Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Barn & ungdomar
  • barn_solglasögonJag har en ambivalent inställning till nano-partiklar. De kan ge fantastiska egenskaper i många sammanhang, men hälsoeffekterna är i stort sett okända. Jag har skrivit om frågan, speciellt om solskyddsprodukter och kosmetika, tidigare.

    Nu kommer Naturskyddsföreningen med en ny rapport, där de kartlagt användningen av nanopartiklar i olika produkter, rapporterar Ny Teknik och artikeln refereras i Ekot. I rapporten varnas för några produkter, bland annat solskydds-spray för barn. Sprayen innehåller titandioxid i partikelform, som man riskerar att andas in. Effekterna är inte helt klarlagda men inandning av partiklar har vid djurförsök visat på cancerrisk.

    Slutsatsen är: Undvik solskydd i sprayform, speciellt för barn.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • I Sverige ansåg Marknadsdomstolen (MD) att det var okej att barn gör köp inuti mobilappar, utan föräldrarnas medgivande, en dom som jag tyckte var mycket märklig. Enligt lag får barn inte sluta avtal.

    I USA är det annorlunda. I en uppgörelse med federala handelskommissionen (FTC) har Apple gått med på att betala tillbaka 210 miljoner kronor till föräldrar i USA vars barn gjort köp i mobilappar. Senast den 31 mars måste Apple dessutom ändra rutinerna, så att köp inte kan göras utan föräldrars medgivande. Det rapporterar TT-Reuters, Ekot och MacWorld.

    Vi får väl hoppas att uppgörelsen slår igenom även för de appar som säljs i Sverige. Men problemet är större än så, köp kan också göras i exempelvis spel på Internet. Att ta initiativ för att förtydliga den svenska lagstiftningen vore väl en lämplig uppgift för vår konsumentminister, Birgitta Ohlsson.

    Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  • Barn_datorI somras kom en i mitt tycke märklig dom där Marknadsdomstolen slog fast att det är okej att barn köper virtuella saker i spel på nätet. Den kunde tolkas så att förälders samtycke inte behövdes.

    Men så är inte fallet, läser jag i en DN-artikel. För att barn ska kunna ingå avtal, köpa något, behövs visst förälders samtycke. Men samtycket kan ske i efterhand. Om föräldern inte samtycker kan köpet hävas, skriver DN.

    Den slutsatsen grundar sig på en genomgång som det tidigare justitierådet Torgny Håstad gjort kring avtalsvillkoren för köp genom läsplattor och mobiler i en utredning som regeringen beställt.

    – Företag får sälja till barn, men barnen är inte bundna av detta köp. Förmyndaren får då chansen att häva avtalet, säger han till DN.

    Köp av denna typ debiteras ofta på telefonräkningen, köpet sker alltså på kredit. Då borde det räcka att protestera hos kreditgivaren, telekombolaget. Enligt DN kan telefonbolaget inte heller stänga av abonnemanget för att du inte vill betala en viss del av räkningen.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • barne28093vinterTraditionsenligt har Testfakta inför vintern genomfört ett test av vinterkängor för barn som även publiceras av GD. Att det står waterproof på skorna är ingen garanti för torra fötter, enligt testet.

    Att nya vinterkängor, nya behövs varje säsong, är en stor investering vet jag som har två jämnåriga barn. I testet, av 8 kängor, varierade priserna mellan 350 och 1100 kronor.

    Testet inriktades på tre aspekter; täthet, förmåga att släppa ut fukt och hälla värmen. Inga blöta och kalla fötter, alltså.

    Sämst i täthet var Din Sko, som inte ens klarar en tiondel av testtiden förrän vattnet läcker in. I andra skor som Skopunktens och Nierenburgs riskerar barnets fötter bli blöta ändå, eftersom kängorna inte andas, enligt Testfakta. Total testvinnare blev kängorna från Viking, med toppbetyg i samtliga test.

    Din Sko lovar undersöka varför deras kängor inte håller tätt. Samma sak säger Skopunkten till Testfakta men lovar dessutom att ta tillbaka kängor som inte håller tätt.

    Som vanligt sammanfattar Testfakta resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Godis och leksaker som liknar tobaksprodukter blir inte tillåtna om ett förslag till nytt tobaksdirektiv i EU går igenom och börjar gälla om några år. Det skriver TT i en artikel och noterar att lakritspipan kan vara hotad.

