Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » januari
 • Flera tyska livsmedelskedjor, bland andra Lidl, slutar sälja spansk paprika. Odlarna har behandlat den med kemikalien etefon för att den ska mogna snabbare. Medlet är förbjudet på paprika i de flesta länder, bland annat Sverige, berättar FoodMonitor.se.

  Redan den 22 december i fjol slog det holländska laboratoriet AgriQ larm. Det kontrollerar grönsaker för handeln och hittade flera partier med paprika som behandlats med etefon. Då hände ingenting.

  I mitten av januari hittade Lidl ämnet vid en egen kontroll i Tyskland. Lidl och systerföretaget Kaufland stoppade omedelbart handeln med spansk paprika, enligt webbplatsen.

  Lidl säljer numera paprika från Israel(!). Om några svenska importörer reagerat framgår inte.

  Att använda kemiska medel för att frukt ska mogna snabbare är ett, ursäkta uttrycket, ett jäkla oskick. Smaken mognar inte fortare och frågan är om näringsämnen gör det.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Människor som lider av vissa former av sjukdomar, till exempel glutenallergiker, kan få ersättning från landstingen. Det är för att den mat de måste äta är dyrare än andras.

  Nu vill politiker i region Skåne dra in den ersättning som glutenallergiker får, 270 kronor per månad. Subventionen kom till 1998 eftersom butiksutbudet av specialkost var begränsat och dyrt, berättar HD.

  Nu talar politikerna om ett större sortiment med lägre priser. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås därför besluta om att dra in ersättningen för alla som är 20 år och äldre. Region Skåne skulle på så vis minska sina årliga kostnader med tio miljoner kronor. Summan motsvarar en månatlig ersättning till drygt 3000 personer.

  Celiakiföreningen i Skåne, som organiserar glutenallergiker, är naturligtvis kritisk och underkänner politikernas argument.

  – Det förutsätter att du lagar och äter all din mat hemma, men verkligheten ser annorlunda ut. Till exempel måste glutenintoleranta många gånger beställa à la carte på restauranger eftersom de inte tål dagens, för mjöl finns i allt, säger Cecilia Brytmark, vice ordförande, till HD.

  Andra bloggar om: , ,

 • pizza När jag läser artikeln om pizzapriserna i Sverige funderar jag på om det kan jämföras med Big Mac-indexet. Jag tror inte det, eftersom pizzorna ser så olika ut i olika länder och priserna därför inte kan jämföras. Men det kan nog användas inom ett land.

  DN-artikeln refererar en undersökning som en nätpizzaleverantör gjort. Priset för en standardpizza, Vesuvio, har kollats på olika orter.

  I Stockholm kostade en Vesuvio i snitt 63 kronor. I Malmö kostade en Vesuvion i snitt 50 kronor, och DN har en sammanställning av priserna på 20 orter.

  Jag avstår från att göra ytterligare tolkningar, till exempel socioekonomiska, av sammanställningen. Men även priset för en utelunch lägst i Malmö. Pizzaindex kanske ger en ledtråd till prisnivån på restauranger.

  Andra bloggar om: , ,

 • Att olika produkter som används för behandling av hår kan ge allergiska besvär är inget nytt. Att frisörer får besvär av kemikalierna är ganska vanligt. Nu uppmärksammar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande att vissa produkter innehåller höga halter av formalin, formaldehyd. TT refererar också pressmeddelandet.

  De produkter som Läkemedelsverket har analyserat används för att göra håret rakare. Resultatet från behandlingarna varar i 2-4 månader. Produkterna används främst på hårsalonger, tillsammans med värmebehandling/plattång. Innehåller produkterna formaldehyd frisätts ämnet vid värmebehandlingen, vilket kan orsaka besvär för frisör och kund.

  Vilka produkter det är fråga om framgår av pressmeddelandet och en del av företagen bakom produkterna har redan beslutat ersätta dem med ofarligare varianter.

  Andra bloggar om: ,

 • Bolånetaket har haft effekt, anser nästan 60 procent av fastighetsmäklarna. Men kritikerna verkar ha fått rätt, förstagångsköparna har i stort sett försvunnit, berättar TT i en artikel.

  Artikeln refererar en undersökning som Mäklarsamfundet gjort, som också visar att det vanligaste sättet att finansiera de 15 procent man inte längre får låna av banken med bostaden som säkerhet, i stället finansieras genom lån från föräldrar som i sin tur belånar sitt hus.

  Redan när bolånetaket infördes varnade kritiker för att många köpare skulle få det svårare att skaffa sin första bostad. Det gäller att ha föräldrar som kan bidra.

  – Det är också en klassfråga. Alla har inte föräldrar eller släkt som har råd att låna ut de sista 15 procenten. Nu tvingas barn bo kvar hemma längre, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet, till TT.

  LO:s chefsekonom Lena Westerlund pekar också på att nytillträdande på bostadsmarknaden också många gånger är nya på arbetsmarknaden.

  – Nu får de ytterligare ett problem att kunna flytta dit jobben finns eftersom hyresmarknaden är så begränsad, säger hon till TT.

  Det är väl i och för sig bra att människor inte skuldsätter sig upp över öronen. Men hur politiker ska få ekvationen att gå ihop, begriper jag inte. Här i Stockholm har politikerna drivit på en omvandling från hyres- till bostadsrätt, samtidigt som byggandet av hyresrätter är obefintligt. Var ska de unga som inte har föräldrar som kan agera bank ta vägen?

