Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Hushållsredskap
 • Ica-kuriren har testat 6 osthyvlar av traditionell modell, fem rostfria och en av hårdplast. Hyvlarnas förmåga att skära jämna skivor från ost av olika hårdhet, samt strimla vitkål, testades.

  Resultaten skilde ssig åt och en dyr hyvel från Brabantia utnämndes till testvinnare, men handtaget bedömdes passa personer med stora händer dåligt. Sämst var hyveln från Ikea.

  Resultaten sammanfattas i en tabell (pdf).

  Andra bloggar om: ,

 • Som matnörd är jag alltid intresserad av bra köksredskap. En riktigt bra, och vass, kniv är naturligtvis det viktigaste. Därför läser jag Testfaktas test, som även publiceras i GP och DN, med stort intresse.

  Testfakta skickade in nio kockknivar i olika prisklasser till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

  Bland annat testades hur vassa knivarna var, och hur de behöll skärpan. Dessutom testades deras benägenhet att rosta och böjtåligheten samt handtagens utformning.

  Resultatet var att dyraste kniven (2 500 kronor)håller skärpan dåligt och rostar snabbt. Som testvinnare utsågs kniven från Porche (1 100 kronor).

  Vad testfakta inte nämner att många knivar finns i kolstål, som kan bli vassast men rostar lätt, och rostfritt.

  Själv har jag en uppsättning knivar från Sabatier, och ett bra skärpstål. De är i kolstål, så man får se till att torka av dem ordentligt. Jag lämnar dem på slipning emellanåt, hos ett proffs.

  Andra bloggar om: , ,

 • EU har infört ett förbud mot tillsatsämnet bisfenol i nappflaskor, av försiktighetsskäl. Ändå fortsätter 8 av 13 plasttillverkare med bisfenol i andra produkter, berättar Miljöaktuellt.

  Flera länder har infört förbud mot ämnet, den internationella organisationen Chemsec vill se det försvinna helt, medan EU-organet Efsa tonar ned riskerna. De flesta svenskar kommer ständigt i kontakt med kemikalien, troligen främst via mat och dryck vars förpackningar innehåller polykarbonatplast eller epoxi, där ämnet ingår.

  Miljöaktuellt ringde upp 13 producenter. Åtta av dessa fortsätter med bisfenol som vanligt. Två har delvis stoppat bisfenol i produkter direkt riktade till barn, men inte till andra saker som matlådor i plast och liknande. Tre har infört totalstopp för ämnet, enligt tidningen.

  Själv vet jag fortfarande inte hur jag ska förhålla mig.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Ikea återkallar kaffe-tepressen med namnet Förstå och uppmanar alla kunder att sluta använda den. Tryck från metallhållaren på glaskannan kan göra att den går sönder, vilket utgör en risk för brännskador från varmt kaffe eller te. Det skriver företaget i ett pressmeddelande som återges av TT i många tidningar.

  Bild på pressen finns i pressmeddelandet och IKEA uppmanar som vanligt kunderna att lämna tillbaka varan.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Priset är inget bra riktmärke för en stekpannas livslängd och kvalitet, visar ett test. Stekpannan med kändiskockens namn för 900 kronor får snabbt repor i beläggningen. Testvinnaren kostar inte ens hälften så mycket. Det är Testfakta som låtit göra testet och resultatet publiceras även i DN och GP.

  Det är non-stick-beläggningen som är i fokus, moderna stekpannors svaga punkt. Det är SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som genomfört provningen av nio vanliga stekpannor.

  För att testa hur reptåliga stekpannorna är, använde sig laboratoriet av en standardmetod framtagen av bland annat Konsumentverket.

  En bra stekpanna ska ocksåfördela värmen från spisplattan så jämnt som möjligt. Detta testades på två sätt. Först lät man florsocker dunsta in i pannan och smältförloppet studerades visuellt. Här såg man ingen större skillnad på pannorna. Därefter mättes yttemperaturen på två olika ställen samtidigt.

  Testvinnare blev stekpannan från Fiskars. Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten.

  Andra bloggar om: ,

 • Företaget Groupe SEB, som gör hushållsredskap, drar tillbaka en mattång av märket Jamie Oliver, berättar TT. Kontroller av kändiskockens mattång har visat för högt innehåll av primära aromatiska aminer (PAA), ämnen som kan vara cancerframkallande.

  I Sverige har tången sålts i järnaffärer och i Cerveras butiker.

  Andra bloggar om: , , ,