Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Kost, kostråd & dieter
  • pillerJag har flera gånger skrivit om vår tro på kosttillskott, trots att de i de allra flesta fall är onödiga. Senast för knappt ett år sedan. Nu kommer Livsmedelsverket med ett nytt pressmeddelande i detta ärende, något som även uppmärksammas av TT.

    Den här gången vinklar verket sin nyhet mot marknadsföringen av kosttillskott. Marknadsföringen påstår att vi behöver kosttillskotten för en bra hälsa, trots att en allsidig kost nästan alltid räcker för att få i oss det vi behöver. Tyvärr skapar det lätt en oro i onödan hos konsumenterna, skriver verket.

    Vi stoppar i oss kosttillskott för 650 miljoner varje år. Det är stora pengar och vinsterna är höga. Då är det inte så konstigt att marknadsföringen är intensiv.

    Livsmedelsverket konstaterar också att det kan vara farligt att stoppa i oss kosttillskott. För höga doser av vitaminer och mineraler kan dessutom vara kan skadliga för kroppen, och i många fall är marginalerna små, skriver verket.

    – Att skrämma människor till att tro att de måste komplettera kosten med tabletter är onödigt. Kraften bör i stället riktas mot att få ännu fler att äta bättre och mer varierat, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

    I några få fall är kosttillskott att rekommendera. Det gäller exempelvis D-droppar för små barn under två år, folsyra till kvinnor som kan tänka sig bli gravida och vid sjukdom.

    Min slutsats är: Fimpa dyra kosttillskott, lägg pengarna på maten i stället!

    Andra bloggar om: , ,

  • tjockisarEn sak som länge har fascinerat mig är alla dessa dieter som i sin propaganda verkar vara rena religioner men i botten vilar mer på tyckande än på fakta. Dessutom verkar anhängare till en viss diet vara frälsta; vi har rätt, alla andra har fel.

    Olika modedieter dyker upp med ojämna mellanrum. De kan ha namn som 5:2-metoden, LCHF, GI-metoden, Atkins, Stenålders- eller Medelhavskost. De bygger på mer eller mindre obskyra resonemang, ofta helt utan vetenskaplig grund, som styrks av personliga vittnesmål i kvällstidningar.

    Jag har länge funderat kring fenomenet, men ett inlägg på DN debatt från professor Stephan Rössner, känd överviktsexpert, får mig att ta upp saken.

    Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten. Svenskarna har en olycklig benägenhet att hoppa på varje ny kosttrend, skriver han blad annat och konstaterar att samma tendens inte finns i andra länder.

    Hans kärnpunkt är att det egentligen inte spelar någon roll vilka kostråd vi följer, eftersom följsamheten är låg. Han sammanfattar med att konstatera att vi är tillbaka på ruta ett: ät mindre, spring mer.

    Själv har jag sedan länge tröttnat på diet-tjafset och har tidigare sammanfattat hans slutsats med andra ord – det finns bara ett sätt att gå ner i vikt; ät mindre, motionera mer!

    Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  • Bild: Livsmedelsverket

    Bild: Livsmedelsverket

    Nu är den så kallade tallriksmodellen uppe till diskussion. Den är ett grundläggande svenskt kostråd som anammats av bland andra Livsmedelsverket. Modellen går ut på att dela in tallriken i tre delar och fylla varje del med mat från en av tre grupper; det som ger kroppen energi, det som bidrar till kroppens uppbyggnad och till dess underhåll.

    Det är den första gruppen som diskuteras. Den innehåller mat som potatis, ris, pasta, bulgur eller bröd.

    Det är modellens skapare, nutritionisten Britt-Marie Dahlin, som startat diskussionen. I en intervju med SvD tycker hon att andelen energirikt bör minskas, med hänsyn till att vi rör oss mindre och att övervikten ökar.

    Det startade diskussionen, hon chattade också med tidningens läsare och läsardiskussionen sammanfattades i en annan artikel. Intervjun refererades av DN som också lät sin medicinreporter kommentera. I en uppföljande artikel berättar SvD att, enligt en undersökning som beställts av hälsokostkedjan Life, tallriksmodellen i praktiken ratas av de flesta svenskar.

    Ämnet har naturligtvis gett upphov till en rad inlägg i bloggosfären. Det finns få ämnen som ger så stort engagemang som kost och olika dieter. Den ursprungliga SvD-artikeln listar i skrivandets stund länkar från 21 bloggar.

    Andra bloggar om: , ,