Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Avtal – Carls konsumentblogg http://konsumenter.se/blogg Fri, 17 Jan 2014 07:49:15 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 Barns köp inuti appar inte okej – i USA http://konsumenter.se/blogg/?p=11926 http://konsumenter.se/blogg/?p=11926#respond Thu, 16 Jan 2014 08:02:09 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11926 I Sverige ansåg Marknadsdomstolen (MD) att det var okej att barn gör köp inuti mobilappar, utan föräldrarnas medgivande, en dom som jag tyckte var mycket märklig. Enligt lag får barn inte sluta avtal.

I USA är det annorlunda. I en uppgörelse med federala handelskommissionen (FTC) har Apple gått med på att betala tillbaka 210 miljoner kronor till föräldrar i USA vars barn gjort köp i mobilappar. Senast den 31 mars måste Apple dessutom ändra rutinerna, så att köp inte kan göras utan föräldrars medgivande. Det rapporterar TT-Reuters, Ekot och MacWorld.

Vi får väl hoppas att uppgörelsen slår igenom även för de appar som säljs i Sverige. Men problemet är större än så, köp kan också göras i exempelvis spel på Internet. Att ta initiativ för att förtydliga den svenska lagstiftningen vore väl en lämplig uppgift för vår konsumentminister, Birgitta Ohlsson.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11926 0
Barns nätköp kan hävas http://konsumenter.se/blogg/?p=11866 http://konsumenter.se/blogg/?p=11866#respond Mon, 18 Nov 2013 07:36:42 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11866 Barn_datorI somras kom en i mitt tycke märklig dom där Marknadsdomstolen slog fast att det är okej att barn köper virtuella saker i spel på nätet. Den kunde tolkas så att förälders samtycke inte behövdes.

Men så är inte fallet, läser jag i en DN-artikel. För att barn ska kunna ingå avtal, köpa något, behövs visst förälders samtycke. Men samtycket kan ske i efterhand. Om föräldern inte samtycker kan köpet hävas, skriver DN.

Den slutsatsen grundar sig på en genomgång som det tidigare justitierådet Torgny Håstad gjort kring avtalsvillkoren för köp genom läsplattor och mobiler i en utredning som regeringen beställt.

– Företag får sälja till barn, men barnen är inte bundna av detta köp. Förmyndaren får då chansen att häva avtalet, säger han till DN.

Köp av denna typ debiteras ofta på telefonräkningen, köpet sker alltså på kredit. Då borde det räcka att protestera hos kreditgivaren, telekombolaget. Enligt DN kan telefonbolaget inte heller stänga av abonnemanget för att du inte vill betala en viss del av räkningen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11866 0
Kia får backning för garantivillkor http://konsumenter.se/blogg/?p=11256 http://konsumenter.se/blogg/?p=11256#respond Tue, 04 Dec 2012 13:27:06 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11256 För att man ska få full nybilsgaranti, sju år, kräver biltillverkaren Kia att all service sker vid en märkesverkstad, annars reduceras garantin till tre år.

Konkurrensbrott, hävdar Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) som stämde Kia Motors Sweden AB i Marknadsdomstolen, MD.

MD ger SPF rätt. Kia får inte fortsätta med kravet, annars får Kia betala ett vite om fem miljoner kronor.

Som vanligt ska det räcka med att servicen är professionellt utförd. Dessutom blir det ofta billigare att anlita en fristående verkstad.

Nyheten sprids via TT och Ekot har ett inslag om detta.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11256 0
Utredning: Konsumenträtten ska stärkas http://konsumenter.se/blogg/?p=11150 http://konsumenter.se/blogg/?p=11150#respond Wed, 12 Sep 2012 08:02:20 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11150 Nu läggs en utredning fram som ska förbättra lagstiftningen när det gäller konsumenters rättigheter. Jag har inte läst den ännu, utan får utgå från Ekots rapportering.

Enligt Ekot har utredningen två huvudnummer. Automatisk förlängning av olika avtal utan förvarning, till exempel på gym och dejtingsajter, har upplevts som ett problem. Utredaren föreslår att konsumenten ska förvarnas och ha tre veckor på sig att säga upp avtalet.

Barns köp i olika spel uppmärksammas också. Egentligen får barn inte sluta avta, men i olika nät- och mobilspel kan de göra av med tiotusentals kronor. Av rent oförstånd. Utredaren är tydlig med att barn inte ska kunna ingå avtal och att föräldrarna inte automatiskt ska kunna vara skyldig till att betala när ett barn har använt spelen, enligt Ekot.

