Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Allmänt
  • EU:s konsumentmyndigheter har tillsammans granskat 352 jämförelsesajter för resor. Vårt svenska konsumentverk har deltagit i granskningen och tittat närmare på tio sajter berättar verket i ett pressmeddelande.

    Det är framför allt olika ”rankningar”, och därigenom presentationen av sökresultaten, som ses som problematiska.

    – Jag såg framför allt att det är oklart hur rankningen av sökresultat på resesajterna tas fram. Om rankningen sker utifrån ”populäraste” eller ”bästa” vill man ju som konsument veta att det verkligen är en riktig bedömning av kvaliteten. Nu är det på många ställen väldigt oklart hur bedömningen går till, säger Sanna Jonasson, jurist på Konsumentverket.

    Det är lätt att tänka sig att ett reseföretag kan betala för att hamna högt upp bland sökresultaten.

    Nu följer myndigheterna upp resultatet och kontaktar företagen med brister på sina sajter. Processen kan se olika ut i de medverkande länderna, men i Sverige får företaget först en chans att rätta sig frivilligt. Om det inte sker kan Konsumentverket överväga att gå vidare med rättsliga åtgärder, som till exempel att stämma ett företag, skriver verket.

    En rapport om EU:s hela granskning kan du hitta här.

    Andra bloggar om: , , ,

  • kuvertAtt posten, eller Postnord som de numera heter, har problem med utbärningen är knappast någon nyhet. Tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) har utökat sin tillsyn efter många klagomål och Postnords vd Håkan Ericsson erkänner att de har problem.

    Vad händer om brev inte kommer fram i tid?

    Vi kan drabbas på många sätt. Det är inte bara kallelser, exempelvis till läkaren, som kan komma för sent. Post kan också få juridisk betydelse. En räkning som kommit på avvägar kan gå till inkasso, ett försenat inkassobrev kan göra att ärendet går vidare till kronofogden, och så vidare.

    Vem tar ansvar för att posten inte fungerar?

    Andra bloggar om: , ,

  • svampplockDet väder som de flesta kallar dåligt, med regn och låga temperaturer, har hittills varit finväder för svampentusiasterna. Många svampar har kommit tidigt och plockarna kan se fram emot ett rekordår, enligt en TT-artkel.

    På webbplatsen Svampguiden ser jag rapporter om bland annat champinjoner, soppar som karljohan, kremlor och kantareller.

    Du vet väl att du inte behöver ha svampböcker i korgen när du ger dig ut för att plocka. Det räcker med din smarta mobil. Numera finns det flera appar, både för iPhone och Android, som hjälper dig bestämma vilka svampar du stöter på.

    Andra bloggar om: , ,

  • frimarkePosten, företaget som inte vill att vi ska skicka brev, höjer brevportot med en krona från 1 april. Det är SvD som kommer med nyheten (i en låst artikel) men den refereras av TT.

    Men viktgränsen för ett enkelt porto höjs samtidigt, från 20 till 50 gram. Senast portot höjdes var 2009.

    Men frimärken, märkta brevporto, som köpts före portohöjningen lär väl fortsätta gälla, utan tillägg.

    Andra bloggar om: , ,

  • Den segslitna frågan om det ska vara en så kallad privatkopieringsavgift även för mobiltelefoner avgörs nu inför rätta, berättar SR Kulturnytt. Tidigare har förhandlingar mellan mobiltillverkarnas organisation MTB och rättighetsinnehavarnas organisation Copyswede brutit samman.

    Frågan om det ska finnas kopieringsavgift för mobiler är inte självklar. Avgiften infördes på kassettbandens tid, för att kompensera rättighetsinnehavarna för kopiering av LP-skivor och har senare även börjat gälla hårddiskar, CD-skivor och USB-minnen. Men kopiering är tillåten för privat bruk, utan avgift. Att om exempelvis musik kopieras till mobilen är kopiering för privat bruk eller inte verkar vara knäckfrågan.

    Ett avgörande lär komma småningom, men oavsett utslaget kommer det nog att överklagas.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Precis som de senaste åren är det hantverkstjänster som dominerar ärendena hos Allmänna reklamationsnämnden, ARN, enligt statistik som nämnden tagit fram åt SvD. Efter hantverkstjänster hamnar försäkringar, köp av begagnade bilar, flygresor, paketresor och köp av mobilabonnemang och mobiler, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: ,

  • Konsumentnyheterna under det första halvåret dominerades stort av den så kallade hästkött-skandalen. Det handlade om att produkter som vi trodde innehöll nötkött, bland annat lasagne, i själva verket innehöll en hel del hästkött.

