Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2007 » juli
 • Det är semester, och jag befinner mig långt bort från den digitala motorvägen. Jag tänker framför allt ägna mig åt att slå mig på tummen, eller vad det nu heter när man använder skruvdragare.

  Bloggningen kommer i bästa fall att bli mycket sporadisk under denna tid. Jag kommer dock att försöka att moderera kommentarer inom något dygn, så det kan dröja innan du ser din kommentar på bloggen.

  Ha det bra så länge, vi ses snart igen.

 • Allmänt 20.07.2007 1 Kommentar

  Det kallas för canvas- eller eventförsäljning, och blir allt vanligare. Du stöter på dem på stan, i köpcentra eller till och med i tunnelganan. Säljarna slår upp ett tillfälligt försäljningsställe, och säljer till exempel mobil- eller elabbonemang. Men då gäller inte vanliga regler, till exempel för ångerrätt. Tidningen City har en artikel om problemet.

  – Det man ska tänka på är att konsumentlagstiftningen inte gäller på gatan, säger Johan Rådman, jurist på Konsumentverket. Du har ingen ångerrätt så det gäller verkligen att ta ställning till erbjudandet, skriver City.

  I takt med att försäljarna blivit fler upplever också fler att de blivit lurade, men kan inte häva det de undertecknat. En ändring av lagen kan vara på gång.

  – Konsumentverket har påpekat för regeringen att distans- och hemförsäljningslagen borde vara tillämplig även på den här sortens försäljning, säger Johan Rådman. I Norge har man till exempel två veckors ångerrätt, säger han till City.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Hoten om prishöjningar på livsmedel duggar tätt. Nu rapporterar Ekot att höjda priser på mjölkpulver, torrmjölk, kan inverka på vissa livsmedelspriser.

  Mjölkpulver används till exempel av glass- och bageriindustrin. Pulvret används också i färdigmat. Under de senaste åren har priset på torrmjölk ökat från cirka 20 kronor till 35 kronor per kilo. Det innebär ett mjölkpris på 3,50 litern då det går åt ungefär 10 liter mjölk för att göra ett kilo pulver. Det kan också medföra dyrare färskmjölk.

  Det är framför allt torkan i Australien som har minskat tillgången. Men efterfrågan har också ökat i Asien, Sydamerika och Fjärran Östern i takt med att välståndet ökar.

  Andra bloggar om: , , ,

 • FlygplanJag har tidigare bloggat om att förseningar är vanliga vid flygresor. När du står där och flyget är försenat, överbokat eller om bagaget försvinner – vilka rättigheter har du då?

  Det mesta regleras av EG-lagstiftningen och det finns miniminivåer för ersättning. Därför finns det en speciell sida hos Konsument Europa där du kan få reda på vilka rättigheter du har. Där kan du också ladda ner informationsmaterial, som du kan packa ner i väskan.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Ett företag som kallar sig Svenska livsmedelslokalers riksorganisation, SLLRO, har den senaste tiden ringt runt till kaféer och restauranger runt om i Göteborg. De har erbjudit en märkning som visar att lokalerna är godkända. Det berättar GP i en artikel.

  Märkningen är en ren bluff. Företaget säger sig vid samtalen ha genomfört stickprovskontroller.

  – Jag tyckte att det var lite konstigt att de sa att de gjort stickprov eftersom ingen i personalen vet om att någon har varit här och kontrollerat, säger restaurangchef Mikael Johansson på Pizzeria Plaka, till GP. Andra restauranger har liknande erfarenheter.

  Företaget erbjuder ett paket med dekaler och diplom för 1.900 kronor. Dekalerna har en smiley-symbol som antagligen är tänkt att påminna om den symbol som var tänkt för hygienmärkning av restauranger, men i officiell regi. Det förslaget stoppades dock av Jordbruksministern i slutet av förra året.

  Miljöförvaltningen vill nu varna för denna kvalitetsmärkning som de inte anser är seriös och som inte har med lagligt godkännande att göra. Endast miljöförvaltningen kan nämligen göra kontroller av livsmedelslokaler i Göteborg, skriver GP.

  Att bluff-företagets symbol påminner om Ny Demokratis verkar snarast som en tanke.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • BensinpumparDe ledande bensinbolagen i Sverige sänkte på måndagen priset på bensin med tio öre litern. Efter sänkningen blir det nya riktpriset 11:99 kronor litern för 95-oktanig bensin. Det är den låga dollarkursen som slår igenom, skriver SvD.

