Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » februari
  • musik En utredning föreslår ett nytt statligt verk, med det tvetydiga namnet Statens musikverk. Det rör sig alltså inte om ett musikaliskt verk utan om ett nytt statligt verk. Allt solklart?

    Jag kunde inte låta bli att dra på mungiporna när jag läste nyheten i Riksdag & Departement. Utredningen handlar om vad som ska ske när regeringen lägger ner Rikskonserter. Utredningen föreslår att Statens musiksamlingar ska ta på sig rollen som samordnare. Samtidigt som uppdraget förändras byter myndigheten namn till Statens musikverk, skriver R&D.

    Med ett sådant namn kommer många roliga missförstånds att uppstå. Tänk dig att ringa upp någon och säga att du ringer från Statens musikverk. Guldläge för roliga kommentarer från den som svarar.

    Andra bloggar om:

  • Dammsugarslang Testfakta har låtit testa sex dammsugare av välkända märken plus en uppstickare från Clas Ohlsson, och testet publiceras i flera tidningar. Den viktigaste slutsatsen är att ett smart munstycke spelar större roll för dammsugarens förmåga än vad motoreffekten gör.

    I testet, och enligt standard, mäts dammsugarnas effektivitet med sugkraft i förhållande till motorstyrka. Men det är helt rättvisande.

    En dammsugare är också beroende av ett bra luftflöde; dålig lufttillförsel – sämre dammupptagning. Testets bästa dammsugare, Siemens Parquet, är ett tydligt exempel på det. Den har varken högst sugförmåga eller bäst effektivitet, men mycket tack vare ett bra luftflöde presterar den ändå bäst, skriver Testfakta.

    Som vanligt har Testfakta och tidningarna tabeller som sammanfattar resultaten. Men märkligt nog redovisar DN inte luftflödet i tabellen, trots slutsatsen. Ingen av artiklarna berättar heller vad vi bör titta efter när det gäller munstyckets utformning. Det enda vi får oss till livs är att hund- och kattägare bör skaffa sig ett munstycke med roterande borstar.

    Andra bloggar om: ,

  • Den 25 februari trädde ekodesignkraven för enkla digitalboxar i kraft inom EU, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande. Det innebär att de enkla digitalboxarna får dra maximalt 5 W i aktivt läge och 1 W i standbyläge, något högre vid extra funktioner.

    De produkter som inte uppfyller dessa krav får inte längre tillverkas eller importeras för användning inom EU. När Energimyndigheten testade digitalboxar visade det sig att vissa drog lika mycket oavsett om de var på eller i standby.

    Testerna visar att en del digitalboxar kan dra mer energi per år än en medelstor TV på grund av hög standby-effekt.

    Andra bloggar om: , ,

  • Sverker Olofsson, frontfigur i Svt:s konsumentprogram Plus, lämnar programmet efter vårsäsongen. Med start i höst kommer han i stället att leda ett helt nytt intervjuprogram i SVT. Det är helt naturligt Svt:s Rapport som kommer med nyheten som också gett visst eko i pressen.

    Det kanske inte är konstigt att nya uppgifter hägrar, han har varit programledare i Plus sedan 1987. Men jag kommer att sakna hans no-bullshit-stil när han ställt ansvariga mot väggen i programmet. De har sällan lyckats slingra sig.

    Ve som ska bli programledare i hans ställe är ännu oklart . Undrar om han tar soptunnan med sig?

    Andra bloggar om: , , ,

  • Genom att införa timvis avläsning av elmätaren hoppas regeringen kunna minska elförbrukningen under toppbelastning, berättar Ekot. TT refererar i en artikel som får stor spridning.

    – Syftet är att vi som elkonsumenter ska bli lite mer medvetna om när det är höga och när det är låga elpriser. Därför skulle man ha dels rörliga priser, men också timvis mätning. Då skulle jag som konsument kunna se att nu är priset så högt att nu sätter jag på tvättmaskinen på natten. Vi skulle kunna ha smarta hushållsapparater som kunde läsa av när det är höga elpriser, och då drar man ner förbrukningen, säger näringsminister Maud Olofsson (C) till Ekot.

    Frågan är hur stor betydelse detta kan få. Topparna brukar vara på morgonen och under sen eftermiddag. Det är då vi lagar mat. Det lär regeringen knappast kunna ändra på. Frågan är om det här inte bara är ett hugskott från näringsministern.

    Uppdatering: Även GP har en artikel om förslaget. De har till och med rubriken ”Happy hour på el nästa år?”

    Andra bloggar om: , ,

  • Scampi Jätteräkor, som också kallas tigerräkor eller scampi, bär på ett virus som kan hota svenska skaldjur. Det är Hallandsposten och GP som berättar om saken och TT refererar i en artikel som publiceras i många tidningar. Miljöaktuellt sätter till och med rubriken ”Nu kommer mördarräkorna”.

    Viruset kommer till Sverige med råa, frysta tigerräkor som importeras som livsmedel från asiatiska odlingar. För människor finns ingen risk att smittas.

