Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » december
  • För mig, som sysslar professionellt med ordbruk och bokstavsskötsel, är alltid Språkrådets årliga nyordslista intressant. Du kan ladda ner den som pdf från Språkrådet.

    Orden i nyordslistorna är inte alltid helt nya, men de har ökat i användning eller varit aktuella under året, skriver rådet.

    En del ord går nog inte heller en lysande framtid till mötes, hur ofta kommer du till exempel att använda ordet könskonträr.

    Även TT har gjort en artikel om de nya orden som publiceras i flera tidningar.

    Andra bloggar om: ,

  • Att det ens finns spår av nötter i en produkt kan innebära att en nötallergiker blir svårt sjuk. Nu går företaget Vendia Foods ut med en varning för en av sina produkter. Det gäller chokladen Trufle 12 gånger 230 gram med artikelnummer 65-144.

    Chokladen innehåller spår av nötter, men detta finns inte med i den svenska översättningen av innehållsförteckningen.

    Butiker som saluför chokladen uppmanas att genast ta den ur sortimentet i väntan på att leverantören kontaktar dem. Livsmedelsverket har underrättats och vidarebefordrat varningen, vilket även TT har gjort.

    Andra bloggar om: , ,

  • Ofta dyker de upp, e-postmeddelanden om att man vunnit pengar i olika lotterier. Jag har nog samlat ihop ett hundratal sådana, och skulle vara mångmiljonär om jag inte visste bättre. Men ibland lyckas uppenbarligen skojarna.

    En 80-årig man i Västerås fick i slutet av september ett mejl där han uppgavs ha vunnit 450 000 pund, runt fem miljoner kronor, i ett lotteri. Men för att få ut vinsten måste mannen skicka pengar. Han förde över pengar i flera omgångar, sammanlagt 800 000 kronor, till en bank i England, avslöjar VLT och TT refererar artikeln.

    – Man upphör aldrig att förvånas. De pengarna kommer han nog aldrig se igen, säger Börje Strömberg, pressinformatör vid polisen, till VLT.

    Andra bloggar om: ,

  • Sibas rea är rena bluffen, avslöjar SvD:s E24. Företaget höjde nämligen priserna strax innan reastarten.

    En undersökning gjord med hjälp av prisjämförelsesajten Prisjakt visar att priset på 22 platt-tv-modeller höjdes generellt den 12 december.

    Per Magnusson, jurist hos Konsumentombudsmannen, KO, tycker att Sibas marknadsföring är otydlig och är intresserad av att granska Siba närmare.

    – Marknadsföringen är mycket tveksam. Rättspraxis säger att om man ska kalla något för rea så måste det ordinarie priset ha funnits en ”icke obetydlig tid”. Om priserna höjdes den 11 december generellt, så tycker jag att det låter som för kort tid att kalla det för en rabatt på 20 procent, säger Per Magnusson till E24.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det storsäljande örtextraktet ginkgo biloba, som bland annat sägs kunna förbättra minnet, har ingen effekt när det gäller att förhindra demens hos äldre. Det framgår av en stor amerikansk studie som pågått under flera års tid, berättar Vetenskapsradion.

    Majoriteten av de större studier som gjorts på området under de senaste åren har kommit till liknande resultat, enligt en stor forskningsgenomgång tidigare i år.

    Andra bloggar om: ,

  • gris Det var nog många som trodde att försäljningen av julskinka skulle minska efter den senaste tidens larm om vanskötsel. Men icke, det såldes lika mycket skinkor som vanligt, berättar SvD i en osignerad artikel som troligen kommer från TT. Även Ekot berättar om vår glupskhet.

    Vi satte i oss sju miljoner kilo skinka, som är lika mycket som vanligt. Ingen av affärskedjorna har lagt märke till någon nedgång i försäljningen. Det enda som har märkts är en ökad efterfrågan på ekologisk skinka.

    Andra bloggar om: , ,

  • City-gross och EKO har beslutat stoppa försäljningen av det receptfria läkemedlet Strepsil jordgubb. Orsaken är att det innehåller azo-färg, läser jag i GP.

    Ett bra beslut, tycker jag som anser att azo-färger är både onödiga och potentiellt hälsofarliga.

    Andra bloggar om: ,

  • Varje ny teknik tycks också medföra nya plågoris och skojare. För mobiltelefonerna handlar det främst om obeställda och oönskade betal-sms, som också kan medföra höga kostnader.

    Det har hittills varit svårt att kunna komma till rätta med eländet. Företagen bakom abonnemangen har varit svåra att komma i kontakt med, och mobiloperatörerna har frånsagt sig allt ansvar.

    Nu tycker KO att vi ska börja ställa krav på mobiloperatörerna, skriver KoV i ett pressmeddelande. Även Ekot tar upp saken.

    – En mobiltelefon är att anse som ett kreditkort. Det betyder att du som konsument kan ställa samma krav på mobiloperatören som på den som levererar tjänsten. Allt enligt konsumentkreditlagen, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör och KO. Sen är det upp till kreditgivaren, i det här fallet mobiloperatören, att tillbakavisa kravet från leverantören.

    – De konsumenter som råkat illa ut bör vända sig till sin mobiloperatör och säga att, ”det här har jag inte beställt, var god stryk kravet”, och hänvisa till konsumentkreditlagen. Om inte företaget går med på detta kan man göra en anmälan till Konsumentverket, säger Gunnar Larsson.

    Andra bloggar om: , , ,

  • I dag gäller resegarantin bara för paketresor. Den ger ersättning om en betald resa ställs in. Men i samband med att EU nu ser över direktiven för garantin vill man även inkludera vanliga flygbiljetter, läser jag i SvD.

    EU vill göra reglerna lika för alla resenärer och aktörer. Paketresedirektivet är från 1990 och sedan dess har mycket hänt både vad gäller utbudet av paketresor och hur folk reser. Även de senaste årens flygbolagskonkurser har fått kommissionen att få upp ögonen för problemen.

    Kommissionen överväger i underlaget för det samråd som redan startat om en eventuell insolvensgaranti ska omfatta även enskilda flygbiljetter. Dessutom förbereds en större översyn av flygpassagerares rättigheter.

    Ett konkret förslag för översyn av paketresedirektivet väntas hösten 2010.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Kontaktlins Att köpa kontaktlinser via Internet är enkelt och billigt. Men nu slår landets optiker larm, ögonskadorna har ökat. Anledningen är att många beställer kontaktlinser på nätet utan att kontrollera ögonen i samband med inköpet, berättar Ekot.

    – Det är ju ett väldigt enkelt förfarande och tyvärr är vi lite rädda för att folk klickar i fastän de inte gjort någon kontroll. Därför är det ofta att man kanske hoppar över ett par kontrolltillfällen eller helt enkelt bara struntar i det med vilje, säger Paul Folkesson, som är vd vid Svenska optikerförbundet, till Ekot.

    Några konkreta siffror på hur det ser med ögonskador hos svenska linsanvändare finns inte. Däremot är den tydliga rekommendationen från Socialstyrelsen att vid linsköp gå till en specialist som kontrollerar att styrkan på linserna är rätt, och ser om det uppstått biverkningar sedan tidigare som syrebrist, skavsår eller kärlinväxt, skriver Ekot.

    Andra bloggar om: ,