Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Om man inte väljer någon annan förvaltare hanterar det statliga förvalet AP7 Såfa pengarna. För de privata alternativen är den genomsnittliga avgifterna 126 procent högre än genomsnittsfondens och hela 483 procent dyrare än AP7 Såfa, enligt pressmeddelandet.
Allra dyrast för en sparare är Prognosia, enligt myndigheten. Där får en sparare betala över 1.500 kronor för ett års förvaltning. Det är 1.300 procent mer än för en sparare som ligger i förvalsfonden AP7 Såfa som har en avgift på 110 kronor per år.
Johan Rutgersson är vd på Prognosia, säger att Pensionsmyndighetens rapport är missvisande.
– Vi tar en fast avgift. För den kartlägger vi all din pension, vad du än har och vi försäkrar upp kapitalet. Vill du så kan du sedan som kund hos oss få det här förvaltat, säger han till Ekot.
Jag noterar att Prognosia nyligen blev dragna inför rätta av KO, för sina försäljningsmetoder.
I Pensionsmyndighetens pressmeddelande finns tabeller över förvaltningsbolagens avgifter.
Andra bloggar om: PPM-förvaltare, Premiepension, PPM, Avgifter, Förvaltningsavgifter, Pensionsmyndigheten
]]>För de som haft en egen vald portfölj är siffran lägre, 4,8 procent. Men det är inte hela sanningen, en egen vald portfölj kan gå betydligt bättre eller sämre än så. Men då är en låg avgift av stor betydelse.
Men det spelar egentligen ingen roll, jag är fortfarande mycket kritisk till det nuvarande pensionssystemet. Det gäller inte minst att vi är tvingade att spela med delar av vårt pensionskapital. Jag tycker fortfarande att systemet måste göras om, vi riskerar att bli ännu fattigare när vi går i pension.
Uppdatering: Småningom kom även TT-referatet av artikeln som publicerades i flera tidningar.
Andra bloggar om: Pension, Premiepension, PPM, Sjunde AP-fonden, AP 7 Såfa
]]>Det är alltså det beskedet som partiet vill ge landets drygt två miljoner pensionärer, samtidigt som man lovat att inte riva upp de jobbskatteavdrag som alliansregeringen drivit igenom.
Pensionärerna är den numerärt största grupp som drabbats av alliansregeringens orättvisa skattepolitik. Fackliga och pensionärsorganisationer (och jag) påpekar att pension inte är annat än uppskjuten lön och borde därför beskattas som sådan. Många pensionärer har redan idag svårt att klara sig.
Dessutom riskerar S att Sverigedemokraternas populistiska budskap, där invandring och flyktingar ställs mot pensionärer, får ökat genomslag. Att SD-budskapet är för enkelt för att vara sant missar många. Man kunde lika gärna ställa partibidraget till SD mot pensionärerna.
Det vore ganska enkelt att ge pensionärerna en anständig tillvaro – riv upp jobbskatteavdrag!
Andra bloggar om: Pension, Pensionärer, Socialdemokraterna, Regeringen, Alliansregeingen, Skattepolitik, Jobbskatteavdrag, Sverigedemokraterna
]]>Det är i och för sig inget fel på hästkött, det är gott och inte mindre näringsrikt. Men produkterna var feldeklarerade, där låg det stora felet. Företagen bakom konsumentprodukterna hade inte undersökt vilket kött de köpt in. Det kanske inte är så konstigt, den här typen av fusk hade inte avslöjats tidigare. Även Livsmedelsverket och kommunernas livsmedelskontroll togs på sängen, kontrollen var hittills helt inriktad på hygienaspekter.
Avslöjanden av fusk av liknande slag fortsatte under året, den senaste varningen kom i mellandagarna. Det uppmärksammades bland andra av Ekot.
En sak som bekymrat mig under året är alla steg mot övervakningssamhället. Det handlar inte bara om alla de avslöjanden om NSA-övervakning som kommit via visselblåsaren Edward Snowden. I vissa länder har reaktionerna varit intensiva, inte minst avslöjanden om avlyssning av höga politiker i Brasilien och Tyskland. Men här i Sverige har i stället röster höjts som undrat varför regeringen håller tyst.
