Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » september
  • bankernas fixande och trixande. Det var dåvarande socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt som avreglerade finansmarknaden, en mindre teknisk korrigering kallades det då.

    Resultatet blev bland annat den så kallade bostadsbubblan, med oerhörda konsekvenser för det svenska samhället. Det lever vi med än i dag.

    Samtidigt som bonusfesten fortsätter så ökar bankernas utlåning till hushållen och samtidigt ökar bankerna sina marginaler på utlåningen till hushållen. Bonusfesten kostar pengar.

    Finansinspektionen konstaterar att lägre räntor bidrar till att hushållen lånar mer medan den svaga ekonomiska utvecklingen inverkar negativt på företagsutlåningen.

    Tillväxttakten i utlåningen till företag på årsbasis var 2,9 procent i augusti, och till hushåll 8,0 procent, berättar DN.

    Skillnaden mellan bankernas utlåningsräntor och interbankräntan ligger på nära oförändrade nivåer jämfört med förra månaden, men bankernas kostnad för likviditet fortsätter ändå att sjunka vilket bidrar till att marginalerna på utlåningen fortsätter att öka, skriver DN.

    Det är klart att bonusfesten kostar pengar, och vi betalar, övriga kommentarer är överflödiga.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Att Ica har höga priser är ingen nyhet. Några av de dyraste butikerna jag känner till är just Ica-butiker. När DN granskar vinsterna hos de största Ica-butikerna visar det sig att marginalerna ligger på det dubbla, jämfört med branschgenomsnittet.

    År 2008 var ett makalöst vinstrikt år för de flesta av Ica-butikerna, berättar DN. Av de 20 butikerna ökade 19 sin omsättning. Tre av fem butiker ökade resultatet. Hälften av dem lyckades även öka sin vinstmarginal.

    De sju Ica-butiker som gjorde störst vinstökningar 2008 ökade vinsten med 19 procent jämfört med 2007.

    Den så kallade rörelsemarginalen, det vill säga rörelseresultatet i förhållande till omsättningen, blev för branschen mycket höga 7,3 procent. Normalt för branschen är cirka 3 procent, enligt tidningen.

    Jag är yrkesskadad, och har därför järnkoll på priserna. Det innebär att jag i stort sett aldrig handlar på Ica, jag tycker de är för dyra. Å andra sidan är de stora Ica-butikerna mycket välsorterade, du behöver inte jaga runt för att hitta allt du söker. Men jag handlar inte allt på samma ställe, jag vet vilka butiker i min närhet som är bäst på olika varor. Jag försöker optimera förhållandet mellan pris och kvalitet.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Nordea har tidigare fått kritik för att skönmåla sina fonders utveckling. Bakgrunden till kritiken var att Nordea inte inkluderade aktieutdelningar i fondernas jämförelseindex trots att fonderna innehåller aktieutdelningar, berättar SvD:s E24.

    Resultatet blev att fondernas utveckling skönmålades och på såt sätt verkade Nordea ofta kunna nå målet att fonderna ska slå sitt jämförelseindex. När aktieutdelningen inkluderades i jämförelseindex, var det däremot få fonder som lyckades med det, skriver E24.

    Nordea lovade bot och bättring, men det visar sig att Nordea fortsatt med oskicket. Via bankens informationstjänst, som är den som kunderna hänvisas till, har Nordea fortsatt att mata ut felaktig information om hur fonderna utvecklats.

    Bland annat påstår banken att allemansfonden Alfa slagit index, trots att den gått betydligt sämre, enligt E24.

    Andra bloggar om: , ,

  • champagne Trots att flera banker går dåligt delar de ut 5,4 miljarder kronor i bonusar till de anställda för 2009, läser jag i DN.

    SEB väntas betala ut mest bonus för 2009. Cirka 2,4 miljarder kronor får de anställda dela på i rörliga ersättningar, vilket är 200 miljoner kronor mer än för 2008, berättar tidningen.

    Swedbank, som gått med i det statliga garantiprogrammet, har också reserverat stora belopp för bonusutbetalningar 2009. Trots två nyemissioner då ägarna får skjuta till sammanlagt 27 miljarder kronor väntas banken betala ut nära 800 miljoner kronor i bonus. Det kan jämföras med den förlust på 8,9 miljarder kronor som banken väntas göra i år, enligt DN.

    Jag trodde att bonusar var kopplade till ett bra resultat. I bortre ändan är det också vi kunder som får betala, på ett eller annat sätt. Det måste bli slut på bonusfesten!

    Andra bloggar om: ,

  • Det är bara den som äger en bostad som kan göra ROT-avdrag, maximalt 50 000 kronor per år. Men om båda parter i ett förhållande står som ägare dubblas avdragsrätten.

    Det har gjort att antalet gåvobrev mellan makar har ökat, berättar HD. För att en gåva mellan makar eller registrerade partners ska bli giltig måste ett skriftligt gåvobrev upprättas och registreras vid tingsrätten.

    Mellan 1 januari -24 september i år har Helsingborgs tingsrätt fått in 101 sådana ärenden, vilket är en ökning med cirka 60 procent jämfört med motsvarande period förra året, skriver tidningen.

    Det gäller docka att komma ihåg att för att kunna utnyttja avdraget fullt ut, måste du tjäna cirka 25 000 kronor.

    Andra bloggar om: ,

  • slantar I december lägger Riksbanken fram sin översyn av den svenska sedel- och myntserien. Det står redan klart att 50-öringen, Sveriges minsta mynt, försvinner den 1 oktober 2010, läser jag i Sydsvenskan.

