Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » november
  • Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att omedelbart avskaffa de dyra tills-vidareavtalen för el, läser jag i Riksdag & Departement.

    Äntligen, tänker jag. Det är fråga om de avtal man får automatiskt om man inte väljer någon annan avtalsform, till exempel rörligt. Tills-vidareavtalen är i nästan alltid dyrare än någon annan avtalsform. Som ett exempel fick abonnenter med sådant avtal i somras betala dubbelt så mycket för sin el, jämfört med kunder med rörligt avtal.

    Riksdagen uppmanar regeringen att avskaffa avtalen i dess nuvarande form omedelbart. Men Regeringen stretar emot. Den vill först utreda frågan och sedan besluta om ett eventuellt avskaffande. Varför, kan man undra.

    Vad som skulle ersätta avtalsformen framgår inte av artikeln. Själv tycker jag det vore naturligt att ersätta med rörliga avtal, som ofta är billigast. Det skulle ge bolagen ett incitament att ge kunderna ett bättre besltsunderlag. Så länge som tills-vidareavtalen finns är de passiva.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Många av de hårddiskar som säljs tillverka s i Thailand. Men översvämningarna där gör att produktionen minskat. Det gör att vi kan vänta oss högre priser, berättar Ekot.

    Särskilt är det större externa hårddiskar som kan öka i pris.

    – Vi har sett tecken att på de större hårddiskarna, en och två terrabyte, kan det bli ända upp till dubbla priser och vi har nog ännu inte sett slutet än, säger Anders Appelqvist från Elektronikbranschen till Ekot.

    Andra bloggar om: ,

  • Scans prinskorv som är paketerad i 1000g förpackningar har felaktigt märkts som fri från gluten, laktos, ärt-, mjölk-, soja- och äggprotein. Produkten har tillverkats i Scans anläggning i Kristianstad som inte kan garantera att produkten inte har kontaminerats med dessa ämnen. Det skriver Scan i ett pressmeddelande som uppmärksammas av TT.

    Återkallandet gäller Scans Prinskorv 1000 g (endast denna förpackningsstorlek) med tunt skinn med bäst före-datum tom 25/12.

    Är du inte allergiker behöver du inte bry dig.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det är många så kallade mäklarfirmor som erbjuder svenskar investeringar av olika slag. Men många är rena bluffirmor, som den som TT berättar om.

    Om man överväger att anlita en mäklarfirma som inte tillhör de välkända och etablerade, kan det vara klokt att kolla Finansinspektionens varningslista först.

    Antalet nya företag på varningslistan överträffar i år alla tidigare noteringar, uppemot 800 företag har tillkommit hittills under 2011, och den omfattar nu totalt nästan 3.400 varningar. Åtminstone 1.000 av företagen på listan är eller har varit verksamma i Sverige, visar polisens kartläggning, enligt TT.

    Uppenbarligen är det lätt att bli blåst, kolla först.

    Andra bloggar om: , ,

  • Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har undersökt (pdf) hur nöjda kunderna är med olika företag i detaljhandeln. Det visar sig att vi är mindre nöjda, och nedgången är signifikant, enligt SKI. Störst är nedgången för Systembolaget och Apoteksbolagen.

    Genom intervjuer skapar SKI sitt så kallade kundnöjdhetsindex, mellan 0 och 100. Värden över 60 är bra, över 70 mycket bra och över 80 extremt bra.

    De ”omreglerade” apoteken har inte blivit den succé som Göran Hägglund (KD) utlovade. Efter att ha legat runt 75 i betyg under 2009 och 2010 minskar betyget med 3 enheter. Kronans Droghandel och Apoteket Hjärtat minskar mest med 4,7 respektive 4,3 enheter. Apoteket AB och gruppen ”Annat Apotek” bestående av mindre aktörer får högst kundnöjdhetsbetyg.

    -Apoteken har svårt att leva upp till kundernas höga förväntningar, säger Johan Parmler, vd för SKI, till SvD som också uppmärksammar undersökningen.

    Systembolaget som under de senaste sju åren haft en positiv trend i sina nöjdhetstal tappar i år kraftigt. Man tappar i år närmare 5 enheter och får ett betyg under 70 vilket senast hände 2006.

    Inom dagligvaruhandeln har gapet mellan de olika kedjorna återigen ökat. Det beror särskilt på att Lidl tappar närmare 7 enheter vilket gör att uppgången från 2007 nästan är helt utraderad. För övriga kedjor (Axfood och COOP) som ökade under 2010 så ser vi att man backar och är tillbaka på 2009 års nivåer. ICA är fortsatt i topp bland storkedjorna, men det är City Gross som för högst kundnöjdhet bland de enskilda butikerna.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Köp via konto- eller betalkort har länge varit en kassako för bankerna. De tar betalt i bägge ändar för sådana köp, vi tvingas betala en avgift för det obligatoriska kortet och handlarna får betala en avgift för varje köp.

    Jag har tidigare kritiserat bankerna för systemet, men nu kanske de får konkurrens. Ett IT-företag lanserar nämligen en alternativ lösning, läser jag i en TT-artikel.

