Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Barnen internetlek kan bli dyr för föräldrarna
 • Barn_datorDet finns en rad lekplatser på nätet där man får betala för att köpa virtuella saker, sådana som inte finns i verkligheten. Vanligtvis går det till så att man omvandlar riktiga pengar till lekpengar genom ett betalsamtal via telefon.

  Jag har tidigare berättat att det till och med förekommer bedrägerier på dessa lekportaler. Pengar är ju inblandade.

  Nu berättar SvD en trist historia, och citerar i sin tur DN. Tyvärr finns inte den fullständiga artikeln i DN:s nätupplaga.

  De minderåriga barnen lekte bort över 30 000 på TV4:s sajt Blip.se. Men minderåriga får inte ingå avtal. Nu har mamman bestridit räkningen.

  Barnen, som är nio och tretton år, hade köpt låtsasleksaker när de lekt på TV4:s sajt Blip.se. Men det var inte gratis, telefonräkningen landade på 15 500 kronor. Och när barnens mamma ringde till kundtjänst fick hon veta att en lika saftig räkning väntade för nästa period.

  Räkningen har nu bestridits. Konsumentverket ska granska Blip och liknande portaler nästa år.

  – En sådan här räkning ska man protestera mot, barn och unga under 16 år får helt enkelt inte ingå avtal, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket, till DN.

  Jag tror inte att barn har klart för sig att saker som inte finns kan kosta pengar. Inte heller att ett telefonsamtal, betalsamtal, kan kosta mycket pengar. Själv har jag försökt tuta i mina barn att de inte ska göra något på nätet eller per telefon utan att fråga först. Jag har också berättat denna, och liknande historier för dem. Vi får väl se om det fungerar.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:05

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.