Men tystnaden är inte så konstig, FRA är en viktig samarbetspartner till NSA. FRA-lagen, som jag tidigare kritiserat, ger FRA möjligheter att övervaka, och skicka uppgifterna vidare, som vi har svårt att överblicka.
I november avslöjades att Säpo ville ha direkt åtkomst till data hos mobil- och internetoperatörer, något som jag kritiserat under rubriken ”Nobba storebror”. Säpo ville till och med ha avtal som gjorde själva förekomsten hemlig. Lyckligtvis drog sig många operatörer ur efter avslöjandet.
Regeringen fortsätter att skapa en ny klass av nyfattiga. Det sker genom utförsäkringar, höjda a-kasseavgifter och olikheter i skatter. Men tankevurpan består i att regeringen inte vill skilja på socialförsäkringar och bidrag. Pension är inget annat än uppskjuten lön och sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen är sociala försäkringar som vi och arbetsgivare betalar med avgifter. Avgifterna som vi betalar för det ska betala försäkringarna och inte användas till skattesänkningar.
Regeringens arbetslinje grundar sig på he(M)kokta resonemang som inte har något stöd i praktiken eller i forskning. Dessutom fungerar den inte. Det handlar om ett gigantiskt socialt experiment som drabbar utsatta grupper hårt. Människosynen är avgrundsdjup. Vi får hoppas på en ändring i nästa val, men skillnaden mellan alternativen verkar ännu hårfin.
Andra bloggar om: FRA, Avlyssning, Lagförslag, Riksdagen, Köttfusk, Livsmedelsfusk, Findus, Lasagne, Hästkött, Innehållsdeklaration, Kvalitetskontroll, Myndighetskontroll, Spårbarhet, EU, Pension, Pensionssystemet, Skatter, Regeringen
]]>Pensionärerna är nog en av de grupper som är mest besvikna på regeringen. Högre skatt än de som arbetar och det svajiga pensionssystemet är saker som upprör.
Bromsen beräknas sänka pensionerna med i snitt 200 kronor per månad, efter skatt, nästa år. Inför valet vill regeringen sänka pensionärernas skatt med en hundralapp per månad. Nettot blir alltså en sänkning med 100 kronor, enligt uppgifter i en DN-artikel. Uppgifter om skattesänkningen finns också i en TT-artikel.
– Dagens besked gör att fokus inför valet nästa år hamnar på pensionärerna och debatten om klyftan mellan löntagare och pensionärer, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
– Man kan inte laga hålen i pensionssystemet med skattesänkningar. De flesta får ändå sänkta pensioner nästa år. Alliansen får nog springa hela valrörelsen med pensionsfrågan bitande i baken, kommenterar SvD:s Joel Dahlberg.
Uppgifterna kommenteras naturligtvis även av pensionärsorganisationen PRO.
– Olikheten i beskattning mellan lön och pension kommer att kvarstå. Vårt främsta krav är att ta bort gapet. Det ska vara lika, säger Curt Persson, ordförande för PRO, till SvD.
Regeringens grepp verkar inte vara någon valvinnare, åtminstone inte bland pensionärerna.För det fordras nog lika beskattning och en revision av pensionssystemet.
Andra bloggar om: Pensionärer, Pension, Skatter, Regeringen
]]>Dessutom åker pensionerna jo-jo i det nya pensionssystemet, när den berömda bromsen slår till. Allt fler pensionärer får svårt att klara sig på sin pension.
Ett tecken på det är att allt fler äldre hamnar hos Kronofogden. Drygt 19 000 personer över 70 år hamnade i Kronofogdens register i fjol, en ökning med 13 procent jämfört med två år tidigare. Det berättar TT.
Det handlar ofta om mindre skulder. Det kan gälla trafikförsäkringar följt av krav från el- och telebolag.
Många ensamstående kommer pensionärer inte upp i Kronofogdens existensminimum på 4 683 kronor per månad efter hyra, hem- och färdtjänst. Det berättar Ingvor Fahlén, skuldrådgivare i Karlstad kommun, förr TT.
Det är hög tid att Regeringen tar tag i pensionärernas situation. Sänk deras skatter och gör om pensionssystemet – och gör rätt denna gång.