    Det är i och för sig inget fel på hästkött, det är gott och inte mindre näringsrikt. Men produkterna var feldeklarerade, där låg det stora felet. Företagen bakom konsumentprodukterna hade inte undersökt vilket kött de köpt in. Det kanske inte är så konstigt, den här typen av fusk hade inte avslöjats tidigare. Även Livsmedelsverket och kommunernas livsmedelskontroll togs på sängen, kontrollen var hittills helt inriktad på hygienaspekter.

    Avslöjanden av fusk av liknande slag fortsatte under året, den senaste varningen kom i mellandagarna. Det uppmärksammades bland andra av Ekot.

    En sak som bekymrat mig under året är alla steg mot övervakningssamhället. Det handlar inte bara om alla de avslöjanden om NSA-övervakning som kommit via visselblåsaren Edward Snowden. I vissa länder har reaktionerna varit intensiva, inte minst avslöjanden om avlyssning av höga politiker i Brasilien och Tyskland. Men här i Sverige har i stället röster höjts som undrat varför regeringen håller tyst.

    Men tystnaden är inte så konstig, FRA är en viktig samarbetspartner till NSA. FRA-lagen, som jag tidigare kritiserat, ger FRA möjligheter att övervaka, och skicka uppgifterna vidare, som vi har svårt att överblicka.

    I november avslöjades att Säpo ville ha direkt åtkomst till data hos mobil- och internetoperatörer, något som jag kritiserat under rubriken ”Nobba storebror”. Säpo ville till och med ha avtal som gjorde själva förekomsten hemlig. Lyckligtvis drog sig många operatörer ur efter avslöjandet.

    Regeringen fortsätter att skapa en ny klass av nyfattiga. Det sker genom utförsäkringar, höjda a-kasseavgifter och olikheter i skatter. Men tankevurpan består i att regeringen inte vill skilja på socialförsäkringar och bidrag. Pension är inget annat än uppskjuten lön och sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen är sociala försäkringar som vi och arbetsgivare betalar med avgifter. Avgifterna som vi betalar för det ska betala försäkringarna och inte användas till skattesänkningar.

    Regeringens arbetslinje grundar sig på he(M)kokta resonemang som inte har något stöd i praktiken eller i forskning. Dessutom fungerar den inte. Det handlar om ett gigantiskt socialt experiment som drabbar utsatta grupper hårt. Människosynen är avgrundsdjup. Vi får hoppas på en ändring i nästa val, men skillnaden mellan alternativen verkar ännu hårfin.

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Folketinget har beslutat halvera skatten på öl och läsk från den 1 juli i ett försök att komma åt gränshandeln mellan Danmark och Tyskland, berättar TT.

    Skatten på läsk sänks samtidigt med 15 procent på öl. Enligt samma plan avskaffas skatten på läsk helt och hållet nästa år.

    Vad det innebär i praktiken är svårt att veta, det framgår inte av artikeln. Men en genomsnittlig barnfamilj beräknas spara 600 danska kronor per år – 500 kronor i lägre skatt på läsken och hundra kronor på ölen.

    Svenskar brukar ofta åka till tyska butiker för att köpa billig alkohol. Frågan är om de nu jan lockas att handla i Danmark i stället.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Skandalen rullar vidare. Bland annat rapporterar nu TT att hästkött misstänks i storköksprodukter och den stora leverantören, Martin & Servera har dragit in Lasagne som kommer från samma leverantör som Findus köpt från. Livsmedelsverket har ännu inte beslutat om eventuella polisanmälningar, men även de stora matkedjorna riskerar dras med, berättar TT (GP, HD, SvD, Ekot).

    Inför ett ”djurens FBI” som kontrollerar Europas inre marknad av livsmedel. Förslaget kommer från EU-politikern Marit Paulsen, FP, i en intervju i DN. Hon anser att fusket är mer utbrett än vi tror.

    Livsmedelsverket har beslutat om provtagning av köttprodukter som finns ute i butik för att undersöka om de innehåller hästkött. I undersökningen ingår olika slags produkter och märken, skriver verket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av DN.

    Skandalen har också gett upphov till andra diskussioner. SvD:s matskribent Henrik Ennart tycker att det är dags att införa kännbara straff för matfuskare. I lantbrukets tidning ATL spekuleras i om skandalen kan stärka varumärket svenskt kött.

    Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

  • I Sverige stjäls omkring 600 000 julgranar, enligt LRF:s beräkningar som refereras av TT. Ju längre norrut i landet, desto fler stulna granar.

    Det är tradition som får många att hämta sin gran från någon annans skog.

    – Man har alltid gått ut och tagit en gran. Sedan är allt som är förbjudet spännande, säger Ann Larsson på LRF till P4 Jämtland.

    I och för sig kan jag förstå dem. I år kostar en gran i Stockholm från 300 kronor, och uppåt.

    Andra bloggar om: