Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2015 » december
  • saleDet kan löna sig att låta bli att slå till under mellandagsrean. Priserna är ofta lägre i februari. Det visar en undersökning som prisjämförelsesajten Prisjakt gjort. Undersökningen refereras i en DN-artikel som i sin tur refereras av SvD.

    Prisjakt har jämfört priserna för de 81 produkter som klickats mest på Prisjakts sajt under hösten 2015. Prisjämförelsen har gjorts under slutet av 2014 och början av 2015.

    Drygt hälften av produkterna – 44 stycken – var billigast under mellandagsrean. Något fler – 47 stycken – var billigare första veckan i februari, skriver DN.

    – Vad undersökningen visar är att man statistiskt hittar de mest populära produkterna billigare under februari, säger Magnus Bengtsson, pressansvarig på Prisjakt, till tidningen. Anledningen kan vara att efterfrågan går ner efter årsskiftet och att handeln då fortsätter att pressa priserna, spekulerar han.

    Undersökningen kan naturligtvis inte generaliseras. Den handlar om ett fåtal varugrupper som redovisas av Prisjakt. Det är bland annat mobiltelefoner, surfplattor, hörlurar, datorspel, ett par fritidsskor, en foundation, en ryggsäck och en rad andra varutyper.

    Andra bloggar om: , ,

  • Från första januari 2016 träder nya regler i kraft för Allmänna Reklamationsnämndens (ARN) verksamhet.

    Du kan läsa mer om de nya reglerna på ARN:s webbplats där de sammanfattas. Där står bland annat följande:

    ARN kommer att pröva fler typer av varor och tjänster, t.ex. värmpumpar och lotterier.
    Värdegränsen har sänkts för tvister som rör elektronik från 1 000 kr till 500 kr. Värdegränsen för tvister som rör flyg-, tåg-, båt- och busspassagerares rättigheter enligt ett antal EU-förordningar sänks också från 1 000 kr till 500 kr. Övriga värdegränser är oförändrade.
    Konsumenten får längre tid på sig att skicka in en anmälan till ARN – från sex månader till ett år.

    Dessutom ska tvister i stället kunna prövas i Branschfinansierade tvistlösningsnämnder, men dessa måste först godkännas av Kammarkollegiet.

    Jag ser detta som framsteg, men saknar fortfarande att beslut från ARN ska vara juridiskt bindande. I dag är besluten endast rekommendationer som företagen kan strunta i. Den risk de tar är endast PR-mässig, de kan hamna på Råd & Röns ”svarta lista”.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • TorskhinkMSC-märkningen av Östersjötorsk dras tillbaka. Fisket anses inte längre hållbart, grundat på en rad forskningsrapporter, anser MSC. Det skriver DN i en artikel, som även refereras av Ekot.

    -Det är olyckligt att yrkesfiskarna blir drabbade eftersom det finns så stor efterfrågan på MSC-certifierad Östersjötorsk, säger Minna Epps, chef för MSC Skandinavien.

    Certifieringen dras in i 90 dagar. Ijanuari kommer en utförligare rapport från de oberoende företag som har granskat fisket, skriver DN.

    Fotnot; MSC står för Marine Stewardship Council.
    Det är en internationell oberoende, icke vinstdrivande organisation som genom en certifiering håller fram uthålligt fiske.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • Ett nytt regeringsbeslut ska ge Konsumentverket möjlighet att utfärda omedelbart utlåningsstopp för snabblåneföretag som inte gör en seriös kreditprövning. Det berättar DN i en artikel.

    I dag har Konsumentverket rätt att stoppa de här bolagen om de inte skött kreditbedömningen ordentligt. Men ett beslut att dra in tillståndet kan överklagas till domstol och börjar gälla först när de vunnit laga kraft, skriver DN.

    Bra, men jag ser fortfarande fram emot ett förbud mot skyhöga räntor.

    Andra bloggar om: , , ,