    Det gäller att se till att inte räkor, eller rester från dem, inte hamnar i svenska vattendrag. Slänger du dem bland hushållssoporna är risken liten, eftersom hushållssopor bränns. Men jag kan tänka mig att viruset kan spridas via avloppssystem som inte renas ordentligt. Och jag undrar om resterna kan komposteras.

    Ett annat problem är att räkorna används som bete av sportfiskare. Men det är förbjudet, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande som manar till allmän försiktighet.

    Att jag inte köper jätteräkor har ursprungligen helt andra orsaker, som jag skrivit om i en krönika. Men nu har jag fått en anledning till.

    Andra bloggar om: , ,

  • Sveriges största lokaltrafikföretag, SL, väljer att kompensera sina resenärer med en veckas resande efter den senaste tidens kaos i trafiken. Det skriver finanslandstingsrådet och ledamöter av SL:s styrelse på DN debatt.

    Det motsvarar en rabatt med 160 kronor på ett 30-dagarskort, som då kommer att kosta 530 kronor i stället för 690 kronor. För den som betalar reducerat pris kommer kortet att rabatteras till 320 kronor. De resenärer som har köpt säsongskort eller årskort kommer att kompenseras på motsvarande sätt, skriver de.

    Några närmare detaljer framgår inte av artikeln, men det är tydligen bara de som löst olika periodkort som kommer att kompenseras.

    Det återstår att se om övriga lokaltrafikföretag följer efter.

    Uppdatering: Även Västtrafik, som likt SJ slopade resegarantin under helgen. har ändrat sig, läser jag i GP. Resegarantin återinförs retroaktivt och alla resenärer kommer att kompenseras generellt. Hur är ännu oklart.

    Andra bloggar om: ,

  • Nyligen slopade SJ sin resegaranti med hänvisning till ett extremt väderläge. Beslutet kritiserades bland andra av KO som hävdade att garantin inte kunde slopas.

    Nu backar SJ från beslutet, berättar Tv4-nyheterna och citeras av TT i en artikel i många tidningar. Alla ska få ersättning, uppger nu SJ, även de som redan slängt sina biljetter.

    – De ska gå in på vår hemsida och reklamera det här även om man inte har biljett eller så ska man ringa till vår kundtjänst så kommer de att hjälpa till, säger Dag Rosander, presschef på SJ till Tv4.

    Garantin gäller för förseningar över 60 minuter. Resenären får 25 procent av resans kostnad i ersättning. Är förseningen över 120 minuter ersätts 50 procent av resans värde, skriver TT.

    SJ:s styrelse kunde knappast göra något annat. Hela företagets trovärdighet var på väg att raseras. Vi kan bara hoppas de backar om sitt krångliga och dyra biljettsystem också.

    Andra bloggar om: ,

  • Boktrave För mig har bokrean med tiden blivit en trist historia. Förr lusläste jag reakatalogerna, kompletterade mitt bibliotek och gjorde fynd. Jag har berättat om det tidigare.

    Numera är bokrean bara en urvattnad tillställning som sett sina bästa dagar. Billighetsupplagor i usel kvalitet, framtagna för rean, och utförsäljning av det som under året skulle bli ”bästsäljare”.

    Chansen att göra några fynd är borta. Jag slänger reakatalogerna direkt, precis som de senaste åren.

    Förra året köpte jag inte en enda titel. I år tänker jag köpa en, en aktuell världsatlas åt mina barn. Den kan de ha nytta av i läxarbetet, och hos Coop kostar den under 70 kronor.

    Trots detta är det några tidningar som fortfarande försöker sig på att rekommendera några titlar. Andra ägnar sig åt att granska rean ur en eller annan vinkel.

    Men för mig är det numera mer spännande att besöka ett antikvariat, där kan jag tillbringa timmar.

    Andra bloggar om: , ,

  • De låga räntorna har drivit upp priserna på bostäder. Når räntan går upp väntar många att priserna på bostäder kommer att falla, och att många kommer att ha svårt att betala sina bolån. Det talas om en bostadsbubbla som kommer att spricka. Bostadskreditnämnden, BKN, tar upp några av farhågorna i en ny rapport, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

    – En normal bostadsränta på 5,5 procent skulle göra det påtagligt dyrare att bo och motiverar enligt våra beräkningar 20 procent lägre bostadspriser än i dag , säger Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd, BKN till TT.

    Belåningsgraden uppgår nu till i genomsnitt 46 procent av bostädernas värde. Det är 15 procentenheter mer än innan den förra prisnedgången 1990 och det finns nu inga tecken på att belåningsgraden ska minska, konstaterar han.

    Han ser flera anledningar till att det inte varit något prisfall på bostäder. Bland annat har utbudet varit mindre än efterfrågan.

    – Att vi i Sverige hittills klarat oss från de stora prisfall som drabbats många andra länder beror också på det låga bostadsbyggandet, säger Bengt Hansson till TT.

    Uppdatering: SvD tar upp bostadspriserna och lånen i en intervju med Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank. Barnfamiljer har belånat sig väldigt, väldigt högt, säger hon.

    Andra bloggar om: ,