Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Trafik
  • Som om det inte var dyrt nog att ta körkort har Regeringen beslutat att avgifterna för olika teoretiska och praktiska prov ska höjas.

    Bland annat höjs normalavgiften för prov i teori för körkort, och för att göra om det, samt för säkerhetskontroller och funktionsbeskrivningar från 220 till 325 kronor. Normalavgiften för körprov för körkort till behörighet B, C och D samt för att få bli taxiförare ökar från 700 till 800 kronor dagtid. Det skriver TT och beslutet uppmärksammas i dagspress och av Ekot.

    Organisationen Motormännen kritiserar beslutet och ser risker för att ett A- och ett B-lag skapas.

    – Alla ökningar försvårar för folk att få körkort. Det man vet är ju, att om man ska vara anställningsbar i dessa tider så är ett körkort väldigt positivt att ha. Nu kan det bli så att vissa människor inte kommer in på arbetsmarknaden, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännens riksförbund, till TT.

    Jag funderar redan på hur mina pojkar, som just fyllt 13, ska kunna ta körkort. Ska bara stekare, med god tillgång på pengar från föräldrarna, kunna göra det?

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag fick ett tips från Sveriges Konsumenter, där de undrade om extra avgifter vid sms-betalningar var lagliga. Eftersom jag nyligen gjort en artikel om den nya Betaltjänstlagen, misstänkte jag att det kunde vara så. Kontakt med experter på lagen bekräftade att så var fallet.

    Det blev upphov till en rad artiklar med lokal vinkel. Många lokala parkeringsbolag erbjöd nämligen kunderna att betala via sms, med extra avgift.

    Mina artiklar har publicerats i Norrköpings tidningar, Sundsvalls tidning, Östersundsposten, HD, Corren och Västerbottenskuriren. Den sistnämnda artikeln gav dessutom upphov till en TT-notis som publicerades i många tidningar.

    Självklart publicerar jag nyheten även här.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Numera kan vi betala många olika tjänster via sms i mobilen. Ibland får man då betala en extra avgift vid sms-betalning. Men en extra avgift för ett visst betalningssätt är inte tillåten, anser både Finansinspektionen och Konsumentverket. De hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

    Selecta, som har varuautomater på många ställen, bland annat i Stockholms tunnelbana. Där erbjuder Selecta sina kunder att betala köpet via sms. Men då tillkommer en avgift på tre kronor för varje betalning.

    Betalning av p-biljetter via sms erbjuds av flera företag, till exempel Easypark och Mobill. Men för den tjänsten får den som betalar via Easypark ett påslag på 25 procent, hos Mobill 23 procent. Företagen har inga egna parkeringar, utan förmedlar bara p-avgifterna.

    – Det är inte rätt att ta extra betalt bara för att kunden betalar via sms, säger Anders Dölling, enhetschef på rättsavdelningen vid Konsumentverket, KoV. Han hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, som kom i somras. Det är samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

    Han får medhåll från Finansinspektionen, FI, den övervakande myndigheten för den nya lagen.

    – Inget betalningssätt får diskrimineras kostnadsmässigt. Det innebär att betalningsmottagaren inte får ta ut en extra avgift bara för att ett visst betalningssätt används, förklarar Johan Terfelt, jurist vid FI.

    – Vi anlitar ett externt företag för att förmedla betalningar via sms, berättar Catherine Sahlgren, VD Selecta Norden. Det är ett extra säker och snabb form, som kallas premium-sms. De tre kronorna extra är kostnaden för den tjänsten. Det räknar vi som en trafikavgift, säger hon.

    – Det spelar ingen roll, anser Anders Dölling, KoV. Rent juridiskt är inköpet ett avtal mellan kunden och Selecta, och inget betalningssätt får diskrimineras. Väljer Selecta att anlita en mellanhand är det deras sak.

    Samma sak gäller p-avgifterna. En sms-betalning får inte ha en extra avgift som inte finns då man betalar på annat sätt. Men så är det, exempelvis i Stockholm.

    – Det här är en nyhet för mig, säger Jan Prestberg, projektledare vid Stockholms stads trafikkontor. Vi har detta som en extratjänst för våra kunder. Den används inte så mycket, kanske för att det upplevs som krångligt eller att kostnaden känns för hög. Våra jurister kommer att få titta på detta och vi anpassar oss naturligtvis till lagstiftningen, säger han.

    Liknande system för sms-betalning av p-avgifter finns på fler orter, bland andra Malmö, Gävle, Uppsala, Östersund och Norrköping.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Reflexen är en billig livförsäkring men den håller inte hur länge som helst, skriver SvD. Tre år är normallivslängden, enligt Vägverket. Men nu varnar Barnolycksfallsfonden för att den lysande livräddaren kan ha tappat väsentligt i sin reflektionsförmåga redan efter ett år.

    I deras undersökning som genomfördes i början av oktober i år uppger 49 procent av barnen under 15 år att de använder reflexer som är mer än ett år gamla.

    Reflexen hänger i regel med i vinterjackan – år efter år och utsätts ofta för en hel del yttre påfrestning. Det bästa sättet att kontrollera om den fortfarande fungerar är att hänga en gammal och en ny bredvid varandra i ett mörkt rum och lysa på dem med en ficklampa, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • I dag är det fritt fram för vem som helst som fyllt 15 år att köra moped. Det finns inga krav på någon som helst förarutbildning. Problemet är att 15-åriga mopedförare är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken; de löper ungefär 15 gånger större risk att trafikdödas än en bilförare. För att ändra på det föreslår regeringen krav på förarbevis, obligatorisk utbildning och godkänt förarprov, läser jag i Riksdag & Departement.

    För så kallade EU-mopeder, som får gå i maximalt 45 kilometer i timmen, finns redan krav på förarbevis. Regeringen vill för denna typ av fordon införa en ny körkortsbehörighet, AM, vilket är en anpassning av EU-regler.

    Som för andra typer av förarbevis ska den som begår trafikbrott kunna få en varning eller få sitt körkort återkallat.

    Den sammanlagda kostnaden för körkortstillstånd, förarbevis, utbildning och provavgift på omkring 2 000 kronor. En avgift regeringen tror och hoppas kommer att betala sig i form av ökad trafiksäkerhet och färre olyckor.

    De nya kraven föreslås träda i kraft den 1 oktober nästa år.

    Andra bloggar om: ,