Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Forskning
 • Det har kommit många larm om höga halter av plastkomponenten Bisfenol A, som misstänks vara hormonstörande, i blod hos olika grupper. Det har bland annat lett till att ämnet har förbjudits i nappflaskor och i barnmatsburkar.

  Men många mätningar kan vara missvisande, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Vetenskapsradion. Proverna kan ha förorenats och de halter som har uppmätts kan i själva verket komma från den labbutrustningen eller från damm.

  Det innebär nog att många tidigare studier måste göras om.

  Uppdatering: Livsmedelsverkets besked om missvisande mätningar har gett upphov till en ny debatt. Exempelvis publicerar DN debatt ett inlägg från fem medicinforskare. ”Vi är mycket kritiska till att Livsmedelsverket avfärdar riskerna med bisfenol A. Beskedet saknar vetenskapligt stöd. Bisfenol A finns i en rad vanliga konsumtionsvaror, och det råder stor osäkerhet om vilka nivåer som innebär hälsorisker”, skriver de bland annat.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • nappDet är bra att rengöra barnets napp genom att ta den i sin egen mun. Det anser forskare på Sahlgrenska i Göteborg har följt nästan 200 barn under 3 år. Barn vars föräldrar gör så har mer sällan eksem, enligt en DN-artikel och ett inslag i Vetenskapsradion.

  Forskarnas teori är att föräldrarnas munbakterier stärker barnets immunförsvar och skyddar mot allergi.

  Tycker man att det verkar äckligt kan man säkert skölja av nappen innan den tas i munnen.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det finns marknadsföring som alltid gjort mig förundrad – går någon på den? Till denna kategori hör marknadsföringen av hudkrämer som utlovar ”föryngrad” hy.

  Nu kommer forskning som visar att en av de mest omhuldade tillsatserna med sådan påstådd förmåga, liposomer, i varje fall inte fungerar. Det framgår av en notis från TT. Liposomerna, små runda fettpartiklar, påstås tränga in i huden och ge fantastiska effekter.

  – Våra studier visar att liposomerna går sönder i samma stund de nuddar huden, säger Luis Bagatolli, professor vid avdelningen för biokemi och molekylär biologi vid Syddansk Universitet, till Videnskab.dk skriver TT.

  Så var det med den saken. Dyra krämer fungerar alltså inte. Någon som tror att bantningspiller fungerar?

  Andra bloggar om: , , ,

 • Jag har flera gånger skrivit att det saknas belägg för att eko-mat skulle vara nyttigare, eller smaka bättre, än konventionell framställd mat.

  När jag läser en artikel i DN får jag vatten på min kvarn. En forskargrupp har sammanställt 240 olika studier i en så kallad meta-studie. Den är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine.
  Den inte oväntade slutsatsen av studien är att eko-mat inte är hälsosammare än konventionell.

  – Konsumenter väljer ekologisk mat av en rad skäl, men den här senaste genomgången visar att det just nu inte finns några tydliga skillnader mellan ekologisk och konventionell mat vad gäller nräingsinnehåll eller hälsoeffekter, säger professor Alan Dangour på London school of hygiene and tropical medicine, till BBC.

  Det finns många goda skäl att välja eko-mat, men att den skulle vara hälsosammare eller smaka bättre är inte några av dessa.

  Fotnot: Länkarna till tidskriften och BBC är hämtade från DN-artikeln.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Den SNS-rapport om effekten av privatiseringar inom välfärden som jag tidigare berättat om har lett till storbråk internt.

  Några dagar efter rapportens publicering hoppade SNS forskningschef Laura Hartman av. Samtidigt lämnade statsvetarprofessorn Olof Petersson SNS i protest mot ledningen. De båda avhoppen uppmärksammas av TT och DN.

  SNS-ledningen hade försökt tysta Laura Hartman i debatten kring rapporten och organisationens vetenskapliga råd kritiserade detta. Det ledde till att SNS vd Anders Vredin medgav detta och bad om ursäkt på SNS webbplats. Den pudeln uppmärksammades av TT.

  Men debatten fortsätter. I en artikel på DN Debatt skriver sju ledamöter av SNS högsta beslutande organ att ”SNS har fallit undan för näringslivets påtryckningar”. Att SNS vd Anders Vredin belade Laura Hartman med munkavle är en exempellös åtgärd och förtroendet för SNS är allvarligt skadat, skriver de vidare.

  För att återupprätta SNS anseende kräver de sju att Anders Vredin tar sitt ansvar för munkavle-beslutet, det vill säga avgår. Har styrelsen varit inblandat i beslutet kräver de ansvar även från dess ledamöter.

  Att näringslivet inte skulle gilla SNS-rapporten var närmast självklart. Slutsatserna strider ju mot några av deras grundläggande teser. Men det är synnerligen märkligt att SNS vd Anders Vredin, och kanske styrelsen, går deras ärenden, i synnerhet som SNS slogan är ”Kunskap för välgrundade beslut”. Näringslivets teser om privatiseringars fördelar bygger inte på kunskap, enligt rapporten.

  Uppdatering: Anders Vredin avgår, skriver SNS i ett pressmeddelande som också uppmärksammas i en TT-notis. Kanppast förvånande efter all kritik.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Flera korta semestrar under året är bättre för hälsan än en enda lång. Den nyheten toppar flera Eko-sändningar som hänvisar till en holländsk vetenskaplig studie. Så här i semestertider hänger naturligtvis HD, DN och TT på med artiklar.

