Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Välgörenhet
 • Allt fler trycker på donationsknappen när de pantar sina burkar och flaskor. Det är troligtvis flyktingkrisen som gjort att vår donationsvilja ökat, rapporterar Ekot.

  Både Ica och Axfood har pantautomater med donationsknappar, till Röda korset respektive Rädda barnen. Båda organisationerna rapporterar en markant ökning av donationer under september, som normalt sett brukar vara en dålig månad. 740 000 kronor gav knapptryckningar i ICA-butiker, ett par hundra tusen mer än vanligt, och Rädda barnen rapporterar runt 40 procent fler som trycker på donationsknappen.

  Coop, vars donationsknapp gäller trädplantering via Vi-skogen, kan inte se någon ökning.

  – Vi ser att ökningen är markant, vi ser att det finns ett samband med det som speglas i media och det syns i hela landet, säger Nils Nilsson ansvarar för företagsinsamlingen på Röda Korset, till Ekot.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Efter det att de fyra största mobilleverantörerna skapat betaltjänsten Wywallet har sms-donationerna till välgörenhet minskat radikalt.

  Proceduren för och kravet på att registrera sig upplevs som besvärligt och har dessutom fått flera lokaltrafikbolag att skapa egna system för sms-biljetter.

  Men inte ett rationellt skäl gör förändringen nödvändig.

  Ändringen har inte minst drabbat välgörenhetsorganisationer som Röda korset som sett gåvorna minska radikalt.

  – Sedan Wywallet infördes som enda alternativ har vi sett ett tvärstopp i sms-gåvorna, säger Pär Wilhelmsson på Röda korset, till GP. Även SvD, TT och Ekot har liknande inslag.

  – Vi tycker självklart att det är väldigt olyckligt att det blivit så här eftersom sms-gåvor varit ett väldigt bra alternativ i akuta insamlingar och för givare som snabbt och enkelt vill ge pengar till katastrofer, säger Annika Prine, biträdande verksamhetschef på Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII, till TT.

  Liknande effekter har setts för lokaltrafiken. Försäljningen av mobilbiljetter i kollektivtrafiken i Stockholm har rasat sedan den första februari, då ett nytt betalningssystem som kräver registrering på förhand infördes, skriver TT.

  Jag kan inte förstå varför mobiloperatörerna valt att krångla till det, med hänvisning till Betaltjänstlagen som infördes redan 2010, med diverse krav på dem som förmedlade betalningar, bland annat att registrera sig hos Finansinspektionen.

  Men betalningar via operatörerna har fungerat i flera år, och operatörerna har hittills anpassat sig till lagen. Jag börjar i stället undra om de har någon andra baktankar, läs det som andra intäktskällor, för att införa Wywallet. Varför krångla till det so en gång varit enkelt?

  Operatörerna, genom Wywallet, borde backa och göra det rätt, det vill säga enklare.

  Uppdatering: Betaltjänsten Wywallet är att betrakta som ett fiasko, skriver DN i en kritisk artikel. Vissa handlare har tappat 70 procent av kunderna den senaste månaden och användarna rasar mot det krångliga systemet, enligt DN.

  Andra bloggar om: , , , ,