Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » september
  • Elpriserna fortsätter att sjunka. Under andra kvartalet var elpriserna de lägsta sedan 2007, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande som också refereras av TT.

    Det gäller rörliga och tidsbundna avtal. För de dyraste avtalen, tillsvidareavtal, var motsvarande nivå under 2010.

    Rörligt elpris är fortfarande lägst. Därnäst kommer tidsbundna ettårsavtal.

    Skälet till fortsatt sjunkande priser är främst att vattenkraftens magasin är välfyllda. Även under 2013 väntas låga priser då förbrukningen förväntas vara låg, enligt ett pressmeddelande från Energimarknadsinspektionen.

    Det finns fortfarande all anledning att teckna elavtal aktivt. Har du det avtal du får om du inte gör något, tillsvidareavtal, får du sota för det.

    Andra bloggar om: ,

  • FörstoringsglasEfter ett år är många livsmedelsförpackningar lättare att läsa men flera texter är fortfarande så gott som oläsbara, vilket står i strid med gällande lagstiftning. Det visar den uppföljning som Sveriges Konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm gjort av rapporten ”Större text, tack” som presenterades 2011. Det meddelar de båda organisationerna i ett pressmeddelande.

    Samma 35 produkter inom kategorierna drycker, kylvaror, torra varor, måltider och godis har återigen granskats.

    Åtta produkter har förändrats till det bättre, fem förpackningar har fått nytt utseende men är fortfarande svårlästa och fyra produkter är fortfarande så gott som oläsliga. Några företag uppger att de inom kort ska ändra utseende på sina förpackningar, enligt pressmeddelandet.

    Jag tycker det är upprörande, dessutom är det ett lagbrott. Dessutom visar företagen som gör sina texter oläsbara på ”dålig respekt för kunderna”, som Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter säger i pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Nu läggs en utredning fram som ska förbättra lagstiftningen när det gäller konsumenters rättigheter. Jag har inte läst den ännu, utan får utgå från Ekots rapportering.

    Enligt Ekot har utredningen två huvudnummer. Automatisk förlängning av olika avtal utan förvarning, till exempel på gym och dejtingsajter, har upplevts som ett problem. Utredaren föreslår att konsumenten ska förvarnas och ha tre veckor på sig att säga upp avtalet.

    Barns köp i olika spel uppmärksammas också. Egentligen får barn inte sluta avta, men i olika nät- och mobilspel kan de göra av med tiotusentals kronor. Av rent oförstånd. Utredaren är tydlig med att barn inte ska kunna ingå avtal och att föräldrarna inte automatiskt ska kunna vara skyldig till att betala när ett barn har använt spelen, enligt Ekot.

    Några framsteg, även om det finns många andra avarter att reglera. Jag får se om det finns mer godis bland utredarens förslag.

    P1morgon har ett lite längre inslag om utredningen.

    Uppdatering: Även TT uppmärksammar utredarens förslag. Riksdag & Departement sammanfattar.

    På regeringens webbplats finns nu uppgifter om utredningen, samt länkar till publikationen och presskonferensen.

    Av uppgifterna framgår bland annat att det är som innehållsleverantören som är konsumentens avtalspart, inte operatören. Det innebär bland annat att operatören inte längre kan stänga abonnemanget vid utebliven betalning. Det borde stärka konsumenters ställning, framför allt då innehållsleverantören finns utomland. Då har de ibland varit svåra att kontakta.

    Reglerna om barns köp gäller inte om de fått kontantkort av föräldern.

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har flera gånger skrivit att det saknas belägg för att eko-mat skulle vara nyttigare, eller smaka bättre, än konventionell framställd mat.

    När jag läser en artikel i DN får jag vatten på min kvarn. En forskargrupp har sammanställt 240 olika studier i en så kallad meta-studie. Den är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine.
    Den inte oväntade slutsatsen av studien är att eko-mat inte är hälsosammare än konventionell.

    – Konsumenter väljer ekologisk mat av en rad skäl, men den här senaste genomgången visar att det just nu inte finns några tydliga skillnader mellan ekologisk och konventionell mat vad gäller nräingsinnehåll eller hälsoeffekter, säger professor Alan Dangour på London school of hygiene and tropical medicine, till BBC.

    Det finns många goda skäl att välja eko-mat, men att den skulle vara hälsosammare eller smaka bättre är inte några av dessa.

    Fotnot: Länkarna till tidskriften och BBC är hämtade från DN-artikeln.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • Resor 04.09.2012 3 Kommentarer

    Från den 15 november slutar SJ att sälja biljetter ombord på tågen. I stället inför man en straffavgift på upp till 1900 kronor för den som saknar biljett, skriver DN och TT har en artikel som publiceras allmänt.

    Facket befarar att det kommer att leda till konflikter ombord på tågen. De synskadade protesterar och påpekar att SJ:s biljettautomater saknar stöd för dem. SJ hävdar att det finns andra sätt att fixa biljetten.

    Jag har tidigare skrivit om SJ:s sjuka biljettsystem. Nyligen hittade jag ytterligare ett exempel. Bloggen Blind Höna visar att det kan kosta en tusenlapp extra att göra en biljett som kostar 565 kronor omboknings- och återlösningsbar. Vettlöst!

    SJ måste tänka om. Inriktningen måste bli service till resenärerna och att det ska vara billigare än att åka i egen bil. Inte minst för miljöns skull.

    Andra bloggar om: , ,