Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » juli
  • I en ny rapport slår experter på cancer inom WHO fast att solarier är cancerframkallande. Ungefär på samma sätt som senapsgas, tobak eller andra kända cancerframkallande ämnen, skriver GP. Den gamla diskussionen om att införa en åldersgräns har tagit fart på nytt.

    Risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer, ökar med 75 procent för den som börjar sola i solarium före 30 års ålder, enligt studien som presenteras i den brittiska medicintidskriften The Lancet Oncology, läser jag i en TT-artikel.

    Rapporten kan medföra att fler länder nu får stöd för att införa åldersgräns för att få sola i solarier, enligt GP. I midsommarveckan införde Tyskland 18-årsgräns, något som redan gäller i Frankrike och Portugal. Skottland införde en sådan gräns i maj.

    I Sverige rekommenderar Strålskyddsmyndigheten, SSM, 18-årsgräns. Den statliga utredningen om en nationell cancerstrategi förordade också en 18-årsgräns. En sådan gräns föreslås också i Miljömålspropositionen som läggs fram nästa år. Skälet är att förebygga de allt vanligare fallen av hudcancer, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Trots att jag inte hänger på Systembolaget speciellt ofta så har jag två gånger sett när butikskontrollanter tagit snattare vid utgången. Det ger ordet självbetjäning en ny dimension. Stölderna har ökat när Systemet övergått till självplocksbutiker, berättar GP. TT har gjort en notis av GP:s artikel.

    Förra året anmäldes 536 stölder från systembolag i Västra Götaland. Tio år tidigare var de 93 stycken. Det betyder att mer än var tjugonde butiksstöld i länet sker från det statliga monopolet, skriver GP.

    Explorer, de allra billigaste whiskysorterna och flaskor med Marinella finns bland de mer stulna varorna.

    Flera motiverar stölden med sitt missbruk, att de saknar pengar eller har nekats köpa vid ett tidigare tillfälle.

    Att införandet av självplocksbutiker skulle leda till fler stölder fanns med i beräkningarna när ombildningarna inleddes.

    – Självplocksbutikerna har andra fördelar. Då får man ta det goda med det onda, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till GP.

    Det enda som förvånar mig är att snattarna inte tar lite mer exklusiva varor när de ändå håller på.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Själv har jag inte druckit mjölk sedan jag började kunna försvara mig själv, men jag kanske får tänka om. Coca-Cola ska lansera kolsyrad mjölk med fruktsmak, läser jag i Sydsvenskan och i ATL.

    Förhoppningarna finns i alla fall när den nya produkten nu lanseras på den amerikanska marknaden under namnet Vio. Drycken uppges smaka ”födelsedagsfest hos en isbjörn”.

    Den ska marknadsföras som en hälsodryck och säljs just nu i delikatessbutiker och naturlig mataffärer i New York, skriver ATL.

    Jag tror att uttrycket ”naturliga mataffärer” betyder affärer för ekomat, som är stort i USA.

    Andra bloggar om: ,

  • Årets äppleskörd blir mindre än normalt. Det visar prognoser från den ekonomiska föreningen Äppelriket. Minskningen väntas bli cirka 20 procent jämfört med förra året, läser jag i en TT-artikel.

    En normalskörd brukar uppgå till 20 000 ton. Så mycket äpplen blir det inte i år. Värst ser det ut för äppelsorterna Aroma och Signe Tillisch som minskar med cirka 35 procent.

    Till skillnad från äppelskörden så ökar päronskörden kraftigt. Mest ökar sorten Clara Fries där skörden blir omkring dubbelt så stor som förra året. Päronblommorna brukar bli bra pollinerade vartannat år. Och i år är det ett bra år, skriver SvD.

    Andra bloggar om: , ,

  • Detaljhandelns omsättning ökade i juni med 5,4 procent jämfört med samma månad i fjol, mätt i löpande priser, berättar TT. Jag vet inte om det kan tas som någon vändning i konjunkturen, eller om ökningen beror på andra faktorer. Vissa bedömare tror till exempel att ROT-avdrag och minskat utlandsresande står för en stor del av ökningen.

    Den mest oväntade ökningen står sällanköpshandeln, järn- bygg- möbel- och färghandeln, för. Den ökade med 5,6 procent i löpande priser, skriver GP.

    Även för sko- och klädhandeln har juni månad varit positiv. I löpande priser gick klädhandeln upp 7,8 procent och skohandeln 7,4 procent.

    – Fortfarande har många jobb, många har mer pengar att spendera i år jämfört med förra året tack vare skattesänkningar. Vi stannar också hemma i Sverige under semestern i större utsträckning och konsumerar här. Sedan har vi ROT-avdraget som gör att fler investerar och renoverar sina hem, säger Nora Prochazka från HUI till Ekot.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det finns inga gratisluncher, lär Winston Churchill ha sagt. Det samma gäller för de mobiltelefoner som är ”gratis”.

    Reklamen för så kallade gratistelefoner där man samtidigt tvingas teckna dyra abonnemang är vilseledande. Det menar Konsumentombudsmannen, KO, som kräver ett totalstopp och hotar med domstol, läser jag i DN. SvD:s E24 har en liknande artikel.