    Systemet, som kallas Seamless, lanseras som en ”kontokortsdödare”. Idén är att kunder med smarta mobiler ska kunna betala med mobilen i affären, i stället för att använda sitt bankkort. Metoden fungerar så att en QR-kod, en slags streckkod, skannas med mobiltelefonen i kassan. Kunden godkänner sedan i mobilen att betalningen ska dras från bankkontot, skriver SvD.

    Storbankerna är naturligtvis inte intresserade, det fordras ett konto på en nischbank, berättar tidningen. Men jag kan tänka mig att handeln är intresserad.

    Det vore bra om storbankerna fick konkurrens. Då kanske de tvingades att sänka avgifterna, trots sin arroganta attityd. Som konsument tvingas vi, trots allt, betala avgifterna i bägge ändar, som kortavgift och som högre priser i handeln.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Företaget Bra Mat Hemma, som levererar färdigpackade matkassar, har anmälts till Konsumentverket för vilseledande reklam. Orsaken är att en kasse som skulle innehålla närproducerade varor innehöll kyckling från Thailand och kött från Tyskland. Nya Wermlands-Tidningen berättar om det i en artikel som jag hittar via ATL.

    På sin hemsida skriver företaget att ” Alla våra råvaror är färska, har minimalt av tillsatser och är närproducerade i den mån vi kan”. Företaget skyller på att det blev fel när de hade svårt att få tag på vissa varor men pudlar naturligtvis.

    – Vi är hemskt ledsna för det som har hänt, och vi ska kontakta alla berörda kunder och kompensera dem, säger företagets vd Karin Edner Trautman till NWT.

    Själv har jag funderat på vad som kan gälla för begreppet närproducerat. Att varor som kommer från granngården är närproducerade är självklart men i vissa fall används begreppet för varor som är producerade i Sverige. Var ska gränsen gå?

    Andra bloggar om:

  • Testfakta har låtit testa sex olika ångstrykjärn. Deras betyg blev genomgående svaga. Låga temperaturer, dålig ångkapacitet och svårt för bomull är Testfaktas generella slutsatser. Testet publiceras bland annat i HD.

    De generella anmärkningarna hänger ihop, förstår jag. För att få ett bomullstyg slätt fordras hög och jämn temperatur och mer ånga. Eftersom flera av järnen hade för låg temperatur, som kunde variera mycket, och hade svårt att få upp ångan blev resultatet dåligt.

    Det verkar helt enkelt vara dålig kvalitet hos strykjärnen, men Testfakta utnämner Philips GC4490 till testvinnare. Som vanligt sammanfattas resultaten i tabeller.

    Själv har jag en käpphäst när det gäller strykjärn – de ska ha lång sladd. Testvinnaren har 3 meter sladd medan Melissa bara kostar på 1,7 m. Det är alldeles för lite.

    Andra bloggar om: , ,

  • Ica har beslutat återkalla snabbnudlar eftersom de innehåller odeklarerat mjölkprotein. Det berättar Ica i ett pressmeddelande och varningen vidarebefordras av SLV.

    Det gäller varumärkena ICA Asia och Euro Shopper och följande produkter:

    – ICA Asia snabbnudlar biffsmak, 85 g
    – ICA Asia snabbnudlar kycklingsmak, 85 g
    – ICA Asia snabbnudlar räksmak, 85 g
    – Euro Shopper, nudlar med kycklingsmak, 85 g
    – Euro Shopper, nudlar med köttsmak, 85 g

    Samtliga bäst-före-datum omfattas av återkallelsen. Är du inte allergisk mot mjölkprotein kan du käka vidare.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Organisationen City i samverkan, som organiserar företagare, sökte tillstånd att få dekorera Svampen på Stureplan i Stockholm med en gran och fyra tomtar. De fick tillstånd, men i själva verket var tomtarna figurer från filmen ”Alvin och gänget 3”. Marknadsföringen kuppades alltså igenom.

    När Borgarrådet Ulla Hamilton (M) skulle avtäcka ”juldekorationen” blev hon överraskad, berättar DN.

    – Jag blev väldigt förvånad. Det är otroligt tråkigt att sabba julbelysningen med ett taffligt försök att bryta mot regelverket, säger hon till tidningen.

    Även publiken blev besviken.

    -Jag trodde jag skulle få vara med om någonting historiskt. Men jag känner mig bara utnyttjad och smutsig, säger Anna, 27, till DN.

    Nu måste reklamfigurerna bort eftersom det avtal som finns inte omfattar en reklkaminstallation.

    – De hade tillstånd för en gran och fyra tomtar. Jordekorrarna ska bort innan veckan är slut, säger Trafikkontorets chef Per Anders Hedkvist till DN.

    Alternativet att flytta reklamen till annan plats kan bli dyrt, berättar SvD. Då måste City i samverkan söka tillstånd för marknadsföring, och då blir det en ny taxa, enligt Fredrik Alfredsson, stabschef på Stockholms stads trafikkontor.

    – Det skulle kosta minst 160 000 kronor. Det är vad vi beräknar att det hade kostat om de sökt, och förutsatt att de fått, tillstånd för reklam på svampen.

    City i samverkan säger att de gjort en tolkningsmiss. Jag undrar hur de funderat kring hur kommersiell en ”juldekoration” kan vara och publikens reaktion. De flesta tycker nog att julen är tillräckligt kommersiell ändå.

    Andra bloggar om: , , , , ,