Några framsteg, även om det finns många andra avarter att reglera. Jag får se om det finns mer godis bland utredarens förslag.

P1morgon har ett lite längre inslag om utredningen.

Uppdatering: Även TT uppmärksammar utredarens förslag. Riksdag & Departement sammanfattar.

På regeringens webbplats finns nu uppgifter om utredningen, samt länkar till publikationen och presskonferensen.

Av uppgifterna framgår bland annat att det är som innehållsleverantören som är konsumentens avtalspart, inte operatören. Det innebär bland annat att operatören inte längre kan stänga abonnemanget vid utebliven betalning. Det borde stärka konsumenters ställning, framför allt då innehållsleverantören finns utomland. Då har de ibland varit svåra att kontakta.

Reglerna om barns köp gäller inte om de fått kontantkort av föräldern.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11150 0
Automatisk förlängning avtalsproblem http://konsumenter.se/blogg/?p=9445 http://konsumenter.se/blogg/?p=9445#comments Sun, 26 Jun 2011 07:54:02 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9445 Det gäller att hålla koll på de avtal man tecknar. I många fall kan avtalen förlängas automatiskt, utan ditt medgivande. Då kan de vara svåra att komma ur. Konsumentverket har uppmärksammat problemet och kräver nu en lagändring, skriver verket i ett pressmeddelande som också uppmärksammats av DN.

Konsumentverket har fått mängder av anmälningar som gäller automatisk avtalsförlängning. Man tecknar sig för ett förmånligt erbjudande under en tidsbegränsad period. Om man inte säger ifrån blir man efter avtalstidens slut bunden av en ny avtalsperiod eller ett tillsvidareavtal. I vissa fall har det inneburit att man blivit bunden i ett helt år till, utan möjlighet att säga upp avtalet. Metoden används inom flera branscher. Allt ifrån telefoni och bredband till dejtingsajter och försäljning av kosttillskott.

KO, Konsumentombudsmannen, har drivit flera fall i domstol för att få fram en tydlig rättspraxis på området, men utan framgång.

Därför vänder sig myndigheten nu till regeringen. Syftet är att få fram en uttrycklig lagstiftning som innebär att konsumenten alltid kan säga upp det förlängda avtalet med en månads uppsägningstid, skriver de.

Det är självklart att alla avtal ska gå att säga upp, utom de man tecknat medvetet. Har man glömt bort att ett avtal snart går ut, och glömmer att säga upp det måste det gå att säga upp inom rimlig tid. Jag ställer mig därför i samma kö som KoV och kräver en lagändring. Dessutom borde de dyra tills-vidareavtalen när det gäller el inte få finnas.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9445 1
Krångligt att säga upp gymavtal http://konsumenter.se/blogg/?p=9377 http://konsumenter.se/blogg/?p=9377#respond Fri, 17 Jun 2011 06:14:06 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9377 Om du vill säga upp ditt avtal med gymmet kan det bli krångligt. Det har de aktiva konsumentrådgivarna vid Konsument Göteborg uppmärksammat och anmält en rad gym till Konsumentverket. Det berättar GP.

– Medlemmar har varit tvungna att komma ner till gymmet för att göra en skriftlig uppsägning. Vissa gym har också haft regeln att medlemmen måste lämna in en blankett till viss person som inte alltid finns tillgänglig på gymmet. Vi anser att detta är för omständligt för konsumenten, säger Lotta Gustavsson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg, till tidningen.

Konsumentverket håller med och anser att det ska räcka med ett telefonsamtal. Konsumentverket har också valt att ta upp andra villkor i avtalen, bland annat gällande prisändringar och villkorsändringar under avtalstiden, samt friskrivningar från ansvar för personskador.

Verket har skrivit till gymmen och bett om en motivering.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9377 0
Loanland – Ny ägare ändrade villkor http://konsumenter.se/blogg/?p=8701 http://konsumenter.se/blogg/?p=8701#respond Tue, 01 Mar 2011 06:59:02 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8701 Loanland, som förmedlar lån mellan sina medlemmar, övertogs av en ny ägare, företaget Trustbuddy. Då ändrades villkoren och gamla medlemskap, som tidigare varit gratis, kostade helt plötsligt 30 kronor per månad. Det berättar P3 Nyheterna.