    – Det man säljer är inte huvudsakligen telefonen utan abonnemanget. Även om jag tappar min telefon så löper abonnemanget som kan kosta mellan 4000 till 13 000 kronor, säger Agneta Broberg, ställföreträdande Konsumentombudsman.

    De fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre har nu fram till och med den 13 augusti att svara på KO:s krav på ny marknadsföring.

    – Om vi inte kommer överens med operatörerna tar vi frågan till marknadsdomstolen och det finns en ganska klar praxis, den här typen av marknadsföring är inte tillåten, säger Agneta Broberg.

    Bland annat kräver KO att man inte får beskriva en produkt som kostnadsfri om det slutliga priset är ett annat.

    Anledningen till att man reagerat först nu är för att Konsumentverket tidigare haft en uppgörelse med mobiloperatörerna om marknadsföreningen av mobiltelefoner. Det senaste avtalet slöts år 2005.

    År 2007 inleddes nya förhandlingar som nu, två år senare, har strandat. Enligt Agneta Broberg har frågan om gratistelefonerna varit en stridsfråga där man inte kunnat komma överens, skriver DN.

    Det vore bra om det kan bli slut på oskicket. Det har antagligen lett många, framför allt unga, in i en skuldfälla.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Måste du förnya ditt pass till semestern – se till att ha god tid på dig. En ny lag som innebär att alla måste lämna fingeravtryck har gjort kötiderna allt längre, läser jag i SvD.

    – Det finns en del problem, vissa har svårt att lämna fingeravtryck, säger Jan Ingemarsson på passexpeditionen hos polisen i Stockholm city.

    För en del gamla och sjuka kan det vara svårt att lämna något avtryck överhuvudtaget.

    – Problemen är större än vi hade tänkt oss. Det är svårare för äldre att lämna fingeravtryck med kvalité eftersom en del har torr hud. Vi har funderat på att inför en övre åldersgräns. Det kan också vara problem för de som tar en del cancermediciner som gör huden torrare, säger Jan Ingemarsson, vikarierande gruppchef på passexpeditionen i Stockholm city till tidningen.

    I grunden verkar det snarast som brister i den tekniska lösning man valt, tänker jag.

    Andra bloggar om: , ,

  • De senaste veckornas kronlyft är goda nyheter för svenska charterresenärer i euro- och dollarländer. Står sig kronförstärkningen faller matpriserna i höst, skriver TT.

    – Förklaringen är ökad optimism om att raset för världsekonomin nu verkar vara på väg att bromsas upp på allvar. Det har vi också sett på börsen som gått riktigt bra den senaste tiden, säger Torbjörn Isaksson, analytiker på Nordea.

    Livsmedelspriserna var i juni enligt Statistiska centralbyrån (SCB) 2,9 procent högre än i juni förra året. Men kronförstärkningen innebär att förutsättningarna för lägre livsmedelspriser ökat rejält och det gäller främst priserna på frukt och grönt, choklad och kaffe.

    – Men vi kan nog hoppas på en bred nedgång för matpriserna om kronförstärkningen håller i sig, för det ser dessutom ut att bli ett gott skördeår i Europa, säger Tomas Svaton, som är vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, till TT.

    Andra bloggar om: ,

  • All post till Statsministern diarieförs, och kan läsas av alla, såvida den inte hemligstämplas. Det är en del av den svenska offentlighetsprincipen. Tidningarna gör det rutinmässigt, och DN återger ett brev som skrivits av en 5-åring.

    ”Hej Fredrik! Jag heter William och är fem år. Kan inte du bestämma att affärerna slutar sälja godis. Så att jag sparar mina pengar och kan köpa ett armband och magiska tärningar.” Så skriver en ung man till statsminister Fredrik Reinfeldt.

    Reinfeldt svarade. Att han inte tände på förslaget framgår av hans svar i artikeln.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att digitalkameror inte klarar kyla är ett generellt problem, och ingen nyhet. Set är LCD-skärmen, och batterierna, som fungerar sämre när dt blir kallt. Samma problem drabbar ibland mobiltelefoner.

    Nu har ARN, Allmänna reklamationsnämnden avgjort ett ärende som berör problemet, läser jag i GP.

    En man i Värmland köpte i vintras en kamera för drygt två tusenlappar från nätbutiken Dustin. Efter en tid upptäckte köparen att den inte fungerade när temperaturen kröp under nollstrecket.

    Kunden ville häva köpet, men butiken sa nej med hänvisning till att den lagstadgade ångerperioden på två veckor hade löpt ut och att problemet var generellt.

    ARN gav kunden rätt. ”Att en kamera som säljs i Sverige, där utomhustemperaturen under stora delar av året kan förväntas ligga under noll grader, inte fungerar vid så låga temperaturer är en sådan egenskap som köparen måste kunna räkna med att bli upplyst om före köpet”, fastslog nämnden.

    Butiken uppmanades att häva köpet och ge kunden pengarna tillbaka, enligt GP.

    Andra bloggar om: , , ,