TT. De nya reglerna föreslås träda i kraft under 2016.

Men det gäller också att komma ihåg att många länder inte släpper in resenärer med pass med kortare kvarvarande giltighet än sex månader.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12223 0
Datatrafik- den nya kassakon http://konsumenter.se/blogg/?p=12174 http://konsumenter.se/blogg/?p=12174#respond Tue, 09 Dec 2014 10:38:47 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12174 Det är inte bara mobiloperatörerna som insett att man kan få mycket intäkter genom att ta bra betalt för den datatrafik som de ”smarta” mobilerna är upphov till eller när vi använder datorn utanför vårt vanliga WiFi-nätverk.

Exempelvis fick en flygpassagerare som reste med flygbolaget Singapore airlines mellan London och Singapore en räkning på 1 171 dollar, cirka 8 600 kronor, efter att ha utnyttjat WiFi ombord. Det berättar SvD som i sin tur citerar flygsajten Travelmole. Hur mycket han laddat ner framgår inte av artikeln, han hävdar att han sov under större delen av resan och att nätverket ombord var oerhört långsamt.

En annan artikel, från DN som citerar brittiska Telegraph, berättar om en gäst på hotellet Majestic Barrière i franska Cannes som fick en obehaglig överraskning när hon skulle checka ut. För ett dygn med lösenord för snabbt bredband ville hotellet ha 300 euro (cirka 2.800 kronor).

Gästen hävdar att hon inte fått information om priserna, hotellet hävdar annat. Men efter att ha klagat hos ledningen slutade det med att hon slapp betala.

Enligt DN, och Telegraph, erbjuder 90 procent av hotellen i Europa gratis WiFi, men andra tar betalt. Brittiska hotell är några av de värsta syndarna.

Men det gäller tydligen att se upp när man är ute och reser, och gärna fråga om kostnad en gång för mycket.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12174 0
Har SJ tänkt om? http://konsumenter.se/blogg/?p=12146 http://konsumenter.se/blogg/?p=12146#respond Fri, 15 Aug 2014 06:37:24 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12146 SJ har de senaste åren haft en vansinnig prispolitik. Det har ofta varit billigare att ta bilen och det har varit omöjligt att förutse vad man får betala för en biljett. Jag har skrivit om det flera gånger.

Nu aviserar SJ att de ska sänka priserna på vissa biljetter. Det berättar DN, Ekot och en artikel från TT. Exempelvis ska lägsta priset för en biljett i första klass sänkas med 100 kronor och 15 procent lägre priser på återbetalningsbara biljetter i första och andra klass. Det är besparingar som gjort prissänkningarna möjliga, påstår SJ.

Men som jag ser det är det de ständiga förseningarna och inte minst det krångliga och oförutsägbara prissystemet som ställer till det. Förseningarna beror till stor del på att våra politiker gett sjutton i att satsa på underhåll av infrastruktur utan i stället tror att avregleringar löser alla problem. Men prissättningen är upp till SJ.

Men det finns en antydan om att SJ kommer att se över prissystemet.

– Vi kommer att se över hela vår prisstruktur. Detta är ett sätt för oss att öka vår konkurrenskraft och attrahera ännu fler resande, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12146 0
Billigare mobiltjänster inom EU http://konsumenter.se/blogg/?p=12105 http://konsumenter.se/blogg/?p=12105#respond Mon, 30 Jun 2014 05:08:56 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12105 Priserna för att ringa, sms:a och att använda mobila datatjänster inom EU sänks den 1 juli. Det handlar om när du använder mobilen i ett annat EU-land, det som kallas roaming. Det finns sedan tidigare pristak för att ringa, ta emot samtal, skicka sms och att använda mobila datatjänster i ett annat EU-land och i vissa andra länder, så kallad eurotaxa. Eurotaxan sänks den 1 juli enligt en förutbestämd trappa, påminner PTS i ett pressmeddelande.

De nya priserna:

  • Att använda mobila datatjänster ska kosta max 2,24 kr per megabyte inklusive moms (tidigare 4,75 kr)
  • Att ringa ett mobilsamtal ska kosta max 2,13 kr per minut inklusive moms (tidigare 2,53 kr)
  • Att ta emot ett samtal ska kosta max 0,56 kr per minut inklusive moms (tidigare 0,74 kr)
  • Att sms:a ska kosta max 0,67 kr inklusive moms (tidigare 0,84 kr)

Men det gäller fortfarande att se upp om du använder mobilen i länder som inte omfattas av eurotaxan, det kan bli mycket dyrt. Kontrollera på din operatörs webbplats eller genom kundtjänsten vilka priser som gäller på de platser du planerar att besöka.

Andra bloggar om: , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12105 0
Kolla passet före Turkiet-resan http://konsumenter.se/blogg/?p=12022 http://konsumenter.se/blogg/?p=12022#respond Sun, 20 Apr 2014 07:58:05 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12022 Turkiet är ett populärt resmål för oss svenskar. Men nya inreseregler gör att du bör kolla ditt pass innan du reser. Numera måste du ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter hemresan, varnar Konsumentverket. TT har en notis om förändringen, SvD en egen artikel.

Turkiett införde strängare passregler från och med 11 april 2014 och generalkonsulatet i Istanbul rapporterar att flera svenska medborgare har nekats inresa i landet, skriver KoV i sitt pressmeddelande.

Det gäller alltså att kolla passet i tid och tänka på att det kan ta tid att få ett nytt pass. Mer information om pass finns på Polisens webbplats.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12022 0