    När jag sitter och funderar kan jag bara komma på två produkter som skulle kunna vara aktuella, chokladcigaretter som fanns när jag var barn och just lakritspipan. Jag har mycket svårt att se att de skulle få någon att börja röka, eller snusa. Jag kan inte heller komma på en enda ”tobaksrelaterad” leksak.

    – Lakritspipa är väl ett gränsfall och jag tycker att det är lite löjligt. Men det är inte löjligt att hindra tobaksbolagen att smygmarknadsföra sig i barnens offentliga rum, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) till TT.

    När tobaksindustrin inte längre kunde marknadsföra sin tobak började de i stället marknadsföra andra produkter, som kläder. På så sätt kunde varumärken som exempelvis Marlboro fortsätta att synas, i något som kan betecknas som livsstilsreklam. Det borde vara ett betydligt större problem, men kommissionen lär få svårt att förbjuda den.

    I mina ögon har kommissionens förslag ett löjets skimmer över sig. Det lär knappast fungera som PR.

    Uppdatering: Det bidde inget förbud mot lakritspipor eller andra ”tobaksimitationer”, läser jag i en artikel från TT. Förslaget föll vid omröstningen om tobaksdirektivet i EU-parlamentet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Barn_datorEnligt Marknadsdomstolen är det tillåtet att låta barn ingå avtal utan att föräldrarna ges möjlighet att samtycka. Det visar en ny, i mitt tycke märklig, dom i Marknadsdomstolen (MD).

    Det var KO som hade dragit huvudmannen för lekportalen Habbo, finska Sulake, inför MD. KO menade att det är orimligt att barn kan lockas in i en dyr lek utan att föräldrarna ens informeras.

    Habbo är ett ”virtuellt hotell” på Internet där barn leker med varandra genom Habbo-figurer. Hotellet har rum som användarna kan inreda med virtuella möbler eller adoptera ett virtuellt husdjur. Att registrera sig hos Habbo hotell är gratis, men för att skaffa inredning och husdjur måste man betala med så kallade Habbomynt, som kan köpas för riktiga pengar med hjälp av fasta telefoner, mobiltelefoner och olika kort.

    KO menade att Sulake måste ge föräldrar en rimlig chans att på något sätt och vid något tillfälle samtycka till barnens köp. Målet handlade i grund och botten om att pröva bolagets behov av snabba affärer mot barnfamiljers trygghet och föräldrars rätt till kontroll över vad deras barn gör på nätet, skriver KoV i ett pressmeddelande.

    Maxgränsen för vad ett barn kan shopppa för ligger på 750 kronor i månaden, vilket Habbo menar ”motsvarar den köpkraft användarna har”. Habbo har en undre åldersgräns på 12 år.

    Marknadsdomstolen går dock helt emot KOs linje. Det strider varken mot den aktuella lagen föräldrabalken eller mot internationell marknadsföringspraxis att låta barn köpa webbtjänster på egen hand, skriver Computer Sweden i en artikel med anledning av domen.

    – Domen innebär att tveksamma affärsmetoder prioriteras på bekostnad av barns och föräldrars trygghet. Skyddet för barn och föräldrar fungerar uppenbarligen inte, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson i en kommentar.

    Jag förstår inte hur MD resonerar. Det är trots allt, enligt lag, så att barn under 18 år inte kan ingå avtal eller köpa något utan förälders samtycke. KoV har tagit emot många klagomål där föräldrar fått en obehaglig, och dyr, överraskning. Måste lagstiftningen förtydligas för att täcka liknande fall?

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • nappDet är bra att rengöra barnets napp genom att ta den i sin egen mun. Det anser forskare på Sahlgrenska i Göteborg har följt nästan 200 barn under 3 år. Barn vars föräldrar gör så har mer sällan eksem, enligt en DN-artikel och ett inslag i Vetenskapsradion.

    Forskarnas teori är att föräldrarnas munbakterier stärker barnets immunförsvar och skyddar mot allergi.

    Tycker man att det verkar äckligt kan man säkert skölja av nappen innan den tas i munnen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • barnmat2Nyligen testade Testfakta barnmatsprodukter och fann spår av tungmetaller i de flesta. Nu kommer en större undersökning från Livsmedelsverket (SLV) som också visar halter av tungmetaller i många barnmats-produkter. Undersökningen refereras av TT och har gett upphov till ett Eko-inslag.

    Livsmedelsverket har analyserat 92 olika livsmedel för barn: modersmjölksersättning, gröt, välling och livsmedel för speciella medicinska ändamål (modersmjölksersättning, sondnäring och kosttillägg avsedda för sjuka barn). Även vegetabiliska drycker som används som alternativ till mjölk ingår i undersökningen. Förutom arsenik, bly och kadmium har mineralerna järn, koppar och mangan analyserats. Det skriver verket i sitt pressmeddelande.

