Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » januari
  • Jag har tidigare berättat att köttimporten från Brasilien hotas. Nu är det tvärstopp, berättar Ekot.

    Köttimporten från Brasilien till EU stoppas från och med nu,. Inga brasilianska uppfödare uppfyller ännu kraven om hur kontrollen av kött och livsmedelssäkerhet ska skötas och den praktiska konsekvensen blir att importen stoppas.

    Beskedet kom idag från den ansvarige EU-kommissionären Markos Kyprianou.

    EU har förvarnat om att köttimporten från Brasilien skulle begränsas men det har ändå verkat som om några hundra uppfödare skulle bli godkända för export till EU, säger Ekot.

    I praktiken kommer det här att innebära att nötköttet blir dyrare.

    Andra bloggar om: , ,

  • Ica Maxi i Enköping har polisanmälts för misstänkt brott mot livsmedelslagen. Butiken tros ha ändrat datummärkningen på fläskfilé.

    Det rör sig om färsk fläskfilé, som efter ommärkning uppgavs ha en hållbarhet på nästan sex månader vid en förvaring i högst fyra plusgrader, skriver Enköpings-Posten.

    Ica-handlaren tillbakavisar dock anklagelserna. Enligt honom beror felmärkningen på att de anställda använt sig av fel så kallat PLU-nummer när de etiketterat filéerna.

    Jo tjosan!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Allmänt 31.01.2008 2 Kommentarer

    Nordea tar över 76 av Svensk Kassaservice kontor. De flesta av dem ligger i Malmö, Göteborg, Stockholm och mellersta Sverige, berättar TT.

    Sex kontor finns i Norrland, bland annat i Luleå, Kalix och Umeå.

    350 anställda på Svenska Kassaservice erbjuds jobb i Nordea och hundra privatrådgivare anställs.

    Kontorens öppettider kommer att variera men många ska ha öppet på lördagar.

    Andra bloggar om: ,

  • Marknadsdomstolen (MD) förbjuder företaget Mobillån Sverige, som lånar ut pengar via sms, att ta ut avgifter som inte direkt behövs för att täcka kostnaderna för krediterna, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

    Bolaget måste sluta använda avtalsvillkor som ”för lånet gäller att kredittagaren är skyldig att erlägga en kreditavgift med 300 kronor vid lån på 1 000 kronor, 450 kronor vid lån på 2 000 kronor och med 600 kronor vid lån på 3 000 kronor”, om inte avgiften avser en kostnad som företaget har just för den krediten. Annars väntar ett vite på 700 000 kronor, enligt domen.

    Marknadsdomstolen går på konsumentombudsmannens linje och anser att de intäkter på drygt 15 miljoner kronor som bolaget tar in i avgifter inte kan anses utgöra kostnader för krediterna. Inte heller kostnader för styrelse och vd kan anses utgöra sådana kostnader, skriver domstolen, som också tycker att det kan diskuteras om lön för övriga anställda kan betraktas som kostnader för krediterna, skriver TT.

    Äntligen har MD satt ner foten för denna moderna form av ocker. Tidigare domar har ju varit tämligen tandlösa. Men denna gång slår MD mot kärnan i verksamheten, de oanständigt höga avgifterna. Det kanske kan ge effekt.

    Å andra sidan är dessa företag specialiserade på att hitta kryphål i lagstiftningen, så vi får se hur deras nästa motdrag ser ut. Själv ser jag ser fram emot deras snara död.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Reningsverken klarar inte att bryta ned sötningsmedlet sukralos. En första kartläggning visar att överraskande stora mängder, mellan fem och sex ton per år, sprids i sjöar och vattendrag. Eftersom sukralos bryts ner långsamt i naturen befarar Naturvårdsverket att fiskar och andra vattenlevande djur kan påverkas, skriver SvD.

    Åter igen ett larm. Åter igen återstår det att bevisa att det är skadligt för miljön. Notera att effekten måste undersökas, vilket Naturvårdsverkat vill göra. Men ingenting är bevisat, allra minst att det är ett hot mot miljön. Vidare undersökningar behövs.

    Jag är ytterst skeptisk till alla fabricerade tillsatser i mat. Eller fabricerad mat, som till exempel margarin.

    Jag vägrar använda sådana produkter när lagar mat. Naturliga produkter, som smör, gör dessutom maten godare. I rimliga mängder naturligtvis.

    Så kallade light-produkter behövs inte. Det går att laga en allsidig, och gofare, mat utan dem. Oavsett om de är miljöfarliga eller inte.

