Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2013 » januari
 • Cirka en fjärdedel av fastighetsmäklarna spår stigande priser, enligt den senaste Mäklarbarometern från SBAB. Mäklarbarometern bygger på 221 enkätsvar från mäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Barometern refereras av TT och DN har en egen artikel.

  Men Mäklarbarometern är väl ett typiskt fall där man får använda källkritik. I vems intresse spår mäklarna?

  Svaret är naturligtvis att mäklarna gärna ser stigande priser. De allra flesta av dem arbetar mot provision, högre priser ger mer pengar för mäklarna. Lyckas de få bostadsköparna att tro att de ska förvänta sig ökade priser, desto mer klirr i kassan. Pessimism lönar sig inte.

  Det är mot den bakgrunden man ska betrakta mäklarbarometern.

  Uppdatering: Jag kan inte låta bli att dra på munnen när nyheten så småningom dyker upp även i GP. Idkar tidningarna ingen källkritik?

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Handeln hade som vanligt förutspått rekord för julhandeln 2012. Men det sket sig, enligt ny statistik som uppmärksammas av TT, SvD har en egen artikel. Jämfört med föregående år minskade julhandeln med 0,4 procent, räknat i löpande priser.

  Handeln skyller på färre handelsdagar.

  -Det handlar främst om att det var en torsdag och en fredag mindre i december 2012. Där tappade handeln två mycket viktiga försäljningsdagar. Höstens varselvåg är också en viktig förklaring, säger Carin Blom, analytiker på HUI Research till TT.

  Jag undrar det jag. Det är knappast så att fler handelsdagar får oss att köpa färre julklappar och mindre julmat. Möjligtvis kan det påverka på marginalen. Jag tror att vi har blivit försiktigare och genomskådar handelns julhets. Dessutom undrar jag över om inte det stora antalet nyfattiga, som regeringen skapat, ger färre inköp.

  Andra bloggar om: , ,

 • barnmat2Nyligen testade Testfakta barnmatsprodukter och fann spår av tungmetaller i de flesta. Nu kommer en större undersökning från Livsmedelsverket (SLV) som också visar halter av tungmetaller i många barnmats-produkter. Undersökningen refereras av TT och har gett upphov till ett Eko-inslag.

  Livsmedelsverket har analyserat 92 olika livsmedel för barn: modersmjölksersättning, gröt, välling och livsmedel för speciella medicinska ändamål (modersmjölksersättning, sondnäring och kosttillägg avsedda för sjuka barn). Även vegetabiliska drycker som används som alternativ till mjölk ingår i undersökningen. Förutom arsenik, bly och kadmium har mineralerna järn, koppar och mangan analyserats. Det skriver verket i sitt pressmeddelande.

  Precis som i Testfaktas undersökning har SLv inte hittat produkter som innehåller halter över de gällande gränsvärdena, men dessa håller på att uppdateras. Exempelvis finns för närvarande inget gränsvärde för barn när det gäller arsenik.

  Men SLV har hittat arsenik i alla produkter som innehåller ris – gröt, välling och risdrycker. Många produkter innehöll låga halter bly, men det är viktigt att halterna sänks ytterligare, enligt SLV.

  Även SLV poängterar vikten av en varierad kost för barnen.

  – Liksom andra studier visar våra resultat att det finns skadliga ämnen i barnmat. Vi råder därför föräldrar att variera barnens mat, det vill säga att ge olika sorters mat, och att variera mellan olika märken. På det sättet minskar risken att fastna för en produkt som har högre halter av någon metall, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på SLV, i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Från och med nästa månad kommer SVT:s kanaler att erbjudas fritt över öppna internet. Samtliga kanaler kommer då att sändas i sin helhet på SVT Play och kan ses på mobiler, surfplattor och datorer. Det beskedet gav SVT-chefen Eva Hamilton i ett inlägg På DN Debatt.

  SVTs nya livekanaler på nätet betyder att du måste betala tv-avgift också för surfplattan och datorn, konstaterar Computer Sweden efter beskedet. TT har också en artikel om beskedet, och följderna.

