Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer till Fler oroliga för maten – varför? http://konsumenter.se/blogg/?p=3330 Mon, 20 Apr 2009 18:55:31 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 Av: Carl http://konsumenter.se/blogg/?p=3330&cpage=1#comment-28039 Mon, 20 Apr 2009 18:55:31 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=3330#comment-28039 Cattis: Om du läser mitt inlägg sp ser du att jag skriver att vissa tillsatser är nödvändiga för livsmedelssäkerheten.

Jag ser glutamat snarare som en krydda än som en smakförstärkare, som den brukar betecknas som. Läs mer här.

De flesta tillsatser används för att vi ska få produkter som ser alltid är likadana varje gång vi handlar, och smakar likadant, läs mer här. Det handlar om kvalitetssäkring från industrins sida.

De längsta listorna över tillsatser hittar du för övrigt i light-produkter, och de produkterna, snarare än tillsatserna i dem, anser jag vara helt onödiga.

I ditt kök använder du förmodligen en rad tillsatser som har e-nummer, till exempel bakpulver.

Carl

]]>
Av: cattis http://konsumenter.se/blogg/?p=3330&cpage=1#comment-28037 Mon, 20 Apr 2009 14:51:09 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=3330#comment-28037 Hej där Carl!
inte är väl tillsatser som glutamat, smakförstärkare, färgämnen, modifierad stärkelse och stabiliseringsmedel nödvändiga för livsmedelssäkerheten?
Det finns några få tillsatser som kan tänkas vara nödvändiga, men det är ett fåtal och en genomgång av alla tillsatser vore på plats.

Det enda jag kan hålla med cupper chimney om är att tillsatser i maten är ett i-lands problem. Så sant, så sant.
Men om du tror att det är köttslamsorna i falukorven som skapar debatt är du sorgligt missinformerad. köttslamsor har inget e-nummer och går inte under benämningen tillsatser.

/Cattis

]]>
Av: Cupper chimeny http://konsumenter.se/blogg/?p=3330&cpage=1#comment-28033 Sun, 19 Apr 2009 16:24:27 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=3330#comment-28033 Tack. tycker precis som du. för individen är det allvarligt att socker ramlat ned till 12 % för det har dramatisk påverkan på folkhälsan. hur många % av förtidiga dödsfall beror på sockrik och fiberfattig kost ? Jag ger mig den på att det är 1000 gånger fler än det som kan relateras till tillsatser.
Att klaga på att kalles kaviar innehåller bara 52% torsk/sejrom och resten rapsolja, potatisflingor etc. Med tanke på att torsken snart är utfiskad är det väl jättebra om man kan spä ut den med potatisflingor.
Falukorv, samma där, det är väl jättebra om man kan minska andelen rent kött och spä ut den med slamser som inte kan användas annars samt potatisflingor etc. Det är en jättevinst för miljön att kunna använda mera på djuret samt att minska andelen kött. 30% av all världens energiförbrukning kommer från livsmedelsproduktion och djurhållningen är klart värst där.
”tillsatser i maten, ”Dagens i-landsproblem” ?

]]>