  Andra bloggar om: , , ,

 • Danmark etta, Sverige tvåa och Norge trea. Det blev resultatet i årets Bocuse d’Or, även kallat VM för kockar, berättar TT och flera tidningar.

  Vinnare blev dansken Rasmus Koefoed som jobbar på stjärnkrogen Geranium i Köpenhamn. På bronsplats fullbordade norrmannen Gunnar Hvarnes den totala skandinaviska dominansen, skriver GP.

  Svensken Tommy Myllymäki tog hem andraplatsen. Han blev årets kock i Sverige redan 2007, han skriver kokböcker och driver bland annat krogarna Den småländska kolonin i Jönköping och Julita Värdshus i Sörmland.

  Att nordisk mat ligger i toppklass visste vi förut. Men enda svenska guldet hittills ståtar Mathias Dahlgren med, som nu driver Matsalen i Grand Hotel i Stockholm.

  Sånt här är kul för ett matfreak som jag. Ett sådant här resultat befäster Nordens plats på den gastronomiska kartan.

  Andra bloggar om: , ,

 • Fjärrvärme är en knepig marknad. Trots att marknaden är avreglerad råder i praktiken monopol på varje ort och fjärrvärmebolagen har kunnat höja priserna efter eget tycke. Men nu ska det bli slut med oskäliga prishöjningar, berättar Ekot.

  I framtiden måste en opartisk nämnd godkänna prisökningar, efter en ny överenskommelse mellan stora bostadsorganisationer och bolagen. Samtidigt beslutar regeringen om nya regler för fjärrvärmemätare hos förbrukarna.

  Bolagen kommer inte längre att få debitera uppskattad förbrukning i förväg. De blir skyldiga att varje månad rapportera faktisk förbrukning. Företagen får bara ta betalt i efterhand för den värme kunderna faktiskt gjort av med. Den här förändringen kommer först 2015, vilket beror på att hundratusentals mätare först måste bytas, enligt Ekot.

  Andra bloggar om:

 • Tilläggsisolera, sätt in treglasfönster, ha inte elapparater i standby-läge och byt glödlamporna till ledbelysning. Det var Maud Olofssons (C) råd tll villaägarna när de höga elpriserna debatterades i riksdagen, berättar TT i flera tidningar.

  Något mer konkret kom hon inte med.

  – Jag gör allt jag kan för att förbättra den här marknaden, sa Olofsson enligt TT.

  Ministerns råd har retat Villaägarna. Joacim Olsson, vice förbundsdirektör för Villaägarnas riksförbund är övertygad om att de flesta människor vid det här laget redan sparar på elen så mycket som de kan.

  Han efterlyser åtgärder från ministerns sida.

  – Det finns ingen brist på konkreta förslag som är möjliga att genomföra som skulle sänka energikostnaderna utan att kosta staten en krona och utan att koldioxidutsläppen skulle öka, säger han till TT.

  Vi får väl se om Maud Olofsson kommer att göra något mer än att dela ut goda råd, pressen på henne ökar med varje elräkning.

  Andra bloggar om: , , ,

 • En del svensk barnmat innehåller höga mängder arsenik, kadmium och mangan, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar och SvD har en egen artikel. Det är Institutet för miljömedicin som analyserat prover från modersmjölksersättning och barngröt.

  Grötprodukterna innehöll mycket mangan, kadmium och arsenik. Högst var halterna i risbaserade produkter, på grund av råvaran. Modersmjölksersättningen visade sig ha höga halter av mangan. Högst var halten i produkter för barn med mjölkprotein- eller sojaproteinallergi. Men halterna innebär ingen akut risk.

  Livsmedelsverket har gått ut med ett pressmeddelande om undersökningen. De samlar nu in uppgifter för att få en bättre bild av problemet och vilka åtgärder som behövs.

  Verket samlar nu in prover från risprodukter, för att se vilka halter av gifterna som finns där.

  Att vissa modersmjölksersättningar innehåller höga halter mangan beror på att de berikas med mangan, som är ett livsnödvändigt ämne. Beräkningar som Livsmedelsverket gjort visar dock att EU:s gränser för godkända manganhalter kan vara för högt satta.

  – Företagen har hållit sig inom de godkända gränserna för mangan. Vi informerar därför nu omgående EU-kommissionen och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som måste se över dessa gränser, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Jag har tidigare kritiserat City Gross reklamkampanj ”fritt från GMO”, och kallat den djupt ohederlig. Även Livsmedelsverket har kallat den vilseledande. Nu berättar ATL att Konsumentverket begärt att City Gross lämnar bevis för en rad påståenden i kampanjen. Den kan bryta mot marknadsföringslagen, anser verket.

  Bland anat skriver City Gross på sin webbplats att ”Garanterat gmo-fritt – alltid på City Gross” samt ”Välj gmo-fritt, City Gross”. Konsumentverket gör bedömningen att det påståendet uppfattas av genomsnittskonsumenten som att fläskköttet på City Gross inte innehåller gmo men att det finns genmodifierat fläskkött att köpa i andra svenska butiker, skriver ATL.

  City Gross ska också styrka att det foder ”deras” grisar får verkligen är gmo-fritt.

  Dessutom ska City Gross visa att ett påstående i en reklamfilm är sant: ”Jag fick en chock när jag fick höra att mer än en fjärdedel av de svenska grisarna får genmanipulerat foder”.

  Bergendahl Food har nu fram till 14 februari på sig att styrka de utpekade påståendena.

  Andra bloggar om: , , , ,