Bård Bjerkås, som är controller på Trustbuddy säger till P3 Nyheterna att företaget har rätt att göra så här, men att det har blivit olyckligt som det är nu.

Men konsumentverket håller inte med. Om man vill börja ta ut en avgift för något som tidigare varit gratis måste det kommuniceras tydligt från företaget, och kunderna måste också få information om hur de stoppar tjänsten på ett enkelt sätt, skriver P3 Nyheterna.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8701 0
KoV kritiserar hustillverkares villkor http://konsumenter.se/blogg/?p=8198 http://konsumenter.se/blogg/?p=8198#respond Wed, 29 Dec 2010 07:23:00 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8198 Samtliga 15 småhustillverkare som Konsumentverket granskat använder sig av oskäliga avtalsvillkor. I de flesta fall strider villkoren mot tvingande lagstiftning. Nu förutsätter verket att det sker en självsanering inom branschen – annars väntar rättsliga åtgärder, skriver KoV i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

Enligt Konsumentverket är det kännetecknande för de avtalsvillkor som bedömts som oskäliga att de på olika sätt begränsar konsumentens rätt i förhållande till husföretaget, sammanfattar TT.

Till exempel handlar det om rätten att utse besiktningsman. I det fallet finns en dom från Marknadsdomstolen som förbjuder detta.

– Det är oklart om husföretagen är okunniga om lagar och gällande rättsläge eller om de helt enkelt struntar i det. Men lika fullt är det mycket allvarligt. Nu förutsätter jag att hela branschen skärper sig, annars blir vi tvungna att ta till rättsliga åtgärder för att komma tillrätta med problemen, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och KO.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8198 0
Internetleverantör förlorade i MD http://konsumenter.se/blogg/?p=4852 http://konsumenter.se/blogg/?p=4852#respond Wed, 18 Nov 2009 07:43:13 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=4852 Bredbandsleverantören Bahnhof har inte rätt att höja sina priser under löpande tidsbundna avtal. Det slår Marknadsdomstolen fast i en dom, enligt ett pressmeddelande från Konsumentverket.

Det var efter en granskning av Bahnhofs villkor 2008 som KO hade synpunkter på en prisjusteringsklausul i företagets tidsbundna avtal. Under hösten 2008 utfärdade KO ett förbudsföreläggande mot företaget, som gällde klausulen, som gav Bahnhof en mycket långtgående rätt att höja sina priser. Bolaget valde att inte skriva på föreläggande, vilket gjorde att KO tog ärendet till domstol.

Marknadsdomstolen går helt på KO: s linje och förbjuder företaget att förbehålla sig rätten att höja priset i ett avtal med bestämd bindningstid.

Min bedömning är att domen är prejudicerande för alla tidsbundna avtal.

Andra bloggar om: , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=4852 0
Förvalda tilläggstjänster förbjuds vid näthandel http://konsumenter.se/blogg/?p=4791 http://konsumenter.se/blogg/?p=4791#comments Wed, 11 Nov 2009 08:50:14 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=4791 Man ska välja till tilläggstjänster, inte välja bort. Det tycker Konsumentverket som dragit nätresesäljaren Mr Jet inför skranket och Marknadsdomstolen går på samma linje. Domen är vägledande.

När man bokade resor via Mr Jets webbplats var vissa tilläggstjänster, som avbeställningsskydd och servicepaket, förvalda. Resenärerna tvingades välja bort dessa för att de inte skulle ingå i bokningen.

Enligt egen uppgift har Mr Jet upphört med förvalda tjänster, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande. Men eftersom rättsläget är oklart ville KO att Marknadsdomstolen skulle reda ut vad som gäller och även förbjuda Mr Jet att använda metoden igen. Domen är vägledande och innebär att även andra bolag som säljer varor och tjänster med samma säljmetod på Internet tvingas följa den.

– Det här är en viktig signal till företag om att den här säljmetoden som enligt Marknadsdomstolen liknar negativ säljmetod eller negativ avtalsbindning är olaglig. Metoden gynnar säljaren på konsumentens bekostnad och gör det svårt för konsumenten att ta ett välgrundat köpbeslut, säger Agneta Broberg, ställföreträdande Konsumentombudsman.

Även GP har en artikel om domen.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=4791 1