Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Spelet med pensionspengarna
 • Pension 14.02.2011

  enarmade_banditer Jag har tidigare kritiserat det nuvarande pensionssystemet och hävdat att jag inte förstår varför vi ska tvingas spela på börsen med en del av våra pensionspengar. Men det är inte bara med våra statliga pensionspengar vi spelar, det gäller även de ”privata” pensionslösningarna.

  Det är tydligen inte bara jag som tycker att det här är en riskabel lösning, som kan gå helt åt pipan. ”Många är oförberedda och om de har oturen att gå i pension i samband med en börskrasch riskerar de att förlora 50-60 procent av pensionskapitalet”, skriver den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist på DN Debatt.

  Arbetsgivare och politiker måste nu begränsa risktagandet och utrusta pensionsspararna med en tvångströja inför pensioneringen. En nybliven pensionär bör inte ha mer än en fjärdedel av pensionskapitalet i aktierelaterade produkter, skriver Peter Malmqvist.

  Spelandet ses positivt av både politiker och finansmarknad. Politiker tycks leva i en naiv tro på att aktiemarknaden alltid går upp, frågan är bara hur mycket. Finansmarknaden gnuggar händerna åt de enorma belopp som tillförs marknaden, och kan dessutom ro hem enorma provisioner.

  Politikerna bör riva upp den senaste pensionsuppgörelsen och arbetsgivarna måste ta sitt ansvar, precis som Malmqvist skriver. Om en enskild person sedan vill spela med sina det pensionssparande som görs privat, är det en annan sak.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:29

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.