Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » april
 • potatis Potatisbranschen jobbar intensivt för att potatisen ska få en mer framträdande plats på matbordet. Det senaste är att årets första färskpotatis ska auktioneras ut på nätet. TT och ATL berättar om jippot.

  Troligen sker det någon gång den 5-8 maj, meddelar branschorganisationen Svensk Potatis. Det är första gången det blir nätauktion.

  – Vi har varje år försökt göra lite jippo kring den första potatisen. I år vill vi ge så många som möjligt chansen att vara med och bjuda, antingen på plats på auktionen eller hemma vid datorn, säger ordföranden Lars Elofson till TT.

  Jag har tidigare hävdat att potatisen är dåligt behandlad, och då menar jag inte i bokstavlig mening. Potatis säljs som just potatis, oftast varken mer eller mindre. Men svensk potatis jobbar på.

  De har bland annat sponsrat ett forskningsprojekt, vid Restauranghögskolan i Grythyttan, där knölens smakegenskaper kartlades. Målet är att kunna göra bättre beskrivningar på olika sorters smak.

  Bra, men jag har fortfarande inte sett några bättre deklarationer för potatis, det har jag bloggat om tidigare. Jag skulle till exempel vilja ha information om kokegenskaperna för den sort jag köper.

  Jag tycker att branschen borde börja i rätt ände, och se till att vi får bättre information om potatisen i butiken, innan de satsar på jippon.

  Andra bloggar om: , , ,

 • svensk_flagga Bruna bönor och löjrom kan snart göra sällskap med notabiliteter som parmaskinka och fetaost. Svenska produkter i sällskapet är hushållsost, falukorv, skånsk spettkaka och sveciaost. Alla har skyddad geografisk beteckning eller är en garanterad traditionell specialitet, namnskydd som vi lite slarvigt brukar kalla det.

  Ska vi vara helt korrekta gäller det beteckningarna ”Bruna bönor från Öland” och ” Kalix löjrom”. Ansökningar har skickats till EU-kommissionen för godkännande, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. TT berättar om saken i en notis.

  Själv tycker jag att det är synd att vissa namnskydd har tagits bort, till exempel wienerkorv. Det tidigare svenska namnskyddet innehöll ett kvalitetskrav som numera är borta, eller EU-anpassat som det brukar heta när något bra försvinner.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Hund&katt2 En hundägare måste id-märka och registrera sin hund i det så kallade hundregistret. Det kostar 70 kronor men nu kan du göra registreringen via nätet, med hjälp av e-leegitimation.

  Att man måste registrera hunden känner inte alla till. Du kan läsa mer om registret på Jordbruksverkets webbplats.

  Andra bloggar om: , ,

 • Meddelandelån, sms-låneföretaget jag en gång anmälde till KO, har brutit mot ett föreläggande och ska därför betala ett vite på 400 000 kronor. Det anser KO enligt ett pressmeddelande.

  Enligt god marknadsföringssed är det inte tillåtet att marknadsföra krediter med snabbhet som avgörande argument. Därför ingrep Konsumentombudsmannen, KO, mot Meddelandelån i januari sedan bolaget i sin reklam lovat ”pengarna inom tio minuter”.

  KO utfärdade ett förbudsföreläggande förenat med ett vite om 400 000 kronor vilket bolaget godkände. Det innebar att bolaget gick med på att inte fortsätta marknadsföra krediter genom att lova snabba pengar.

  Men trots det kunde KO konstatera att Meddelandelån så sent som den 26 mars gjorde reklam igen genom att denna gång lova, ”Snabblån” och ”pengarna inom 15 minuter”.

  Inte heller detta är tillåtet och därför går nu KO till tingsrätten för att få vitet på 400 000 kronor utdömt, skriver KO.

  Det är väl ingen hemlighet att jag anser sms-lånen, eller vad de än kallas, som en modern form av ocker som borde förbjudas. Därför blir jag glad varje gång jag läser om Konsumentverkets aktiviteter mot oskicket.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Jag har tidigare bloggat om tv-tävlingar som egentligen är maskerade lotterier. Det kan se ut som en enkel tävling, men det kostar pengar att få försöka lämna sitt svar och höra att du inte kom ända fram. Jag tycker illa om falsk marknadsföring, och en artikel i GD ger mig anledning att ta upp saken igen.

  GD berättar om en kvinna som, på grund av okunskap och språksvårigheter, ringde till tävlingen ”Ringaling” ett stort antal gånger. Resultatet blev en telefonräkning på 10 000 kronor.

  Jag tycker att det är fråga om rena lotterier, och att de borde marknadsföras som sådana – klart och tydligt. Men genom sin konstruktion faller de, precis som öresauktionerna, utanför dagens lagstiftning. Det borde vara dags att ändra på det!

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Mercedes Mercedes-Benz Sverige AB marknadsför sina bilar som ”miljövänliga”. Det strider mot lagen, menar KO som nu stämmer bolaget i Marknadsdomstolen. Det skriver KoV i ett pressmeddelande.