  Men resultaten vilar på en bräcklig grund, visar det sig när jag tittar på en sammanfattning av studien. Studien har gjort genom enkät till 96 personer. Att dra några definitiva slutsatser från en så liten studie går inte. Den kan snarast betraktas som en förstudie och mer forskning behövs innan några slutsatser kan dras.

  Men det förstår inte många journalister. Så bra var den nyheten!

  Andra bloggar om: , ,

 • Forskare har hittat kemiska ”fingeravtryck” som kan avslöja var grödan är odlad och om den är odlad ekologiskt eller konventionellt., berättar ATL som läst danska Maskinbladet.dk.

  Undersökningen baseras på en analys av isotopsammansättningen hos vissa ämnen i det odlade, exempelvis kväve. När ekologiska lantbrukare gödslar med naturgödsel eller kompost startar nedbrytningsprocesser som gynnar vissa isotoper. Resultatet blir en kemisk sammansättning som ser helt annorlunda ut jämfört med där man använt konstgödsel, skriver ATL.

  Liknande analyser används redan för att kontrollera ursprunget på ”svenska” jordgubbar. Men att kontrollera påståenden om ekologisk odling är något nytt.

  Andra bloggar om: , ,

 • Jag har tidigare kallat regeringens misslyckade a-kassepolitik för ett stort experiment. En ekonomisk piska riktad mot den enskilde skulle få fler i jobb. Det hade stöd i internationell nationalekonomisk forskning, hävdade alliansen.

  Ny svensk forskning ger inte något stöd för politiken. Tvärt om ökar en relativt hög nivå på a-kassan möjligheterna att söka jobb under en längre tid och på så sätt hitta ett lämpligare och mera välavlönat jobb, enligt avhandlingen av Madelene Nordlund vid den sociologiska institutionen, Umeå universitet. Det skriver TT och avhandlingen refereras också i en artikel i Metro.

  Nordlund har också, tillsammans med två andra forskare, skrivit ett inlägg på Newsmill. Forskarna lyckas visserligen dölja sitt budskap bakom långa och krängliga formuleringar, men jag har lyckats vaska fram följande essens: Låga ersättningsnivåer ökar visserligen de arbetslösas ansträngningar, men inte deras chanser att få jobb. I dag finns en kö av arbetssökande till varje ledigt jobb och längst fram står flera välkvalificerade sökande. För dem som står längre bak i kön riskerar låga ersättningsnivåer att skapa en sådan livssituation att de blir oanställningsbara när konjunkturen vänder.

  Kritiken mot regeringens a-kassepolitik har varit omfattande, inte bara från dessa forskare. Tidigare har till exempel regeringens egen expertgrupp kritiserat höjningen av a-kasseavgifterna, och Andres borg har gjort en kvarts pudel.

  Regeringen håller på med ett stort experiment som drabbar enskilda människor hårt. För mig är människosynen i politiken mest motbjudande. Arbetslösheten skylls på den enskilde, han eller hon har inte ansträngt sig tillräckligt och svältas ut till dess de ändrar sig. Det är lika logiskt som att sänka regeringens löner när det går dåligt för Sverige i en lågkonjunktur.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • grönsaksmarknad Det har väl snarast betraktats som en absolut sanning, men det var det inte. Risken för att få cancer minskar inte särskilt mycket av att man äter stora mängder grönsaker och frukt. Effekten är marginell, visar ett stort forskningsprojekt. I snitt minskar cancerrisken med måttliga tre procent. Däremot påverkas hjärt-kärlsjukdomar positivt. Det berättar Sydsvenskan och TT refererar.

  Det är en gedigen studie på nästan 500 000 människor i tio västeuropeiska länder under nio år som ger de något överraskande resultaten. Resultaten utgör däremot alls ingen anledning att sluta äta mycket frukt och grönt, understryker projektledaren Paolo Boffetta på Tisch Cancer Institute i New York. Ett högt intag av detta ger en rad andra positiva effekter på hälsan, skriver Sydsvenskan.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • tv-tittandeForskare har nu studerat effekten av stillasittande framför tv:n. Resultatet är att risken att dö i förtid ökar för varje extra daglig timmes tv-tittande, enligt en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften Circulation. Det berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

  De australiensiska forskarna har följt 8 800 vuxna, friska personer under perioden 1999-2006. Under uppföljningstiden dog 284 personer. Risken att dö var högst bland dem som tittade på tv mest, mer än fyra timmar dagligen. De löpte 46 procent högre risk för förtida död i hjärt- kärlsjukdom jämfört med dem som tittade minst på tv, enligt resultaten. Sambandet gällde oberoende av exempelvis rökning, ålder, kostvanor, övervikt, fritidsaktiviteter, midjemått och blodfetter. Även risken att dö i cancer var något förhöjd, enligt TT.

  Det är alltså farligt att fylla sin tid med tv-tittande. Jag tror inte heller att man blir mycket klokare av glo på sport eller tv-program som Bonde söker fru eller Let’s dance. Men det har forskarna inte undersökt

  Andra bloggar om: , , ,