  Samtidigt flaggar analytiker upp för att oljepriset är på väg mot all-time-high.

  Andra bloggar om: , ,

 • ketchupHur får man ut ketchupen ur flaskan, utan någon ketchupeffekt? Det urgamla problemet har äntligen fått sin lösning. Det är amerikanen Rober Allgeyer som reder ut saken på sin webbplats. Läs och lär!

  Andra bloggar om: , ,

 • De svenska matpriserna har sjunkit något under senare år. Men de är fortfarande i toppligan i EU, bara Danmark, Irland och Finland är dyrare. Mellan Irland, Finland och Sverige är skillnaden liiten. Det visar en undersökning som EU:s statistikbyrå gjort, som DN refererar. De har jämfört priserna på mat, alkohol och tobak.

  Sverige placerar sig i topp i alla kategorier. Den enda mat som är någorlunda billig i vårt land är mjölkprodukter, ost och ägg. De priserna är bara något högre än genomsnittet i EU.

  Den dyraste matkassen finns i Danmark. Den kostar två och en halv gång så mycket som den i Bulgarien, där matpriserna är billigast, skriiver DN.

  Dyrast sprit, öl och vin har Irland, tätt följt av Finland, Storbritannien och Sverige. Billigast var återigen Bulgarien.

  Grannen Norge utklassar alla EU-länder. En norsk köttbit kostar dubbelt så mycket som en lettisk. Och det är nästan dubbelt så dyrt att röka i Norge som i Sverige.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Allmänt 15.07.2007 2 Kommentarer

  När Asdrubal Granado blev bestulen på sitt id-kort trodde han inte det skulle vara något problem att få ett nytt. Men tre postkontor och två banker har nekat honom nytt kort. Med nya regler har tusentals personer drabbats,. Den otroliga historien berättas av tidningen City.

  Asdrubal är född i Chile och har bott i Sverige i 20 år. Han har tidigare fått två id-kort utan problem men när han nyligen gick till Postens Svensk Kassaservice i Skärholmen för att ersätta ett stulet kort var det tvärstopp.

  – Jag hade med mig personbevis och mitt chilenska pass. Dessutom följde min bror med mig för att styrka min identitet. Han hade svenskt id-kort och ett personbevis. Det dög inte. Kassörskan sa att personbeviset inte bevisar vårt släktskap, det trots att vi har samma efternamn.Samma svar fick han på två andra postkontor och två banker.

  – Det är hopplöst. På ett kontor sa kassörskan att min enda chans att få id-kort är att jag gifter mig med någon som har ett svenskt id-kort. Det är ju absurt, säger Asdrubal till City.

  Ibland överträffar verkligheten dikten. Man tror inte det är sant. Själv har jag ett ID-kort i reserv, eftersom jag har insett att man inte klarar många dagar utan ett sådant. Det finns visserligen en statlig utredning om ska underlätta för invandrare och flyktingar att få id-kort. Men förslaget lämnas först 31 december. Det verkar som om Asdrubal får vänta på sitt id-kort. Eller gifta sig, med en tjej som har ID-kort. Om man kan gifta sig utan ID-kort!

  Andra bloggar om: , ,

 • För mig, som har vänner i ledande ställning i såväl öppen som privat vård, är det här ingen nyhet. Potentiellt vårdkrävande patienter nekas privat vård, enligt en artikel i SvD

  Anledningen är enkel. De privata vårdföretagen får betalt per åtgärd, till exempel en höftledsoperation. Då är inte potentiellt vårdkrävande grupper, exempelvis överviktiga, intressanta. De återremitteras till den offentliga sjukvården, som inte kan neka någon. Det borde inte förvåna, inte ens en politiker med någon form av tankeverksamhet.

  – Jag blir jätteupprörd men nu har vi bevis för det som vi misstänkt så länge, att man fuskar och utestänger patienter som är tidskrävande, säger Pia Lidwall (kd), ansvarig för äldresjukvården i Stockholms läns landsting, till Svenska Dagbladet.

  Kd brukar argumentera för en privatisering av vården. De borde åka på studiebesök till USA, där större delen av vården är privatiserad. Där ses de höga sjukvårdskostnaderna som ett stort problem.

  Andra bloggar om: , ,