Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2014 » mars
 • bakarEtt bröd som bakas i ett storbageri och sedan säljs i butik får inte kallas hembakat. Det är vilseledande, anser Reklamombudsmannens opinionsnämnd i ett utslag. Utslaget har gett upphov till en TT-artikel.

  Avgörandet gäller brödet under namnet ”Dr Sterns Hembakat Lant” som säljs under varumärket Lockarps. Men producenten håller inte med.

  -En limpa i bröddisken som har varumärket Lockarps på påsen, det tror väl ingen människa att den skulle vara hembakad i ordets egentliga mening, säger producenten Håkan Sigvant på Sigvants Bageri till Sydsvenskan.

  I mitt tycke är det här ett gränsfall, men brödet är inte hembakat. Jag drar omedelbart en parallell till ordet butiksbakat, som ofta möter oss. I det fallet är brödet bara gräddat i butiken, det handlar om så kallad bake-off. Butiken köper bröd som är färdigt i fryst form. Det är bara själva gräddningen som sker i butiken. Ska det få kallas butiksbakat? I stället vore butiksgräddat en sannare beteckniing.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • salladsmixNär Testfakta lät testa tio olika salladsmixar i påse fann man bakterier som normalt inte ska finnas där i sju av påsarna. Det var Bacillus cereus och stafylokocker, som kommer från människor. Resultaten har gett upphov till artiklar hos Testfakta samt i DN och GP.

  -Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller av att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen åt Testfakta.

  Dessa bakterier växer normalt inte på sallad. Men om salladen blandas med animaliska produkter, som kyckling eller fisk, kan bakterietillväxten ta fart. Får den färdigblandade salladen stå ett tag kan bakterietillväxten ta fart och vi riskerar matförgiftning.

  Det visar sig att alla påsar innehållande stafylokocker kommer från ett och samma packeri i Teckomatorp strax utanför Landskrona.

  – Vi gör egna stickkontroller och vi har aldrig hittat stafylokocker tidigare. Vi är oerhört noggranna vad gäller hygienen på anläggningen och för de anställda, säger Ida Persson, kvalitetschef på anläggningen. Hon lovar fortsatt kontroll.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • ”Vår affärsidé́: Sveriges billigaste matkasse” och ”På Willys far du mer for pengarna oavsett vad du handlar”, är inga påståenden som godkänns i ett utslag från Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON), enligt DN som citeras av TT.

  Efter en anmälan från en privatperson har RON prövat affärskedjans reklampåståenden. Nämnden anser att reklamen är vilseledande och hänvisar till Internationella handelskammarens regler för reklam där det framgår att reklamen ska ”bedömas utifrån det intryck den ger konsumenterna vid en flyktig kontakt”. Willys försvarar sig med att man inte påstår sig ha Sveriges billigaste mat utan att man strävar efter att ha det.

  Knappast något bra argument från Willys sida.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • För fyra år sedan beslutade Coop att återinföra systemet med återbärning för alla inköp, som ett lockbete för att få trogna kunder. Men systemet har gett stora utgifter för det förlusttyngda företaget. Inte heller har kundernas lojalitet ökat i den utsträckning man önskat.

  Nu ska Coop skrota systemet och ersätta det med ett nytt, annorlunda konstruerat, berättar TT i en vitt spridd artikel.

  – Vi kommer att göra om vårt återbäringsprogram, som vi kallar det i dag, under året och göra det till en annan och bättre modell, säger Coops informationschef Kristofer Myrevik till TT.

  Hur det nya systemet ska se ut är oklart. Enligt en artikel i SvD, som hänvisar till branschtidningen Icanyheter, kan det vara frågan om ett poängsystem som skall ge mer differentierade erbjudanden till medlemmarna. Coop själva väljer att inte kommentera hur det nya systemet kommer se ut innan det är klart, skriver SvD.

  Det låter som om Coop kommer att ha ett system som liknar andra aktörers. Då kommer Coop helt att tappa sin särart. Jag undrar hur klokt det skulle vara?

  Andra bloggar om: , , ,

 • EU-kommissionen har tillsammans med representanter för medlemsländerna haft ett möte med Apple och Google. Mötet gällde köp inuti appar, så kallade in-app-köp. Under mötet riktade EU-kommissionen kritik mot hanteringen, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

  Enligt pressmeddelandet kan kritiken sammanfattas i fyrapunkter:

   Spel som marknadsförs som gratis ska inte vilseleda konsumenterna om de verkliga kostnaderna.
   Spel ska inte direkt uppmana barn att köpa föremål i ett spel eller övertala vuxna att köpa föremål åt dem.
   Konsumenterna ska få tydlig och lättbegriplig information om hur betalning görs och ska aktivt godkänna köp.
   Näringsidkare ska ha en e-postadress så att konsumenterna kan kontakta dem med frågor eller klagomål.

  Vad Apple och Google tyckte om detta framgår inte av pressmeddelandet.

  ”Min förhoppning vi slipper se fler fall där barn köper tillbehör till appar utan föräldrarnas medgivande”, skriver KO Gunnar Larsson i en separat kommentar.

  KO har tidigare uppmärksammat barns köp inuti dataspel eller appar och dragit en leverantör inför Marknadsdomstolen. KO tyckte att det inte var ok att barnen kunde köpa utan föräldrars samtycke. Men domstolen tyckte annorlunda, i en enligt min uppfattning märklig dom. Jag får väl hoppas att samtalen med app-leverantörerna kan leda till något. Jag tycker inte att det är ok att barn genom oförstånd ska kunna sätta sprätt på en väldig massa pengar!

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

 • Antalet obetalda snabblån, ofta kallade sms-lån, minskar enligt den senaste statistiken från Kronofogden. Men de ökar bland unga, berättar Ekot samt TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

  Kronofogden fick in drygt 49.200 anmälningar om obetalda snabblån 2013. Året innan var det 53.700.

  Fler än var femte obetalt snabblån kommer från någon som är mellan 18 och 25 år. Ökningen i denna åldersgrupp har gått från 19 till 22 procent av det totala antalet snabblån sen 2010.

  Och jag tycker fortfarande att lån av denna typ borde förbjudas. Det är fråga om ocker!

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Resor 03.03.2014 2 Kommentarer

  taxifilTaxi som tar ut ockerpriser för resor, så kallad fultaxi, är ett stort problem, inte minst för turistnäringen. Nu har Transportstyrelsen lagt fram en utredning med åtgärder för att stoppa ockerpriserna hos vissa oseriösa åkare. Bland annat ska föraren i en taxi. där högsta jämförpriset överstiger 500 kronor, lämna en uppgift om högsta pris för resan innan den startar. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Förslaget har gett upphov till inslag i Ekot och en TT-artikel som publiceras i flera tidningar.

  Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är positiv till förslaget som också är efterlängtat av mer serösa taxibolag. Det handlar om förtroende.

  – Det här är väldigt efterlängtat, både bland människor i gemen men också bland seriösa företag som vill ha bort den osunda konkurrensen, säger hon till TT.

  Jag frågar mig hur informationen ska kunna ges på olika språk? Kunde man inte helt enkelt införa en maxtaxa. Taxiskojet är ett problem som förstör vårt rykte i andra länder.

  Andra bloggar om: , , , ,