Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » december
  • I slutet av november gick Maria Forshufvud, vd på branschorganisationen Svenskt kött, ut i media med påståendet att det kunde bli brist på svensk julskinka och att priserna skulle bli höga.

    Men så var naturligtvis inte fallet. Det blev ingen brist på julskinka i år heller, berättar TT i en artikel. Själv har jag inte lagt märke till några extra höga priser.

    TT har pratat med företrädare för de stora livsmedelskedjorna. Svaren är samstämmiga, ingen brist i år heller.

    – Generellt sett finns det och har alltid funnits svensk julskinka i våra butiker ända fram till jul, säger Kristofer Myrevik, informationschef på Coop, till TT.

    TT har bett Maria Forshufvud kommentera.

    – Jag känner mig inte riktigt delaktig i just den propagandan som du antyder att det kanske är, det gör jag faktiskt inte. För det här är första året som jag har varit med och kommunicerat det. Det är baserat på att vi har tio procent färre grisar i år än vi haft tidigare år, säger hon till TT.

    Hon ville kanske stödja de svenska grisuppfödarna, som har det tufft. I stället riskerar hon sin organisations varumärke. Ska vi i fortsättningen betrakta hennes uttalanden med tvekan?

    Andra bloggar om: , , ,

  • snöbilI julstressen är det inte ovanligt att man glömmer var man ställt bilen och tror att den blivit stulen, berättar TT.

    Mer än var sjunde bil som anmäls stulen till försäkringsbolaget If i december är i själva verket borttappad, skriver TT.

    I blad hittas den stöldanmälda bilen genom att polisen upptäcker att den fått en p-bot

    – När jag då ringt ägaren säger de ”ojojoj – det var ju där jag parkerade”, säger Wemmenlöv-Karlström, vid Stockholmspolisen, till TT.

    Andra bloggar om: , ,

  • I Sverige stjäls omkring 600 000 julgranar, enligt LRF:s beräkningar som refereras av TT. Ju längre norrut i landet, desto fler stulna granar.

    Det är tradition som får många att hämta sin gran från någon annans skog.

    – Man har alltid gått ut och tagit en gran. Sedan är allt som är förbjudet spännande, säger Ann Larsson på LRF till P4 Jämtland.

    I och för sig kan jag förstå dem. I år kostar en gran i Stockholm från 300 kronor, och uppåt.

    Andra bloggar om:

  • Jag har emellanåt handlat i den i och för sig utmärkta fiskhandeln i Högdalens centrum. Men nyligen gick jag in och sa upp bekantskapen med dem. Det var när jag såg en skylt i fönstret – ”Liten rundrökt ål, 240 kr/st”.

    Jag tycker att rökt ål är jättegott, helst den flatrökta. Men jag kan inte med gott samvete köpa en art som står så nära utrotningsgränsen. Än mindre förstå hur någon kan sälja den, det är oetiskt.

    Det talas ibland om odlad ål, och att det skulle vara bättre. Men ål kan ännu inte föröka sig i fångenskap, alltså måste unga ålar, glasål, fångas in och födas upp. Knappast bättre.

    Ålen står naturligtvis rödmärkt på årets version av WWF:s fiskguide, där olika fiskar förses med rött, gult eller grönt ljus. Fiskguiden annonseras naturligtvis i ett pressmeddelande från WWF, men uppmärksammas också av TT, med den tjusigaste sammanställningen i DN.

    Årets pressmeddelande toppas av nyheten att det snart ska finnas godkänd odlad pangasius, hajmal, i de svenska frysdiskarna. Hittills har odlingen varit omdebatterad.

    I årets digitala fiskguide finns nu 30 godkända fiskarter, bland dem en rad miljöcertifierade arter, som torsk fiskad i östra Östersjön, sej, Alaska pollock, kolja och tilapia.

    Bland arter som fått rött ljus, från överfiskade bestånd och miljöskadliga odlingar, och som man bör undvika finns ål, östersjölax, flodkräfta, trålad havskräfta, marulk och blåfenad tonfisk.

    Själv äter jag helst fisk. Jag brukar påstå att om jag blev tvungen att välja mellan att avstå från kött och fisk, skulle jag välja bort kött. Men fisk vill jag äta med gott samvete, även mina barn ska få del av delikatesserna. Därför läser jag WWF:s lista med stort intresse.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jodå, numera kan vi köpa receptfria läkemedel i livsmedelsaffären och på macken. Däremot har priserna höjts och det kan vara svårt att få tag på receptbelagda läkemedel. Det har inte blivit fler apotek i glesbygd medan vi i storstaden kan välja mellan massor av apotek, det har snarast blivit en överetablering, vilket gjort det tufft för många apotek.

    Den dåliga lönsamheten har gjort att vissa apotek har tagit till olagliga metoder, som att utan tillstånd sölja läkemedel för export. Det avslöjar Ekot.