    Precis som i Testfaktas undersökning har SLv inte hittat produkter som innehåller halter över de gällande gränsvärdena, men dessa håller på att uppdateras. Exempelvis finns för närvarande inget gränsvärde för barn när det gäller arsenik.

    Men SLV har hittat arsenik i alla produkter som innehåller ris – gröt, välling och risdrycker. Många produkter innehöll låga halter bly, men det är viktigt att halterna sänks ytterligare, enligt SLV.

    Även SLV poängterar vikten av en varierad kost för barnen.

    – Liksom andra studier visar våra resultat att det finns skadliga ämnen i barnmat. Vi råder därför föräldrar att variera barnens mat, det vill säga att ge olika sorters mat, och att variera mellan olika märken. På det sättet minskar risken att fastna för en produkt som har högre halter av någon metall, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på SLV, i pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Trots ett larm för några år sedan finns det fortfarande spår av tungmetaller i barnmaten. Det visar Testfaktas analys av 14 olika gröt- och vällingsorter. Testfaktas artikel publiceras också i HD, DN har en egen artikel, Ekot ett inslag och analysen uppmärksammas också av TT.

    Av fjorton testade barnprodukter är det endast en som inte visar några spår av arsenik, bly eller kadmium. Ingen av produkter hamnade dock över de tillåtna gränsvärdena.

    Det är tidigare känt att höga halter av bly kan ge dummare barn. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har ett gränsvärde för bly som gäller för barn, men det saknas för arsenik och kadmium. Men gränsvärdena ses just nu över.

    Testfakta ger ändå varningsflagg för vällingen från EnaGo, som innehåller bly och några av Sempers produkter ett högt intag av arsenik.

    För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivå som kan ge intelligenspåverkan.

    Enligt Ekot har EnaGo stoppat produktionen av de här produkterna och ska se över recepten.

    – Sådana har värden vill vi självfallet inte ha, säger Kristina Kallur, EnaGos vd, till Ekot.

    Jag noterar att Testfaktas varningsflagg gäller om barnet ideligen äter av de flaggade produkterna. Om barnet får en mer varierad kost överskrids inga gränsvärden.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Jag har skrivit om det förut; hur barn kan få en ovälkommen present på 18-årsdagen. Det handlar om barn som skuldsätts för att deras föräldrar inte har betalat avgifter för exempelvis vård eller skolfoto. Avgifterna anses gälla barnen som på 18-årsdagen får de överta skulden och får ett inkassokrav.

    Sedan januari 2009 får barn, enligt lag, inte skuldsättas. Men skulder innan dess finns kvar. Det finns landsting som envisas med att driva in gamla vårdskulder och inkassoföretag som köpt skulder från privata företag. Med (ofta hög) ränta och avgifter kan en förhållandevis liten skuld till slut mycket hög.

    Konsumentombudsmannen har reagerat mot oskicket och valde att driva ett fall vidare, som vägledning. KO företräder där en kvinna som numera är 21 år. Inkassobolaget Alektum har krävt att flickan ska betala den gamla skulden för skolfoto som togs 2001, plus ränta och avgifter.

    KO hänvisar till att en äldre lag, från 1995, förhindrar föräldrar att skuldsätta sina barn och anser därför att flickan inte är betalningsskyldig.

    I ett utslag ger Svea Hovrätt får flickan, och KO, rätt. Det skriver KO i ett pressmeddelande som även uppmärksammas i en artikel från TT. Hovrätten, liksom tingsrätten tidigare, anser inte heller att Alektum bevisat att skolfotona varit till flickans nytta och därför behöver hon heller inte betala något för dem.

    – Domen är principiellt mycket viktig. Det är inte rätt att ungdomar på sin 18-årsdag får krav från inkassobolag för gamla skulder som deras föräldrar inte har betalat. Jag förutsätter nu att Alektum och andra borgenärer omedelbart upphör med att driva in dessa ogiltiga fordringar eftersom det borde strida mot god inkassosed, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman, i pressmeddelandet.

    Det verkar alltså som flera landsting, liksom Alektum och andra spekulanter,, får avskriva sina krav. Visserligen avser Alektum att överklaga domen men jag har svårt att se att HD skulle ta upp målet. Barn ska inte stå för föräldrars skulder! Det borde vara själklart för landsting och spekulanter. Allt annat är skamligt.

    Andra bloggar om: , , , , ,