  Det är inte tillåtet att använda svepande formuleringar som ”miljövänlig”, ”gynnar miljön” och ”bra för miljön” när det handlar om en produkt som typiskt sett innebär en belastning för miljön, menar KO.

  KO menar att bara för att en bil i skatterättslig mening kallas ”miljöbil” innebär det inte att bilen får marknadsföras med påståenden som till exempel ”miljövänlig”.

  KO konstaterar också att det ställs höga krav för att få marknadsföra produkter med miljöargument och då räcker det inte att bara komma med svepande formuleringar. Den miljöinformationen som lämnas i reklamen är till exempel inte tillräckligt utförlig och därför strider den mot god marknadsföringssed, menar KO.

  Alternativt rör det sig om vilseledande marknadsföring eftersom bolaget lämnat vilseledande uppgifter om bilarnas positiva påverkan på miljön, skriver KoV.

  Även GP har en artikel om detta.

  KO, Mercedes, Bil, Miljöargument, Marknadsföring

 • Köttklistret, Trombin, anser jag vara onödigt i livsmedel. Den enda funktion det verkar ha är att lura konsumenter. Köttbitar som annars skulle bli ”spill” kan klistras ihop till en ”hel” bit. Mindre spill, är industrins argument. Varför inte spillet kan användas på annat sätt har de inte förklarat.

  EU-kommissionen har röstat för köttklistret men svenska EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) tog upp frågan i sitt utskott, Miljöutskottet, i form av ett nytt förslag som i praktiken gör att klistret inte kan användas.

  Till min glädje får jag veta att Miljöutskottet antagit Åsa Westlunds förslag med 31 ja-röster mot 21 nej-röster. Jag hörde först nyheten på Ekot men SvD och TT tar också upp nyheten

  Det innebär att en omröstning ska ske i hela parlamentet. Omröstningen kommer i maj. Om förslaget samlar 2 tredjedels majoritet, faller kommissionens tidigare beslut.

  Åsa Westlunds ska ha all heder för sitt arbete. Vi får väl hoppas att M och FP tar sitt förnuft till fånga, partierna har tidigare sagt att de ska rösta för klistret.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Tom ficka Vinterns elprisrally har gett problem för allt fler. Mänga elbolag har skickat brev till sina kunder och erbjudit avbetalningsplaner.

  Trots det ser man en kraftig ökning i antalet fall runt om i Sverige där det gått så långt att elen stängts av, berättar Ekot.

  Tommy Johansson avdelningschef på Energimarknadsinspektionen och han tror att det är det rekordhöga elpriset är den största anledningen till att många får problem.

  – Priserna har nått en nivå som aldrig tidigare varit på en svensk elmarknad, det slår ju naturligtvis hårt mot en familj som inte har så stora ekonomiska marginaler, säger Tommy Johansson till Ekot.

  Men problemet är djupare än så. Den avreglerade elmarknaden fungerar inte, enligt min uppfattning. Det stora problemet är att de stora elbolagen kan styra priserna, vi har ett oligopol. Den nordiska elbörsen, som sägs garantera rätta priser, är bara ett skämt.

  Det skulle inte förvåna mig om elpriserna blir en (liten) valfråga.

  Andra bloggar om: , ,

 • Jodå, du läste rätt! Jag måste erkänna att jag först gnuggade ögonen och undrade om jag läst rätt. Värmekudde och en brödfabrikant? Men det visar sig att Leksandsbröd under hösten haft en kampanj där man fick en värmekudde, som de tydligen inte testat själva först.

  Kudden är avsedd att värmas i mikron. Men blixtlåset i kudden har metalldelar, och då vet alla som stoppat något av metall i sin mikro vad som händer – det blir gnistor och rök kan uppstå!

  Kunder uppmanas nu att returnera kudden till Leksandsbröd. Som ersättning får man en brödburk för rektangulärt bröd.

  Mer information finns på Leksandsbröds webbplats.

  Andra bloggar om: , ,

 • Telekom 24.04.2010 1 Kommentar

  Snart kommer det att gå snabbare att flytta telefonnummer mellan olika telebolag. Det har kommunikationsmyndigheten PTS beslutat, berättar myndigheten.

  Det ska få ta maximalt tre arbetsdagar att flytta privatnummer för fast telefoni och maximalt tre arbetsdagar att flytta privat- och företagsnummer för mobiltelefoni. För företagsnummer för fast telefoni gäller att det ska få ta maximalt tio arbetsdagar.

  I dag får flytt av telefonnummer mellan olika telebolag ta maximalt 15 arbetsdagar för fast telefoni och maximalt fem arbetsdagar för mobiltelefoni.

  Goda råd för konsumenter som funderar på att byta telebolag finns på Konsumenternas tele- tv- och Internetbyrås webbplats.

  Andra bloggar om: , ,