    Det är tips från en privatperson som nu fått Läkemedelsverket att börja utreda den olagliga försäljningen, berättar Ekot. Hittills har en handfull apotek fastnat i Läkemedelsverkets razzior, men fler apotek misstänks. Det rör sig om exklusiva och väldigt dyra läkemedel.

    I dag är konkurrensen stenhård mellan apoteken runt om i hela landet, vilket gör att vissa apotek kan ha känt sig frestade att snabbt och ganska enkelt öka sin omsättning.

    – Det är en del apotek som har svårt att överleva. Det finns ingen begränsning hur många apotek det får finnas i olika städer, säger Annika Babra, gruppchef på Läkemedelsverkets inspektionsenhet, till Ekot.

    Göran Hägglund (KD) borde göra om, och göra rätt, i stället för att tala om en succé.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det är inte längre Stockholm som är dyrast i PRO:s årliga prisundersökning, som innefattar 60 olika varor. I årets undersökning fanns den dyraste maten i Västerbotten där matkassen i snitt kostar 1440 kr, följt av Dalarna med 1429 kr. Stockholm kommer först på tredje plats med 1418 kr. Riksgenomsnittet är 1371 kr för de 60 varorna.

    Man får dock komma ihåg att priserna kan variera stort mellan olika butiker i ett län.

    – I Stockholm kan det skilja upp till 30 procent mellan den dyraste och den billigaste butiken, säger Märtha Dahlberg, ansvarig för prisundersökningen, till TT.

    PRO:s undersökning tycks ha förlorat i betydelse. Den ger knappast några rubriker i riksmedia, TT har dock en kort artikel. Däremot har olika lokala media artiklar som handlar om priser i den egna regionen.

    Andra bloggar om: , ,

  • Vi har ofta fått höra att de svenska matpriserna har sjunkit efter EU-inträdet. Det kanske är sant, men svenska matpriser är faktiskt på tredje plats i dyrast-listan för Europa, efter Norge och Danmark. De svenska matpriserna ligger 20 procent över EU-snittet. Det visar statistik som Eurostat och Statistiska centralbyrån tagit fram. Rapporten har gett upphov till en artikel i SvD, ett Eko-inslag och TT sammanfattar i flera tidningar.

    De svenska priserna på frukt, grönt och potatis är näst högst i Europa, efter Norge. Däremot ligger fisk, mjölk, ost och ägg bättre till även om priserna ligger något högre än snittet. Sveriges samlade prisnivå för livsmedel har sedan 1999 legat mellan 4 och 32 procent över genomsnittet, skriver SvD.

    För att få de lägsta matpriserna får du bege dig till Bulgarien.

    Det här kan säkert ge upphov till nya diskussioner om de svenska matpriserna.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det borde vara dags för SJ att tänka om. Mer än 60 procent av resenärerna är missnöjda, framför allt med prisvärde och punktlighet. SJ placerar sig klart sämst när det gäller kundnöjdhet. Det visar årets undersökning (pdf) av persontransporter som gjorts av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). SvD har en artikel om undersökningen som i sin tur refereras av TT i många olika medier.

    SJ kanske inte kan ställas till svars för alla försenade och inställda tåg, det beror bland annat på bristande underhåll. Däremot kan SJ ställas till svars för dålig information.

    SJ är helt och hållet ansvariga för sitt märkliga biljettsystem, som ofta gör det billigare att flyga eller ta bilen. Systemet är dessutom obegripligt. Likaså är de ansvariga för dumheter som att vilja sluta sälja biljetter på tågen, något som de för övrigt var tvungna att backa från.

    SJ måste börja tänka om, i fall de vill bli hela folkets järnväg igen.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • För att man ska få full nybilsgaranti, sju år, kräver biltillverkaren Kia att all service sker vid en märkesverkstad, annars reduceras garantin till tre år.

    Konkurrensbrott, hävdar Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) som stämde Kia Motors Sweden AB i Marknadsdomstolen, MD.

    MD ger SPF rätt. Kia får inte fortsätta med kravet, annars får Kia betala ett vite om fem miljoner kronor.

    Som vanligt ska det räcka med att servicen är professionellt utförd. Dessutom blir det ofta billigare att anlita en fristående verkstad.

    Nyheten sprids via TT och Ekot har ett inslag om detta.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Att ”omregleringen” av apoteken inte blev någon succé är knappast någon nyhet. Göran Hägglund lovade lägre priser, bättre service och ökad tillgänglighet till läkemedel.

    De målen har knappast uppnåtts. Det visar den senaste mätningen från svenskt kvalitetsindex (SKI). SKI:s sammanfattning finns i pdf-form, TT refererar i notisform och SvD har en artikel om mätningen.

    Kunderna upplever att privatiseringen har lett till en försämring. Efterfrågad medicin finns inte alltid inne, att beställa tar tid och ett apotek kan inte längre lokalisera var den finns, eftersom konkurrenterna inte kan se varandras lager.

    Vi får väl se om KD, som arkitekter bakom reformen, får något förtroende i nästa val. Apoteksfiaskot kan vara en spik i kistan.

    Andra bloggar om: , , , ,