  Kravet på tv-avgift för dator och surfplattor öppnar också för nya gränsdragningsproblem. Normalt sett ska man bara betal en avgift per hushåll. När ska man betala för sin it-pryl också. Det finns också många som har valt bort att titta på tv. De lär knappast använda datorn i stället.

  Men mobiltelefoner ska undantas, enligt CS.

  – Spektrat av mobiltelefoner är så brett och vi ser inte att de först och främst används för att ta emot en hel tv-kanal, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, till CS.

  Förändringen lägger också nytt bränsle på brasan i diskussionen om hur public service ska finansieras. Många verkar tycka att finansieringen ska ske via skattsedeln, men separeras från politisk styrning på samma sätt som begravningsavgiften. Set kanske vore en bättre lösning än den nuvarande. Då skulle alla få betala men gränsdragningsproblem undviks. Dessutom skulle vi slippa jakt på datorer från Radiotjänst.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • När man köper fabrikstyckat kött så kommer de ofta i jättestora tråg. De kan ha mer än dubbla den volym som skulle vara nödvändig.

  Det har jag länge retat mig på och kan inte begripa varför det är så. Kassen blir överfull på en gång och de tömda trågen måste slängas separat.

  Dessutom måste de innebära att transportvolymen från fabrik till butik blir större, knappast i enlighet med miljötänkande.

  Snälla handeln, ge oss tråg som är bättre anpassade till innehållet!

  Andra bloggar om: ,

 • Livsmedelsindustrin har länge lobbat för att så kallad GDA-märkning ska inkluderas bland EU:s märkningsregler. GDA står för Guidance daily amount och är tänkt att visa hur stor andel av det rekommenderade dagliga intaget av olika näringsämnen som en portion av livsmedlet står för.

  Att industrin gillar GDA är inte så konstigt. Då kan man nämligen justera mängden näringsämnen till valfri nivå genom att trixa med portionsstorleken. GDA-märkning är med andra ord knappast seriös, exempelvis kan läskeblask framstå som rena hälsokosten.

  På min vän Louise Ungerths blogg finns ytterligare ett exempel på hur vilseledande näringsdeklarationen kan bli med justerad portionsstorlek.

  I det fallet handlar det om hemsidans deklaration av OLW:s Sour cream & onion chips. Där anges en portion 30 gram. Det skulle betyda att en normalstor påse på 300 gram förväntas man dela med 9 andra personer och varje person skulle få 9 chips.

  Knappast realistiskt. Om jag skulle ge mina pojkar 9 chips när vi ibland äter sådana, skulle det bli uppror.

  En titt på OLW:s webbplats visar att de för sina potatischips genomgående använder GDA-deklaration med portionsstorleken 30 gram. Rent bluffmakeri, alltså!

  I stäället för att tillåta GDA-deklarationer borde EU förbjuda bluffandet!

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

 • Trots ett larm för några år sedan finns det fortfarande spår av tungmetaller i barnmaten. Det visar Testfaktas analys av 14 olika gröt- och vällingsorter. Testfaktas artikel publiceras också i HD, DN har en egen artikel, Ekot ett inslag och analysen uppmärksammas också av TT.

  Av fjorton testade barnprodukter är det endast en som inte visar några spår av arsenik, bly eller kadmium. Ingen av produkter hamnade dock över de tillåtna gränsvärdena.

  Det är tidigare känt att höga halter av bly kan ge dummare barn. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har ett gränsvärde för bly som gäller för barn, men det saknas för arsenik och kadmium. Men gränsvärdena ses just nu över.

  Testfakta ger ändå varningsflagg för vällingen från EnaGo, som innehåller bly och några av Sempers produkter ett högt intag av arsenik.

  För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivå som kan ge intelligenspåverkan.

  Enligt Ekot har EnaGo stoppat produktionen av de här produkterna och ska se över recepten.

  – Sådana har värden vill vi självfallet inte ha, säger Kristina Kallur, EnaGos vd, till Ekot.

  Jag noterar att Testfaktas varningsflagg gäller om barnet ideligen äter av de flaggade produkterna. Om barnet får en mer varierad kost överskrids inga gränsvärden.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,