Andra bloggar om: Pensionärer, Skatter, Pensionssystem, Regeringen, Politik
]]>Som sagt, det rör sig om en prognos och det kan bli sämre. Jag tycker fortfarande att den nuvarande pensionsuppgörelsen, mellan (S) och de borgerliga partierna, borde rivas upp. Den är oanständig.
Andra bloggar om: Pension, Pensionssystem, Premiepension, Pensionärer
]]>Jag har flera gånger kritiserat beskattningen av pensionärerna. Enligt min uppfattning är pension inget annat än uppskjuten lön, och borde beskattas därefter. Det borde inte finnas någon skillnad i beskattning mellan löntagare och pensionärer.
I valrörelsen lovades pensionärerna guld och gröna skogar och såg till att pensionärerna fick en mindre skattesänkning i valårets budget. Men nu är det alltså andra toner. I stället satsar alliansen på sänkt restaurangmoms, men det är tveksamt om det kan leda till några nya jobb.
Att de svenska pensionärerna är misshandlade är helt klart. Det gäller inte bara den högre beskattningen, pensionärerna har fått sänkt pension när den så kallade bromsen i det senaste pensionssystemet slagit till.
– Under 2010-2011 har pensionärerna fått sin inkomstpension sänkt med 7,3 procent. För en genomsnittspensionär har det inneburit en ganska kraftig sänkning, över en 1.000-lapp i månaden, säger Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO), till TT.
Att regeringen fortsätter att misshandla pensionärerna är ett svek. Inte minst gäller det KD, som inför valet lovade pensionärerna snara skattesänkningar. Göran Hägglund kan lägga ytterligare ett fiasko till sitt facit och kritiseras även internt.
Skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare var feltänkt. Den motiverades med den så kallade arbetslinjen, som skulle göra det mer lönsamt att arbeta och därmed skapa fler jobb. Att arbetslinjen varit framgångsrik återstår för regeringen att bevisa, den har i stället lett till sociala katastrofer. Vi har i dag det som Moderaterna kallade för massarbetslöshet.
Dessutom borde det nuvarande, sjuka, pensionssystemet rivas upp så snart som möjligt!
Andra bloggar om: Pension, Pensionssystemet, Skatter, Regeringen
]]>Inkomstpensionen höjs nästa år med 3,5 procent. ör en ålderspensionär med 12 000 kronor i månaden i inkomstpension betyder det en höjning med 420 kronor. Garantipensionen höjs med 2,8 procent, vilket innebär 213 kronor mer i månaden för dem som bara har garantipension. Det skriver TT i en artikel med olika längd.
Det är den så kallade bromsen i pensionssystemet som gjort att pensionerna minskat de senaste åren. Men den aviserade höjningen lär inte innebära att kritiken mot den senaste pensionsuppgörelsen tystnar. Det lär dröja till 2015 innan pensionerna når upp till 2010 års nivå.
Pensionärsorganisationer har tidigare krävt förändringar i systemet, bland annat vill de att bromsen tas bort och att premiepensionssystemet skrotas.
Andra bloggar om: Pension, Inkomstpension, Garantipension
]]>Nu berättar TT och Ekot att fem pensionärsorganisationer, som organiserar ungefär hälften av landes 1,8 miljoner pensionärer, vill riva upp delar av pensionssystemet.
De vill avskaffa bromsen i pensionssystemet och skrota hela premiepensionssystemet, det vill säga speldelen.
– Det gör mer skada än nytta. Under 2 procent har engagerat sig i systemet som har fler förlorare än vinnare, säger Karl Erik Olsson, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund (SPF) och tidigare en framträdande företrädare för Centerpartiet, till TT.
De vill att pengarna tillförs inkomstpensionen. Dit bör också de avgifter gå som tas ut över det så kallade intjänandetaket, pengar som annars går rakt in i statskassan. Det rör sig om 15 miljarder, skriver TT.
Jag får önska pensionärsorganisationerna lycka till. I det här fallet står jag på deras sida.
Andra bloggar om: Pension, Pensionssystem, Premiepension, PPM, Pensionärer
]]>