    Troligast är att Riksbanken under nästa år tar fram en ny tvåkrona som är något lättare än den som präglades fram till 1971. Dessutom kan Sverige – i likhet med Danmark, Island och Norge – få en ny gyllene tjugokrona. Tjugokronorssedeln används mycket och slits därför snabbt ut, skriver tidningen.

    Det är bara att inse att man börjar bli gammal. När jag var grabb fanns det ettöresgodis, tio för en tioöring eller fem för en femöring.

    Uppdatering: Även SvD har en artikel om Riksbankens planer.

    Andra bloggar om: , ,

  • Pension 27.09.2009 1 Kommentar

    Det finns ganska många aktörer som erbjuder dig råd om hur du ska placera dina pensionspengar för att få högsta möjliga avkastning. Jag har tidigare bloggat om de höga avgifterna, som gör det tveksamt om rådgivningen lönar sig.

    Konsumentverket har fått många klagomål mot företag som erbjuder nyhetsbrev och liknande tjänster. Nu läser jag om Svensk Premierådgivning som värvat kunder med skojarmetoder.

    Nu har Konsumentverket band som visar att företaget Svensk Premierådgivning skickat fakturor till personer som inte beställt varor från företaget.

    – Banden visar att konsumenterna inte har ingått ett avtal. Ändå fick de ett bekräftelseavtal från företaget. Vi ser det som vilseledande, säger Pär Magnusson, jurist på Konsumentverket till DN.

    På ett eller annat sätt verkar det vara en bransch man inte kan ha något stort förtroende för. Det ärt veksamt om du kan tjäna på råden, och du riskerar att bli lurad.

    Uppdatering: DN har en artikel där en tidigare telefonförsäljare hos Svensk Premierådgivning berättar om företagets fix och trix.

    Andra bloggar om: , ,

  • batterier Det går åt mycket batterier hos oss. Fler och fler saker är batteridrivna – väggklockor, fjärrkontroller, mp3-spelare och inte minst ungarnas leksaker. För flera år sedan skaffade jag laddbara batterier till de prylar som drar mest batteri, och jag räknar med att det lönat sig. Men jag har ständigt två paket batterier hemma, AA- och AAA-batterier. Jag brukar köpa ganska billiga batterier, därför läser jag Testfaktas batteritest med intresse. Testet publiceras bland annat i GP och Sydsvenskan.

    Testet omfattade Fem stora batterimärken som deltog med två batterimodeller var, en billigare och en dyrare. Dessutom testade två lågprisbatterier, från Ikea och Clas Ohlson. Batterierna testades vid två olika belastningsnivåer, hög och mycket hög effektförbrukning.

    Stoppar man in de bästa batterierna i en motordriven leksak håller de i dryga åtta och en halv timme medan det sämsta batteriet (Philips Powerlife) slutade fungera två timmar tidigare. Inget av lågprisbatterierna gjorde dock bort sig och Clas Ohlson var bara 16 minuter efter testets bästa batteri.

    Men det var resultatet vid den högre förbrukningsnivån som var mest förvånande, enligt testledaren. Inte heller här tillhör lågprisbatterierna de sämre i testet och varken Ikea eller Clas Ohlson ligger mer än cirka 25 minuter efter testvinnaren.

    Varför lägga 13 kronor på ett batteri när du kan få ett likvärdigt för under två kronor. Skillnaden mellan dyra och billiga batterier är inte stor, sammanfattar Testfakta.

    Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten.

    Uppdatering: Nu publiceras testet i flera tidningar.

    Andra bloggar om: ,

  • Nyligen meddelade Svenskt sigill, som ägs av LRF, att de kommer att införa en egen klimatmärkning av livsmedel under hösten. Samtidigt kom Krav med utspelet att de ska baka in klimataspekterna i sin nuvarande märkning.

    Men nu sågar Naturskyddsföreningen sigillmärkningen.

    – Svenskt Sigill gör mycket som är bra men deras klimatmärkning är olycklig och direkt förvirrande på flera sätt. Ett exempel är att det saknas regler för mängden handelsgödsel som får spridas, trots att spridningen leder till utsläpp av den kraftfulla växthusgasen lustgas, säger SNF:s ordförande Mikael Karlsson till GP.

    Klimatmärkning är svårt, och frågan har stötts och blötts under många år. Själv tror jag att det vore olyckligt med en hel flora av olika märkningar, åtminstone för oss konsumenter.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Jag har bloggat om det flera gånger, att vissa landsting kräver barn på obetalda vårdavgifter. Ett oskick det nu ska bli stopp för, läser jag i Riksdag och Departement.

    Socialdepartementet föreslår nu i en promemoria att ansvaret för att betala skulder till sjukvård och tandvård ska ligga hos föräldrarna. ”Barns skuldsättning bör på alla sätt motverkas eftersom det leder till problem när barnet blir myndigt”, konstaterar departementet.

    Lagändringen ska enligt planerna träda i kraft den 1 april nästa år och ska då bara gälla skulder som uppkommer efter det datumet, skriver R&D.

    Det borde även gälla tidigare skulder, tycker jag. Men det är knepigt eftersom lagstiftning inte kan gälla retroaktivt. Men det går i vissa fall, jämför räntorna på gamla uppskov vid bostadsförsäljningar.

    Andra bloggar om: , , , ,