Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vi tvingas spela med pensionspengarna
 • Pension, Politik, Regeringen 15.06.2010

  enarmade_banditer Sedan några veckor tillbaka spekulerar 2,6 miljoner svenskar ofrivilligt på börsen med lånade pengar. På så sätt vill staten höja vår pension, läser jag i SvD.

  Att jag är kritisk till det senaste pensionssystemet är ingen hemlighet. Det gäller inte minst inslaget av spel på börsen, som är inbyggt i PPM-systemet.

  Jag är inte ensam, 42 procent av alla pensionssparare, 2,6 miljoner, har gjort valet att inte göra ett val av PPM-fond. Anledningen till detta val kan variera, det finns både de som anser att de inte vill spela, och de som anser att de saknar tillräcklig kunskap.

  Denna passivitet oroar statsmakterna, skriver SvD. För att med regeringens egna ord ”minska risken för systematiskt dåliga utfall av placeringar till följd av okunskap” ska systemet göras om. Även de som inget begriper har rätt till en bra pension, enligt finansmarknadsminister Mats Odell.

  Det kanske inte är alla som delar politikernas tro på evig tillväxt. Och vi som är tveksamma kan påstå att vi fått rätt. SvD skriver att under de knappa tio år som vår icke-väljarplacering Premiesparfonden funnits har avkastningen faktiskt slagit den genomsnittliga aktivt valda fonden i PPM-systemet med 3 procent.

  Politiker med Matss Odell i spetsen tycker tydligen att det är dags att tvinga oss att spela med pensionspengarna. Själv upprepar jag, med en dåres envishet, att det är dags att göra om pensionssystemet.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:09

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.