    Andra bloggar om: , ,

  • Lönnebergaskinkans recept påstås vara gammalt och beprövat. Tillagningsmetoden ska ”…ge en smak som inte går att få till på konstgjord väg”. I verkligheten innehåller skinkan sju olika tillsatser, varav en smakförstärkare,. ”Lönnebergaskinka – Prima småländsk mat” står det i reklamen, trots att skinkan tillverkas i Halland. Nu anmäler Konsumentföreningen Stockholm (KfS) annonsen till Konsumentverket, enligt ett pressmeddelande.

    – Det är mycket förvånande att vissa företag fortfarande tycker att det är okej att dra till med vad som helst i sin marknadsföring. Speciellt märkligt är det efter höstens intensiva debatt om hur livsmedelsreklamen utformas för att få oss att tro att maten är naturlig och producerad efter gamla metoder, trots mängder av tillsatser. säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på KfS.

    Andra bloggar om: , , ,

  • NetscapeloggaPå 90-talet var det den ledande webbläsaren på marknaden. I dag använder ytterst få av alla som surfar på internet programmet. Därför väljer nu ägarna AOL att lägga ner klassikern Netscape Navigator.

    AOL har sagt att det inte kommer att läggas ut några nya uppdateringar för Netscape Navigator från och med februari i år.

    Netscape utvecklades av Marc Andreesseen och lanserades 1994. Webbläsaren blev snabbt omtyckt och var marknadsledande i mitten av 1990-talet.

    Eftersom jag vägrar använda Microsofts Internet Explorer med alla dess säkerhetsbrister var Netscape mitt alternativ under många år. Numera har jag sedan ett par år övergått till Firefox.

    Andra bloggar om:

  • Bjäres första nypotatis har redan kommit upp ur myllan. I helgen frossade paret Arnhult och deras vänner i färska päror, berättar Helsingborgs Dagblad.

    – De var superfina! Jag hade helt glömt bort dem. Vi satte potatisen den 5 augusti förra året. Tack vare det mildra vädret har de inte frusit. Vi brukar lägga över halm på hösten före frost och gräva upp dem till jul, men jag hade glömt bort att både täcka över och gräva upp dem, säger Ingrid Arnhult i Övre Kattvik till HD.

    Andra bloggar om: ,

  • SaleNix, det är inte pillren som blir billigare på apoteket. Det är apotek som ska reas ut. Nyligen presenterades den utredning som regeringen beställt, som behandlade avregleringen av apoteken. Eller omreglering, som det heter på regeringens nyspråk.

    Redan nästa år kan flera hundra av dagens statliga apotek vara privatägda, skriver DN. Regeringen har nu enats om att en del av apoteken ska säljas. Hur många är inte klart ännu. Men det måste handla om en ”hyggligt stor” andel, enligt socialminister Göran Hägglund.

    – Jag tror att det är klokt att sälja en del av de befintliga apoteken för att underlätta för andra aktörer. På det sättet får de in en fot på marknaden och vi kan få konkurrens snabbare när det gäller läkemedel, säger ministern till DN.

    Regeringen verkar ha bråttom. De fortsätter med sin paradgren – att göra saker fort, och fel. De verkar inte speciellt angelägna att få bra betalt för de apotek som vi gemensamt äger.

    Jag tror risken är stor att det går som i Norge. Där har ett fåtal stora kedjor etablerat sig och drivit upp priserna till rekordnivåer. Till slut är det vi som får betala.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Telekom 29.01.2008 3 Kommentarer

    Många är missnöjda med hastigheten på mobila bredband. Antalet klagomål till Konsumenternas Tele- och Internetbyrå har ökat med 780 procent, skriver SvD:s ekonomisajt E24.

    Förra året exploderade användningen av de mobila bredbanden. Antalet sålda mobila internetabonnemang med instickskort eller portabla USB-modem fördubblades till sammanlagt 182 000 stycken under första halvåret 2007, visar siffror från Post- och Telestyrelsen.

    Likaså har antalet anmälningar mot teleoperatörerna ökat markant på grund av de mobila bredbandstjänsterna. Framför allt tycker många att teleoperatörerna inte levererar de hastigheter som man utlovar i marknadsföringen.

    Mattias Grafström från Konsumenternas Tele- och Internetbyrå har tips för den som anser att det mobila bredbandet inte känns snabbt nog.

    -Tycker man att uppkopplingen känns långsam, tycker jag att man ska gå in på brebandskollen.se och kolla hur snabbt bredbandet är. Detta bör man göra flera gånger under ett flertal tillfällen på dygnet. Bredbandskollen har tips för vad man själv kan göra för att få upp hastigheten. Fungerar inte det, bör man skicka kopior av resultatet från bredbandskollen.se till operatören, råder Mattias Grafström enligt E24.

    Andra bloggar om: ,